Novice

Posebna izdaja Novorojenček in dojenček 2019

V reviji Novorojenček in dojenček je vrsta zanimivih člankov o prvih dnevih, tednih in mesecih z dojenčkom.

Vse novice

Aktualno

PRAVLJIČNI STUDIO, pripovedovalska igralnica Galerija Vodnikove domačije Šiška, 17. marec – 1. junij

Na Vodnikovi domačiji Šiška v nedeljo, 17. marca ob 11h odpirajo interaktivno razstavo za otroke Pravljični studio. Odprtje bodo pospremile zgodbe. Pripovedovali jih bodo Špela Frlic in otroci. Brezplačno, pridite. 

Vsi dogodki

Prsi se mi niso napolnile z mlekom

Vprašanje: Med nosečnostjo in po porodu se moje dojke niso spremenile. Ostale so čisto mehke, iz njih pa je priteklo le okrog 30-40 ml. Prvi mesec je bila moja punčka prava zaspanka. Ponoči se je le redko zbujala, če pa se je, sem ji ponudila čaj. Čez dan sem jo poskušala dojiti vedno, ko je jokala tako, da smo vsi vedeli, da je lačna, na kake tri do štiri ure. Naj sem se še tako trudila in pila takšne in drugačne čaje, mleka pri meni ni bilo dovolj. Morala sem dodajati nadomestek materinega mleka po steklenički. Po mučnem mesecu dni, ko sem veliko pretrpela, sem prenehala z dojenjem, saj ni bilo niti tistih par kapljic več. Zakaj moje telo ni proizvajalo mleka za otroka? Bo tako tudi v drugi nosečnosti?

Povejte ginekologu
Podatek o tem, da se vaše prsi med nosečnostjo in po njej niso spremenile, je pomemben in morda kaže na kakšen hormonski primanjkljaj. Zagotovo tega ne pozabite omeniti ginekologu ob naslednji nosečnosti.

Dojite tudi ponoči
Opozorim naj vas, da je dobro vodilo za novorojenčke, naj se dojijo na približno dve uri tudi ponoči, da bodo materine prsi spodbujene k dovolj veliki proizvodnji mleka. S tem, da otroku ponoči ponudite čaj, ne prihranite mleka v prsih do jutra, pač pa zmanjšate število in dolžino sesanja ter s tem stimulacijo hormonov, ki povzročajo nastajanje novega mleka.

Ne čakajte predolgo
Prav tako ni potrebno čakati, da otrok neusmiljeno joka, dokler niso vsi prepričani, da je res lačen, preden ga končno pristavite k prsim. Verjetno ste slišali nasvete okolice, da ne dvigujte in dojite otroka vsakič, ko pisne, češ da ga boste tako razvadili. Še posebej prve tedne je pomembno, da otroka podojite vsakič, ko pokaže znake lakote, na primer, ko se prebudi in začne obračati glavico in iskati bradavico, ko si tlači peščice v usta in podobno. S pozornim opazovanjem boste ugotovili, kdaj je otrok lačen, še preden se začne jokati. Tako bo vaš otročiček bolj zadovoljen, manj razdražen, vi mirnejši, vaš dom pa prijetnejši - in seveda tišji.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.