Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je že na voljo v samopostrežnih trgovinah in pri prodajalcih časopisov.
pika_poletje_2020_140_px.jpg

Vse novice

Visoka kratkovidnost in porod

Vprašanje: Zanima me, če je visoka kratkovidnost lahko indikacija za porod s carskim rezom. Sem namreč bodoča mamica in nosim očala z dioptrijo – 5.75 in 6.25.


Nekoč so priporočali carski rez, sedaj pa ne več

Pred desetletji je res veljalo, da naj bi pri porodnicah z visoko kratkovidnostjo napravili carski rez, ker so se bali, da bo prišlo do odstopa mrežnice, do hujših krvavitev v očeh in do nevarnosti, da deloma oslepijo. Vendar pa so rezultati raziskav sprememb na očeh pri nosečnicah, ki so imele kratkovidnost od –4 do –15 dioptrije pokazali, da po porodu ni bilo hujših sprememb v očeh. Pri nekaterih je prišlo za kratek čas do nežnih sprememb v centru mrežnice (rumeni pegi). Ta, ponavadi rahla, oteklina je spontano izginila. Iz tega sledi, da kratkovidnost ni indikacija za carski rez, da pa bi moral vse nosečnice, ki imajo kratkovidnost, višjo od –4, pred porodom in po njem obvezno pregledati oftalmolog. 

Pojdite k oftalmologu

To bi bilo nujno potrebno tudi pri vas. Na očesni kliniki pregledajo veliko nosečnic, ki imajo višjo kratkovidnost, precej pa jih pregledajo tudi po porodu. Katastrofalnih posledic v področju notranjih delov očesa do sedaj še niso zasledili, kar pomeni, da bi prišlo do krvavitev v mrežnici in do odstopa mrežnice – ablacije retine. Zelo pomembno pa je, da nosečnice v času nosečnosti in poroda ne nosijo novih kontaktnih leč, oziroma da si tik pred porodom ne dajo delati novih očal. To je bolje urediti šele nekaj tednov po porodu.

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.