Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Nočno dojenje pri dveh mesecih

Vprašanje: Imam sina, starega 2 meseca. Zanima me, kako bi ga odvadila jesti ponoči. Je samo enkrat na noč, a bi ga tudi tega rada odvadila. Ali je v redu, da hoče čez dan jesti skoraj vsako uro in pol? Najprej sem mislila, da nimam dovolj mleka, a ga imam. Zaradi mene ne je tako pogosto. Katerega sadja ne smem jesti, če otroka dojim, da ga ne bi zvijalo? Ali mu lahko že dam tudi kakšno hrano po dopolnjenih treh mesecih? Koliko mesecev mora biti star, da ga lahko nosim v kenguruju?

Če se doji samo enkrat na noč, imate srečo
Mislim, da bi vam marsikatera mamica zavidala dejstvo, da pri dveh mesecih dojite samo enkrat na noč! Tudi dnevno dojenje na tako kratke presledke ni nič nenormalnega, pazite le, da bo ob podoju otrok res dovolj dolgo in dovolj intenzivno pil, da bo prišel do bolj mastnega zadnjega mleka, ki ga bo nasitilo. Ko konča s prvo stranjo, mu podrite kupček in mu ponudite še drugo dojko.

Ne prezgodaj z gosto hrano
Če v družini nimate alergij, lahko jeste vse sadje, previdnejši bi bili lahko le s citrusi (pomaranče, grenivke, limone). Z gosto hrano ne začenjajte prezgodaj, vsekakor ne že pri treh mesecih, saj dojenčkov organizem še ni dovolj zrel. Nekje do sredine prvega leta mu bo najbolj ustrezalo vaše mleko, ki je najboljša, najbolj zdrava, čista in lahko prebavljiva hrana, ki mu jo lahko ponudite. Sicer pa vas bo na to, da je prišel čas za uvajanje prave hrane, opozoril tudi otrokov pediater na rednem sistematskem pregledu. 

Kengurujček

Glede kengurujčka bi veljalo natanko povprašati ortopede ali pediatre. Vsekakor ga lahko uporabljate šele takrat, ko ima dojenček že dovolj kontrole nad svojimi vratnimi mišicami, saj jih kengurujček ne podpira tako dobro kot šorklja, ki jo lahko uporabljate takoj od rojstva naprej.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.