Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Dojenček odklanja dojenje

Vprašanje: Imam pet mesecev in pol staro punčko. Še vedno se trudiva z dojenjem, čeprav imava od tretjega meseca kup težav in nama hranjenje povzroča veliko napora. Pri treh mesecih je bila punčka že zelo močna, tako da me je ves čas z eno roko in z nogami odrivala stran, z usti pa močno vlekla bradavico. Zdaj jo čez dan navajam na sokove in sadne kašice (enkrat na dan). Dojenje pa je še bolj mučno, saj prve pol ure sploh noče zagrabiti bradavice, potem pa nama končno le uspe - ali pa tudi ne. Pri dojenju mora že od nekdaj imeti popolno tišino, tudi 4-letni bratec se ne sme igrati zraven. 

Mleka imam dovolj in ji ne bi rada dodajala drugega mleka po steklenički, saj ji tudi sicer lahko dam sok le po žlički. Z veseljem bi jo še dojila, zato vas prosim za nasvet, kaj naj naredim, saj ne vem več, kaj naj ji dam in kako naj jo potolažim, nočem pa, da bi dojenje čutila kot breme. Punčka je sicer zdrava, teža lepo narašča, le veliko joka in čez dan skoraj nič ne spi.


Ali je radovedna?
Žal mi je, da imata po toliko mesecih še vedno težave in vam čestitam za tolikšno vztrajnost. Včasih je takole na daljavo težko biti dober diagnostik, saj bi prav prišli še kakšni odgovori na podrobnejša vprašanja. Ali se, na primer, punčka preneha dojiti, če jo zmoti bratec, ker je radovedna, kaj bratec zanimivega počne? To je prav tipično za njeno starost.

Počasen izcejalni refleks
Mogoče pa je tudi, da imate počasen izcejalni refleks in punčka zagrabi šele, ko se iz vaših prsi končno pocedi mleko, na prazno pa noče vleči? Če je temu tako, si morda z masažo in vročim obkladkom lahko vnaprej sprostite mleko, da bo dojenje hitreje steklo.

Drugačno okolje in drugi položaji
Preverite, ali se dobro doji leže ali pa v zatemnjeni sobi ali morda ponoči? Ali ste že poskušali drugačne položaje pri dojenju? Mogoče je, da ji prija bolj pokončen položaj, skoraj sede.

Kaj pa, če ima bolečine?
Če prav razumem, odklanja tudi pitje po steklenički, kar bi morda lahko bil znak, da ji sesanje povzroča bolečine, kar se lahko zgodi, če ima otrok vnetje ušes. Pravite, da punčka tudi veliko joka, kar je za vsako mamico težko. Ali joka po podoju? Ali jo mučijo krči, ker požre preveč zraka? Ali joka zvečer? Ker podnevi skoraj nič ne spi, ali spi dobro ponoči? Vidite, natresla sem vam več vprašanj kot odgovorov, a morda v katerem najdete detektivsko sled, ki vam bo pomagala k prijetnejšemu dojenju in srečnejšemu materinstvu.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.