Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Kako dojenje koristi mamici?

Dojenje je ustvarja trdne temelje zdravju otroka že od vsega začetka, toda hkrati koristi tudi mamici. Njegove pozitivne učinke mamica občuti že takoj, učinki pa so tudi dolgoročni, saj zmanjšuje verjetnost razvoja resnih zdravstvenih težav, na primer, osteoporoze, raka dojk in jajčnikov. Kaj še?

Hitrejše okrevanje po porodu
Najboljše je, če se dojenje prične že v prvi uri po porodu, še v porodni sobi. Sestra, ki vas je spremljala pri porodu, vam bo pomagala, da novorojenčka prvič pravilno pristavite. Novorojenček se rodi s sesalnim refleksom in dojenje bolje steče, če ga lahko takoj uporabi. Ob prvem podoju bo dobil nekaj kapljic prosojne tekočine – kolostruma in prvi prijetni stik z vašo kožo, z bitjem vašega srca, dihanjem, telesnim vonjem in toploto, z ljubeznijo, ki mu jo izkazujete... Prav to novorojenček sedaj najbolj potrebuje.

dojenje_01.jpg

Kaj pa pridobi mamica? Takojšnje dojenje dobro vpliva na poporodno krvavenje, na obilnost krvavenja. Vaše telo se bo tako najbolje, najbolj pravilno in najbolj naravno očistilo in spet zacelilo. Ne prestrašite se torej obilnejšega krvavenja ob dojenju, ker je tako prav. Že v dneh, ko še ostanete v porodnišnici, pa tudi kasneje, boste med dojenjem čutili tudi maternične krče, ki so lahko boleči. Dojenje namreč spodbuja krčenje maternice, kar je za mamico zelo dobro, saj se maternica po porodu mora vrniti v staro stanje. Postopno se mora zmanjšati iz približno 30 cm, kolikor je merila ob porodu, na 7 do 9 cm, kolikor je merila pred nosečnostjo.

dojenje_02.png

Lažje navezovanje, manj depresij
Poleg telesnih koristi pa ima dojenje za mamico tudi duševne prednosti. Ko pristavite dojenčka k prsim, ko si ga ljubeče ogledujete in ga ljubkujete, se vzpostavlja med vama posebna vez. Pri tem vam pomaga oksitocin, ki ga med dojenjem pospešeno sproščajo vaši možgani. To vam pomaga, da za dojenčka laže skrbite, da laže postavljate njegovo dobrobit v ospredje svojih dejanj, tudi pred vaše potrebe in da laže vzdržite napor skrbi zanj. Dojenje pa vam pomaga tudi pri navezovanju, zato se zmanjša verjetnost težav s tesnobo in depresivnostjo po porodu. Učinek pa je lahko tudi povraten. Če vam dojenje ne gre od rok iz kakršnega koli razloga, vas težave z dojenjem lahko spravijo v obup in dvom, ali ste sploh spodobni za materinstvo. Seveda ste! Če imate težave pri dojenju si poiščite pomoč, ker za prav vsako težavo obstaja najboljša možna rešitev.

                            Dojenje vam pomaga pri dobrem
                    navezovanju na dojenčka in predani skrbi zanj.

Hitreje do lepe postave
Zaradi dojenja mamica laže in lepše izgublja dodatno telesno težo, ki ji je ostala po nosečnosti. V nosečnosti telo namreč skladišči salo, iz katerega bo kasneje črpalo energijo, na različne dele telesa. Na bedra, zadnjico in trebuh, na roke od komolca navzgor in na hrbet – zato imate verjetno sedaj večji obseg telesa pod prsmi. Telo si je te zaloge pripravilo, da bo iz njih črpalo energijo za ustvarjanje mleka. Zato je najlaže spet pridobiti pravilno težo in postavo, če dojite. Prednost dojenja je, da črpanje zalog poteka postopoma, počasi, za se koža lahko sproti prilagaja manjšemu obsegu, vi pa se izognete visenju ohlapne kože, ki se zgodi ob hitrem zmanjševanju telesne teže.
Zaradi dojenja – govorimo o popolnem dojenju, ko dojenčku ne dodajamo nobene hrane – je doječa mamica manj plodna, kar je v času, ko je otrok še dojenček, zelo dobrodošlo. Ni pa z dojenjem zaščitena pred ponovno nosečnostjo. Spolni odnosi morajo biti zaščiteni že od vsega začetka, na kar vas bo opozoril tudi ginekolog na pregledu 6 tednov po porodu. Takrat se lahko z njim pogovorite tudi o drugačni zaščiti kot ste jo imeli do sedaj.

                  Lažje boste pridobili svojo staro postavo,
                                        če polno dojite.

Najboljša hrana vedno s seboj
Prednost dojenja je tudi, da se z dojenčkom laže odpravite od doma, saj ima doječa mamica vedno s seboj najboljšo, neoporečno »hrano« zanj. In ne nazadnje – dojenje je brezplačno, nadomestek materinega mleka pa ne. Da ne govorimo o opremi, ki bi jo potrebovali za čiščenje stekleničk, za njihovo sterilizacijo, za odmerjanje in gretje hrane, za ohranjanje toplote hrane...). Denar, ki bi ga porabili za to, lahko veliko bolje uporabite za to, da vi sami in z vami vaš dojenček, jeste najkvalitetnejšo hrano. Koliko teže je mamicam, ki dojenčka hranijo z nadomestkom in koliko več dela imajo z njegovo prehrano, boste občutili šele, ko bo otrok pričel jesti prve kašice. In - ni res, da je mamica zaradi dojenja vezana na dojenčka, da ga ne more prepustiti v varstvo niti za nekaj ur. Ko dojenje steče, lahko kadarkoli pripravite stekleničko svojega mleka, ki si ga izbrizgate, da dojenčka po steklenički nahrani tisti, ki ga varuje. Svoje mleko lahko celo zamrznete, če se zgodi kaj nepredvidenega in bi otrok potreboval še en obrok, vas pa ni ob njem.

dojenje_03.jpg

Ščiti pred osteoporozo
Zadnje raziskave kažejo, da dojenje deluje kot zaščitni dejavnik pred osteoporozo. Po letu 2000 so se pojavile raziskave, ki so ugotovile, da v nosečnosti ženska izgubi 3 do 5% kostne mase, kar pripisujemo delovanju nosečniških hormonov in dejstvu, da otrok, ki rase v materi, črpa njene zaloge. Še posebno veliko potrebo ima po kalciju, ki ga, če ga ni dovolj v materini vsakodnevni prehrani, črpa iz materinih kosti. Posledica oslabljene kostne mase vpliva na pojav osteoporoze po zaključku rodne dobe. Še posebno opazen primanjkljaj se pojavi pri ženskah, ki so bile noseče velikokrat in so imele borno prehrano. Sedaj pa so raziskovalci odkrili, da nosečnost res lahko vodi v izgubo kostne mase, a če nosečnosti sledi dojenje, potem se primanjkljaj izravna. Ta naravni mehanizem še ni povsem razložen. Dojenje torej žensko ščiti pred osteoporozo, vendar pa je potrebno dojiti polno, da učinkuje .

                           Najbolj učinkovito vas ščiti
                              polno in dolgo dojenje. 

Ščiti pred rakom dojk in jajčnikov
Dojenje zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk, še posebno, če dojite dlje kot eno leto. Pojavnost je manjša za 29% v primerjavi z ženskami, ki niso nikoli dojile. Še posebno koristna je za ženske, ki imajo v družini raka dojk. Kratko dojenje pa, žal, ne učinkuje enako močno. Dojenje zmanjša tudi tveganje za nastanek raka jajčnikov. Oboje znanstveniki pripisujejo nižji ravni estrogena v telesu, kar se zgodi pri doječih materah.

Ščiti pred diabetesom tipa 2
Pri materah, ki dojijo vsaj šest mesecev do enega leta, se zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v poznejših letih za kar 47%! Pri ženskah s sladkorno boleznijo pa se zmanjša potreba po inzulinu.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.