Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dojenček ponoči noče stekleničke

Pri petih ali šestih mesecih, ko dojenčki pričnejo dobivati prve kašice, bi marsikatera mamica rada opustila tudi nočno dojenje. A kaj, ko dojenček, ki je bil do sedaj dojen, noče sprejeti niti stekleničke niti dude. Marsikateri dojenček se ob starševskih poskusih s stekleničko in dudico tako razbudi in razburi, da ne zaspi več. Včasih se to ponovi nekajkrat na noč, lahko tudi petkrat na noč. Kaj storiti, če dojenček ponoči odklanja vse, razen podoja? Ko dobi dojko, nekajkrat povleče in sladko zaspi. Ali je petmesečen dojenček ponoči res tolikokrat lačen? Kako ga naj odvadite nočnega zbujanja?

Noče nadomestka

Dojenčki so pametnejši, kot si mislimo. Le zakaj bi sprejel nadomestek, če pa je prava stvar, topla in sladka mamica z zalogo mleka, tako blizu in tako lepo diši? Dojenček točno ve, kaj hoče. Ta lastnost mu bo v življenju še kako prav prišla. Res, nočno zbujanje nikakor ni prijetno, še posebej, če je pogosto, če se ponavlja večkrat na noč.

Potrebuje sesanje, ne hrane

Mogoče je, da je otrok res lačen, vendar ne petkrat na noč, še posebej ne takrat, ko je le nekajkrat potegnil in takoj zaspal nazaj. Tak dojenček očitno potrebuje sesanje, da lahko zaspi. Težavo lahko rešite na dva načina: lahko se prilagodite vi ali pa skušate prilagoditi njega. Če ste že poskusili z vodo po žlički ali v steklenički, pa tudi z dudo, pa ni bilo uspešno, poskusite še nekaj: očkovo pomoč.

Očka čudežno pomaga

Pri dojenčku, ki ponoči kar naprej zahteva mamico, bo najbolj uspešen »pogajalec« očka. Svoje delo opravi tako, da se žrtvuje in začasno prevzame nočno skrb za dojenčka. Ampak takrat se mora mamica popolnoma umakniti, da vas dojenček ne sliši in ne vidi, pa tudi voha ne. Mamica mora biti v sosednji sobi in ne sme nikakor prihajati očku na pomoč. Če dojenček ve, da je mamica v bližini, ne bo sprejel nobenega nadomestka, niti dudice, niti stekleničke, pa tudi očka ne.

Druga možnost

Če ga očka ne bo uspel uspavati, najbrž kot skrbna mama ne boste pustili svojega otroka ponoči jokati samega. V tem primeru ne bo dojenček tisti, ki se bo prilagodil novi situaciji, ampak njegova mamica. To pomeni sprejeti dejstvo, da se bo vaš malček še nekaj časa zbujal ponoči. Če boste to sprejeli kot dano dejstvo, kakor na primer previjanje, vam bo lažje. Spravite uro v predal, da vas ne bo pogled na njene kazalce sredi noči jezil. Poskrbite, da bo vaš spanec čim manj prekinjen. Vzemite otroka k sebi v posteljo in ga podojite v leže, še na pol med spanjem. Kmalu boste ugotovili, da zjutraj niti ne veste več natančno, kolikokrat ste ponoči dojili, pa tudi utrujeni boste precej manj, saj je laže nazaj zaspati, če se ne razbudite med hojo po dojenčka in nato ponovnim uspavanjem dojenčka.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.