Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Dojenček zaspi ob dojenju

Vprašanje: Moja punčka je stara 10 mesecev. Še vedno jo dojim zjutraj in zvečer, pa še podnevi pred spanjem. Moja težava je, da ne zaspi drugače kot na dojkah. Tudi če se ponoči zbudi, jo moram podojiti, da spet zaspi. Nima niti dude niti stekleničke, čeprav sem že poskušala z različnimi dudami, toda hoče le dojko. To, da potone v sen le na moji dojki, se mi zdi že pretirano, zato sem ravnala po nasvetih iz knjig, dala otroka v posteljo in se vsakih nekaj minut vrnila, da jo potolažim. Toda jokala je tako močno, da je postala že čisto hripava, zato sem jo vzela iz posteljice in na dojki se je spet pomirila in zaspala. Ne vem, ali nisem morda z vztrajanjem pri izključnem dojenju otroka preveč navezala na prsi. Večerno dojenje in uspavanje še ni takšen problem, bolj me skrbi podnevi, saj bom morala kmalu v službo. Čez dan sva sicer veliko skupaj, tako da vzrok ne more biti pomanjkanje moje bližine.

 

Otroci si želijo bližino
Otroci neradi zaspijo sami. Je že tako, da je v naravi vseh mladičev, da iščejo varnost in toplino v bližini matere. Človeški mladiči niso čisto nič drugačni, saj tudi v njih prevladuje instinkt, ki jim pravi: »Dobro mi je, ko pijem iz maminih prsi, varen sem, ko sem v njenem naročju, zdaj lahko mirno zaspim.« Tako je bilo skozi tisočletja za vse otročičke, tako bo še naprej.

Mame smo se spremenile
Problem je v tem, da smo se me mame spremenile, postale smo bolj »civilizirane«. Nismo več pripravljene otroka ves dan nositi v naročju ali na hrbtu in deliti z njim svojo posteljo. Zato poskušamo navajati svoje otroke že od mesecev na samostojnost - da spijo sami v posteljici, se sami igrajo v stajici, si sami držijo stekleničko, sami sedijo na kahlici… 

Različni smo
Nekateri otroci se zahtevi po zgodnji samostojnosti lažje privadijo, nekateri težje. Nekateri protestirajo bolj glasno, nekateri manj glasno. Nekatere mamice zmorejo preslišati glasnejši jok, drugim pa se trga srce in popustijo v svoji nameri. O tem, če in kakšna škoda se dela otroku, če ga pustimo ponoči samega jokati, imajo psihologi svoja, seveda zelo različna, mnenja, jaz pa vam kot mama polagam na srce, da otroka nikoli ne pustite jokati samega. Če ga ne želite podojiti, ga trepljajte, božajte ali ujčkajte, dokler se ne bo umiril in zaspal ali pa to tolaženje in uspavanje prepustite očku, ki bo morda uspešnejši, saj že majčkeni dojenčki vedo, kdaj je ob njih mamica, ki diši po sladkem materinem mleku. 

Ne gre za lakoto
Za starejše dojenčke nočno dojenje največkrat ni potreba po hrani, ampak po bližini, zato mamice pravilno opažajo, da vztrajno zavračajo ponujene stekleničke s čaji ali dude. Vedeti pa je treba, da malokateri dojenček nemudoma utone v globok spanec. Prvih deset, dvajset minut po uspavanju ga lahko zelo hitro prebudi vsak najmanjši šum ali gib. Recimo, majhna razlika v temperaturi, ko ga od toplih prsi položite na hladno rjuho, ali pa škripanje posteljice, ko dojenčka odlagate vanjo. Po prvih dvajsetih minutah pa dojenček pade v globljo fazo spanca, zato se ne prebudi več tako zlahka. Pri zelo občutljivih dojenčkih velja torej počakati, da se prične faza globljega spanca, preden ga odložimo, saj tako preprečimo prebujanje že nekaj minut po uspavanju.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

  • 22.11.15@12:55:24
    Pozdravljenj. Imam podobno "tezavo" Moja princeska je stara 8 mesecev in se še vedno doji. V bistvu potrebuje dojenje za uspavanje čez dan in ponoči. Drugače ne zaspi, kot na dojki. Razen v vozičku in na poti z avtomobilom. Sedaj, ko bo zima in ne bova mogli ven z vozičkom, se bo tako morala podojiti, da zaspi. Sama bi rada pocasi prenehala z dojenjem in sicer zato, ker je nasa puncka na prsih toliko.casa kolokor spi. Se pravi, da moram ob njej lezati tudi eno uro, da spi. Ko ji dojko vzamem, se takoj predrami in jo isce. To pomeni, da sploh ne utegnem narediti nicesar doma...v casu, ko ona spi. Dude ne mara, iz flaske pije le malo. Z gosto hrano smo tako tako. Vcasih ne poje veliko, vcasih malo bolj. Imamo nekje tri obroke goste hrane. Vcasih je tudi dop. vcasih pa noce nic dop. Ponoci se zbuna. Spi tri urce...potem se pa zacne zbujati na vsako uro, uro in pol do dve. Ker sem proti jutru ze tako utrujena, jo vzamem k sebi v posteljo in potem spi do zjutraj. Isce dojko, se spet malo podoji in potem spi...Bliza se sluzba in vrtec in me kar malo skrbi kako bo tam spala. Rada bi jo se kako deugace uspavala ampak vec ne vem kako :-(
    Butterfly
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.