Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Dojenje in družinska postelja

Vprašanje: Imam štiri leta staro punčko, sedaj pa sem v drugem mesecu nosečnosti. Hči še vedno spi v postelji pri nama z možem, čeprav bi midva rada, da spi v svoji. Ali bi morala drugega otroka od prvega dne navajati, da spi v svoji posteljici, če je pa toliko lažje ponoči dojiti v svoji postelji? Kako odvadiš otroka, da se ponoči ne doji? Kako naj bi dojenčka ponoči dojila na tri ure, ko pa dojenček ne ve, kdaj minejo tri ure in joka, ker je lačen?

Starejša hčerka
V mnogih kulturah po svetu je takoimenovana družinska postelja - ko otroci spijo skupaj s starši - prej pravilo kot izjema. To ne velja le za »primitivne družbe«, tudi Japonci so znani po tem, da zvečer razvijejo svoje futone in cela družina skupaj zaspi.
Če vas skrbi, da bo v postelji premalo prostora za vse štiri, ko se vam bo pridružil še dojenček, ali če vaša punčka spi preveč nemirno in zato z možem slabo spita, lahko začneta s pogovori o njeni lastni posteljici, o njeni sobici. Morda gre lahko z vama kupit novo posteljnino in celo novo pižamo ali novega medvedka za nočno družbo. Morda ta prestop iz vajine v njeno posteljo lahko povežete z bližnjimi prazniki ali rojstnim dnem, ali s posebnim obiskom sestrične, s katero bo lahko delila svojo sobo. Vsekakor pa boste verjetno še nekaj časa morali zvečer leči z njo v njeno posteljo, če je vajena, da zaspi ob vas, ali pa prespati del noči ob njej, če se bo ponoči zbudila in vas klicala.

Novi dojenček
Na nekaj vprašanj glede novega dojenčka ste pravzaprav že sami našli odgovore. Res je, najlažje je ponoči dojiti v svoji postelji in tako je bilo skozi celo zgodovino in to še delajo milijoni mam po vsem svetu.
Res, kako naj otrok ve, da je noč, in kako, kdaj minejo tri ure? Otroci se ne zbujajo ponoči zato, da bi nam nagajali, tako jim pač narekuje njihova biološka ura, saj druge ne poznajo. Že kar nekaj časa ne velja več, naj se otrok doji na tri ure, celo v večini porodnišnic imajo vsaj podnevi novorojenčki neomejen dostop k materinim prsim in nihče več v rokah ne drži štoparice. Vsak otrok ima svoj ritem hranjenja in zelo mogoče je, da se bosta vaša dva razlikovala.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.