Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Ali se deduje težek porod?

Vprašanje: Moja mama in moja sestra sta opisali rojevanje kot strašno, boleče in nevarno. Jaz sem bila rojena z nogami naprej. Sedaj sem noseča sedem mesecev. Bolj ko se približuje čas poroda, bolj me je strah. 

Ali bom tudi jaz tako rodila? Kako verjetno je to? Ali je takšen porod res tako kompliciran in nevaren za mamo in otroka? Ali lahko s kakšno telovadbo »obrnem« otroka prav?


Porod v medenični vstavi
Porod otroka v medenični vstavi je res nekoliko bolj tvegan kot z glavico naprej, vendar le ob predpostavki, da o plodu v maternici ne vemo čisto nič. Danes z UZ lahko ocenimo razmerje v obsegih med glavico in trupom, pogledamo lahko, za kakšne vrste medenično vstavo gre (nožna, zadnjično-nožna, čista zadnjična) ter seveda po 37. tednu lahko pri sicer pravilno raščenem plodu poskusimo tudi zunanji obrat na glavico v za to primerni ustanovi, kot sta npr. ljubljanska porodnišnica ali v Kranju, kjer imajo že 30-letno tradicijo. Če nam zunanji obrat ne uspe in ocenimo, da razmerje med velikostjo glavice in trupa pri plodu ni v sorazmerju, pa se odločimo za porod s carskim rezom. Sicer pa se takšna lega ploda ne deduje in ni nobenega razloga za strah.

as. mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.