Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Horoskop - kozorog (22. december - 20. januar)

OTROK KOZOROG

Miren in samostojen
Ljubki mali kozorog je dojenček, kakršnega bi si zaželel vsak starš. Z njim res ni težav. Zdi se, da je z vsem zadovoljen, da je zelo prilagodljiv in ne preveč občutljiv. Ne moti ga občudovanje sosed, ki kukajo v voziček, niti poštarjevo zvonjenje pri vratih, niti mamino kuhanje kosila. Zadovoljen je, če mu le zagotovimo takšen položaj, da bo videl, kaj se dogaja okoli njega. To ni dojenček, ki bi nemirno jokal že, če mamica za trenutek izgine iz vidnega polja. Če jo le sliši, kako se premika po stanovanju, je zadovoljen. Družbo odraslih ima najraje. Morda zato, ker je sam miren, morda pa tudi zato, ker mu odrasli puščajo samostojnost in ne vstopajo v njegov lastni svet. Sorojenci so v tem napornejši - prinašajo igračke, ogovarjajo dojenčka, prijemajo ga, skratka, hočejo dobiti dojenčkov odziv. Mali kozorog igrivo nadlegovanje nekaj časa prenaša dobro, potem pa plane v jok. To je zanj značilno tudi kasneje - le redko se bo branil, če ne bo resnično potisnjen v kot in če ne bo brez vsake možnosti umika.

Mali strateg in praktik
Mali kozorogi se zmerom zdijo bolj odrasli in zreli, kot so njegovi vrstniki. So otroci, ki ne počnejo običajnih otroških »neumnosti« in se vedno vedejo tako, kot bi pričakovali od odraslega. Ampak to je zato, ker kozorog dobro opazuje svet in o njem razmišlja zelo praktično, z obema nogama na tleh. Ve, da lahko marsikaj doseže brez mnogo hrupa, če bo le ubral pravo pot. Njegova premišljenost in praktičnost ga silita v rutino, saj le tako lahko obdrži svoj mali svet v trdnih okvirih. Zelo rad ima natančen načrt, ki obsega vse: od tega, kdaj bo zjutraj vstal in kaj bo jedel, do tega, kaj bo počel tisti dan. Ljubi red in reden urnik. Potrebuje tudi zelo mirno in varno okolje in ter stabilno družino, ki živi mirno in predvidljivo. Če tega nima, se težko odpre v svet, postane bolehen, zakrknjen in črnogled. Domače ljubi brez pridržka in ne glede na to, kakšni so, druge ljudi pa zelo stežka sprejme v srce. Vedno ohranja vsaj nekaj varovalnih ograj. Če se v otroštvu ne počuti varnega, se ogradi z ograjami nezaupanja tako trdno, da je na koncu sam svoj zapornik.

Kozorog malček

Mali kozorog že zelo zgodaj ceni samostojnost. Raje se bo učil hoditi sam ob pohištvu, kot da bi ga kdo držal za ročici. Potrebuje tudi možnost samostojnega nadzora. Dokler ne bo zmožen sam po stopnicah navzdol, ne bo dopustil, da bi ga po njih vodili vi. Raje se bo plazil po trebuščku navzdol. Ima tudi zelo močan značaj, ki sicer ne sega v bleščave višave med oblake ali v črne globine pod zemljo, zato pa je na zemlji vsidran trdno kot kamen. Kozorog nikoli ne pomisli, da česa ne bi zmogel, samo zato, ker je še majhen. Je odločen in pogumen. Zelo rad tudi pomaga drugim ljudem, še zlasti svoji družini. Že kot malček prevzame kakšno izmed domačih del in ga opravlja z veliko ponosa. Nikoli ne pozabi na svoje dolžnosti, na primer, nahraniti ribice. Nikoli ne pusti svojih igračk na dežju. Naloge, ki se zdijo drugim otrokom dolgočasne, opravi hitro in dobro, ker ve, da jih je treba opraviti, pa naj bodo še tako vsakdanje. 

Kozorog pri igri
Kozorogi se skoraj ne igrajo. Saj ne, da bi igre ne marali, le zdi se jim, da je prostodušna lucidnost izguba časa, da je nesmislena. Veliko raje imajo dejavnosti, ki imajo realen cilj. Kozorogi so redko spontani ali impulzivni. Prav gotovo niso otroci, ki bi zavriskali od veselja in skočili v največjo lužo, ker bi se razveselili mavrice. Za kaj takega veliko preveč cenijo sprejemljivo vedenje. Za starše malih kozorogov je pomembno, da natanko opazujejo otroka in da pravočasno ustavijo njegovo pretirano željo po primernem vedenju in uganjanju. Pomagajte mu, da se sprosti in razigra. Toda čeprav se za kozoroge zdi, da so vedno obvladani in trdni, potrebujejo veliko mero ljubezni in potrditve. Kozorogi so namreč sami sebi trdi sodniki in menijo, da bi vsako nalogo lahko opravili še malo bolje. Dobro je, če starši svojega malega kozoroga naučijo, kako odpuščati sami sebi in kako se tu in tam nagraditi za uspeh. Pa tudi, da se ni potrebno vedno tako zelo truditi, saj ni treba vedno biti dober ali celo najboljši.

Kozorog v šoli
Kozorog uživa, kadar se uči. V šoli je kot riba v vodi! Vse mu je všeč: urejeno okolje, jasno zastavljen učni program, urnik, mir in red. Všeč mu je, da končno ve, kaj se od njega pričakuje, pa tudi misel, da bo za svoje delo primerno nagrajen. Kozorog je namreč tekmovalen, pa ne toliko zato, da bi koga premagal, kot zato, ker občuti zadovoljstvo, kadar je njegov trud ocenjen in nagrajen. Prav zagotovo to ni otrok, ki bi rušil avtoriteto ali pravila. Ima namreč zmožnost sprejemanja obojega, povrhu vsega pa vidi smisel v osvajanju znanja, ne pa v izgubljanju energije s spreminjanjem sistema, pa če je še tako slab. Njegov razum je usmerjen zelo praktično, zato včasih potrebuje več časa za naloge, ki zahtevajo nekoliko več domišljije in zmožnost hitrih miselnih preobratov. Ima pa odličen spomin. Njegovo delo pa je vedno solidno in kvalitetno.

MAMA KOZOROG

Dokler kozoroginja še nima otrok, se z vsem srcem posveti svoji službi. Dela veliko in še preveč. Toda otroke si zelo želi, saj meni, da šele družina da njenemu delovanju poln smisel. Ko postane mati, je vse, razen družine v drugem planu. (Tega nikar ne recite v službi!) Ustvari miren in trden dom, kakršnega bi želeli vsakemu otroku. Je zelo požrtvovalna mati, a tega ne občuti kot odrekanje, niti drugim ne daje vtisa, da ji je kaj težko. Ker je odločna in ker ve, da nikomur ni v življenju nič podarjenega, svoje otroke vzgaja skrbno, pogosto pa tudi strogo. Vzgaja tradicionalno, saj meni, da so trdne vrednote veliko vredne. Otrok ne razvaja, z njimi zna biti celo stroga, toda vedno pravična in zelo ljubeča. Če oceni, da gre njenim otrokom dobro, ostaja v ozadju, ker ve, da jih z vmešavanjem slabi. Če pa potrebujejo pomoč, se pokaže kot odlična organizatorka, ki hitro oceni, kje je jedro težave in zna poiskati pot iz zagate. Zna pa svojo pomoč tudi umakniti takoj, ko otroku ni več nujno potrebna. Otroke vzgaja v samostojne in močne osebnosti.

OČE KOZOROG

Tudi oče kozorog postane tedaj, ko partnerka zanosi, izrazito družinski človek, čeprav se je prej razdajal na drugih področjih. Otroci pa ga spremenijo. Nenadoma spozna, da ceni čas, ki ga preživi s svojimi najbližjimi. Ob pričakovanju otroka prične veliko razmišljati o svojih starših. S svojimi otroki je pripravljen preživeti ves prosti čas, z njimi telovaditi in se učiti… da je le najboljše za otroke. Ko so še dojenčki, zanje skrbi ure in ure. Komaj pa nekoliko zrasejo, otrokom postavi zelo stroga pravila. Pogosto precej strožja, kot veljalo v družinah otrokovih vrstnikov. Dokler se jih držijo, je nanje ponosen, če ne, pa se razjezi. Nikoli pa ne kuha zamere in otrokom dopušča, da napake popravijo. Njegova lepa lastnost je tudi, da otrok ne zapusti, čeprav ga razočarajo, pač pa jim vztrajno in požrtvovalno pomaga še v naprej. Je očka, ki se odlično obvlada. Le včasih deluje nekoliko samozadostno in preveč prepričano v lastne vzgojne metode. Dobro je, če se kdaj primerja z drugimi očki, da ne bi postal preveč tog in strog, saj je za to veliko preveč topla osebnost.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.