Novice

Izšla je zimska otroška revija Pikapolonica!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Zima bo zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Aktualno

S katerimi skrbmi se soočajo nosečnice, starejše od 35 let?

Zaradi spremembe življenjskega sloga, prioritet in potreb se povprečna starost nosečnic iz leta v leto zvišuje. Žensk, ki so prvič noseče med 35. in 39. letom, je danes namreč kar 6-krat več, kot jih je bilo v 70. letih, tistih, ki so prvič noseče po 40. letu, pa je kar 2-krat več, kot jih je bilo v devetdesetih letih.

Kako starost ženske vpliva na nosečnost?
Skrbi starejših nosečnic se po navadi začnejo že pred samo zanositvijo. Znano je namreč, da do zanositve v zrelejših letih pride težje, pa tudi težav, ki jih leta prinesejo s seboj, je več. Pogosto so že sami očitki in mnenja, da je možnosti za zanositev po 35. letu veliko manj, dovolj, da nosečnice pahnejo v depresijo ali pa ji povzročijo tesnobo, kar lahko še dodatno vpliva na zanositev in kasnejši potek nosečnosti.

Katere težave so značilne za nosečnost v zrelejših letih?
Nosečnost v zrelejših letih je velikokrat stresna že samo zaradi tveganj, ki so vezane na starost nosečnice. Zraven običajnih nosečniških težav je pogosta tudi krvavitev, spontani splav, rizična nosečnost, prezgodnji porod… Eno izmed večjih in najbolj stresnih tveganj pa je zagotovo to, da je možnost, da se otrok rodi s katero izmed kromosomskih nepravilnosti, veliko večja kot pri mlajših nosečnicah. Raziskave so namreč pokazale, da verjetnost, da se otrok rodi z Downovim sindromom, narašča s starostjo nosečnice. Pri nosečnicah, starih 25 let, je verjetnost okoli 1 primer na 1250 rojstev; pri nosečnicah, starih 30 let, je verjetnost okoli 1 primer na 1000 rojstev; pri nosečnicah, starih 35 let, je verjetnost že okoli 1 primer na 400 rojstev. Pri nosečnicah, starih 45 let, pa je verjetnost kar okoli 1 primer na 30 rojstev. Pri nosečnicah, starih 45 let, je verjetnost, da se bo otrok rodil z Downovim sindromom, kar okoli 1 primer na 30 rojstev.
Zaradi teh tveganj so nosečnice velikokrat izpostavljene diagnostičnim metodam, s pomočjo katerih se v času nosečnosti ugotavlja, ali se bo plod rodil s katero izmed genetskih nepravilnosti. Diagnostične metode, katere pa prav tako povzročajo tveganje za splav (amniocenteza, biopsija horionskih resic…), so dejavnik, ki negativno vpliva na nosečnico, saj je v primeru težke predhodne zanositve 1-2% tveganje za splav velik odstotek.

Kako na najbolj varen način izvedeti, ali je otrok v trebuščku zdrav?
Vedno več bodočih staršev se zaradi tega odloča za neinvazivni predrojstveni test NIFTY, ki ne posega v telo nosečnice in zato ne predstavlja nobenega tveganja za splav. NIFTY test se opravi z enostavnim odvzemom krvi iz pregiba na roki že od 10. tedna nosečnosti naprej, saj se v krvnem obtoku nosečnice nahaja tudi DNK ploda. Z najnaprednejšo laboratorijsko tehnologijo se nato opravi analiza krvi in ugotovi, ali obstaja tveganje, da se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših kromosomskih nepravilnosti. NIFTY test je več kot 99% natančen, zato ga priporočajo tudi ginekologi in zdravniki, v Sloveniji pa ga je mogoče opraviti v več kot 60 ginekoloških ambulantah in klinikah.

Več o NIFTY testu preberite na spletni strani www.niftytest.si

nifty_slika_oglasek_za_splet_nova.jpg

Promocijsko sporočilo

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.