Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kaj storiti, če ni dovolj mleka?

Vprašanje: Pred mesecem in pol sem rodila. Ker je to moj prvi otrok, nimam veliko izkušenj. Muči me vprašanje, ali imam dovolj mleka. Pri prijateljicah sem videla, da jim mleko v curku brizga iz dojke, o tem sem brala in tako so mi povedati. Toda pri meni mleko nikoli ni teklo v curkih, temveč le v potočkih. Resda mleko priteče kadarkoli stisnem, toda, kot rečeno, nikoli ne brizgne iz dojke. Tudi ko neham dojiti, iz dojke še vedno teče. Kaj pomeni, da otrok sprazni dojko? Ali je to, da mleko ne teče v curku, znak, da nimam dovolj mleka? Ko začne piti, vedno čutim poseben pritisk v žlezah, temu pravijo naval mleka, toda le na začetku.

Deklica je prvi mesec pridobila na teži 750 g (od najnižje teže), naslednji teden pa 200 g. Plenička je bila trikrat na dan pokakana, močenje je zelo pogosto. To naj bi bili torej znaki, da je vse v redu, toda bega me naslednje. Včasih jo dojim tudi po 40 minut, in ko jo odstavim od prsi, še vedno želi piti. Zdi se mi, da nikoli ni povsem zadovoljena. Kljub temu, da imam do industrijskega mleka velike predsodke in mi je neprijetna že misel, da bi morala otroka hraniti z njim, sem bila pred tremi dnevi preveč prizadeta, ker je deklica jokala, in sem ji dodala 100 ml mleka. Vse je popila! To me je še bolj prestrašilo, kajti s tem sem dobila potrdilo, da je bila lačna. Tak poskus sem ponovila še nekajkrat in včasih je popila le malo, včasih več. 

Bojim se dodajati, ker vem, da se s tem poruši ritem in da je lahko mleka vse manj. Toda počutim se razpeta med mirom in zadovoljstvom ter med nenehnimi dvomi, ali sem svojemu otroku ustregla. Moje razpoloženje pa gotovo vpliva tudi na otroka. Moram povedati, da si morda preveč želim dojiti in da neizmerno uživam v trenutkih, ko nama je to dano. Žal sem z dvomi izgubila mir in sproščenost, kar vpliva tudi na deklico. Prosim vas za pomoč in za nasvet.


Mleka imate dovolj
Mleka imate očitno dovolj, saj deklica lepo napreduje. Teža, ki jo omenjate - od 110 do 200 gramov tedensko - je zaželeno naraščanje teže. Zakaj pride do razlik pri iztekanju mleka? Mamice in dojke so različne. Nekaterim mleko res šprica preko sobe, nekaterim teče, nekaterim curlja, nekaterim teče po kapljicah. To je odvisno od ženske, pa tudi od tega, kako pritisnete na mlečno žlezo. Če bi si dojko pred podojem zmasirali in ob izcejalnem refleksu pritisnili pravilno na pravem mestu, bi verjetno tudi vam mleko špricnilo. Nekatere ženske čutijo izcejalni refleks kot pritisk, kot ščemenje ali kot iglice, nekatere pa sploh ne občutijo ničesar in se prestrašene sprašujejo, če je kaj narobe z njihovimi prsmi ali nimajo dovolj mleka. Pa ni nič narobe - gre le za različno doživljanje, občutenje.

Izpraznjena dojka
Kaj pomeni, da otrok izprazni dojko? Otrok ne more nikoli popolnoma izprazniti dojke, kajti mleko se tvori tudi med tem, ko otrok pije pri prsih. Tudi če se je do neskončnosti napokal, je visoko v mlečnih vodih še mleko in mlečne žleze ga neprenehoma proizvajajo in pošiljajo navzdol v mlečne rezervoarje okrog bradavice.

Ne le lakota
Pa še odgovor na zadnje vprašanje: dojenčki ne jokajo in ne sesajo vedno zato, ker so lačni. Nekateri otroci imajo večjo potrebo po sesanju. Zadovoljijo jo bodisi s sesanjem palca, dude ali ostajajo na prsih tudi še potem, ko so se najedli. Takrat ne sesajo intenzivno, ampak bolj cucljajo bradavico. Če niste prepričani, ali deklica potrebuje le sesanje ali pa dojenje, ji ponudite dudo ali svoj mezinec. Če potrebuje samo sesanje, se bo umirila, če pa je res lačna, bo dudo izpljunila in dala glasno in jasno vedeti, da potrebuje hrano.

Steklenička in lakota
Vaši poskusi s stekleničko še ne dokazujejo, da je deklica po podoju lačna. Če v trenutku hlastno popije vseh 100 ml morda res, toda če popije še nekaj požirkov umetnega mleka, pa ne. Mleko iz stekleničke namreč teče v usta kar samo. Zelo enostavno ga je pogoltniti, medtem ko se mora otrok pri prsih truditi, da mleko izsesa. Drugič po dojenju deklici rajši dobro podrite kupček in ji ponudite še nekaj mleka iz dojke, na kateri niste končali z dojenjem.
Upam, da vam ti odgovori potolažijo dvome in prinesejo več miru in sproščenosti. Prav gotovo bo to pozitivno vplivalo tudi na vašo deklico.

Ksenija Šoster Olmer, Svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.