Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dojen otrok in duda

Vprašanje: Imam pol leta starega sina, ki je polno dojen. Začetne probleme sva uspešno prebrodila. Običajno se dojiva po potrebi. Kakšne tri mesece pa opažam novo "težavo", ki niti ni
huda, saj še vedno lepo napreduje. Proti koncu podoja začne občasno glasno jokati in se pomiri samo z dudko. Če mu jo vzamem, sesa nekaj sekund in začne ponovno jokati.
Načeloma sem proti dudam, ampak v tem primeru se mi zdi nujno potrebna. Ali se lahko na kak način izognemo dudi? Je kaj narobe, če polno dojenemu dojenčku dajem še dudo, saj se sliši, kako škodljiva je za dojenčka, za razvoj njegove čeljusti in zob.


Dojenček potrebuje mamo

Tudi jaz sem načeloma proti dudam, toda le v prvih šestih tednih, ko se mamica in dojenček šele spoznavata in v dojenju postajata dobro uigran par, kajti takrat duda ter hranjenje po steklenički lahko dojenčka zmedeta, da ne zna več pravilno sesati pri prsih. Ko pa je enkrat dojenje trdno vzpostavljeno, potem je duda, tako kot na primer voziček, zgolj pripomoček, ki malce razbremeni mamo. Tako kot mi ni všeč, ko vidim mame, ki dojenčke neprestano tlačijo v vozičke, namesto da bi jih nosile v naročju ali štorklji, mi ni všeč, če dojenčkom kar naprej tlačijo v usta dude, namesto da bi jih dvignile in potolažile ali podojile.

Kdaj je duda koristna

Je pa duda pripomoček, ki je dobrodošel, kadar dojenček noče več sesati pri materinih prsih, a potrebuje sesanje za uspavanje ali ko smo na poti v avtu, pa ne moremo nemudoma ustaviti in dojenčka, ki sitnari, potolažiti z dojenjem.

Pogoltnjen zrak
Vendar pa se mi zdi, da gre v vašem primeru za klasičen problem dojenčka, ki je med dojenjem pogoltnil preveč zraka in ga ta tišči v želodčku. Rad bi še sesal, toda ko na zračni mehurček tlači novo mleko, ga tišči v želodčku in zato dojenček zajoče. Sesanje dudke mu daje zadovoljstvo brez bolečine, zato želi dudo. Ne pozabite torej tudi pri starejšem dojenčku na podiranje kupčka!

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.