Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Golota staršev pred otroki?

Vprašanje: Zanima me, ali sta lahko starša gola pred otroki ali ne in kako se sploh v zvezi s tem obnašata do otrok?


Sproščenost se posreduje

Starša, ki sproščeno sprejemata svoje telo in goloto, bosta s tem to posredovala tudi otroku. Golota in lastno telo s tem ne bo v veliki meri povezano s sramom, kar je otroku v pomoč pri oblikovanju lastnega odnosa do svojega telesa in svoje spolne identitete. Ob tem ni bistvena ravno in zgolj golota, temveč odnos staršev do lastnega telesa, do samega sebe, do partnerja in tudi do drugih ljudi. Odgovor glede golote pred otroki je torej »da«, vendar naj bo to v skladu z vašimi prepričanji.

Ravnajte v skladu s seboj
Če sami tega ne sprejemate na ta način, spoštujte svoje odločitve. Otroku boste bolj pomagali pri gradnji lastnega odnosa do samega sebe, če boste ravnali v skladu s seboj in s strpnostjo do drugih, kot če se boste držali navodila, ki v vas ne bo harmonično odzvenelo.

Kje je meja?
Kje pa je meja tistega, kar starši pred otrokom vendarle ne kažejo? Tudi pri tem vprašanju ima verjetno vsak od nas svoj odgovor. Prav je tudi, da imata starša kot partnerja in spolna partnerja svojo intimnost in da le to obdržita zase. Ravno tako pa je pomembno, da tudi otroku dovoljujemo in spoštujemo njegovo intimnost, ki jo bo gradil ob svojih razvojnih korakih.

Vesna Markič, dr, med., pedopsihiatrinja in specialistka šolske medicine
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.