Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Cepljenje nosečnice zaščiti novorojenčka pred oslovskim kašljem

Oslovski kašelj je resna bolezen, ki lahko ogrozi življenje dojenčka. Bolezen kroži tudi v Sloveniji, kjer vsako leto beležimo primere bolnih dojenčkov, mlajših od treh mesecev, ter starejših otrok in tudi odraslih oseb.
Najboljši način za zaščito novorojenčka od prvega dne življenja do 3 mesecev je, če se cepi nosečnica. Cepi se lahko pri izbranem zdravniku brezplačno, saj strošek pokrije ZZZS. Najbolj primeren čas za cepljenje je čim prej po 24. tednu nosečnosti.

oslovski_kaselj_dojencek.jpg
Oslovski kašelj je zelo nalezljiv
Oslovski kašelj (pertussis) je zelo nalezljiva bakterijska okužba dihal, ki povzroča hude napade kašlja. Najbolj prizadene dojenčke do šestega meseca starosti. Mnogi dojenčki z oslovskim kašljem sploh ne kašljajo, ampak samo prenehajo dihati in pomodrijo.
Majhni dojenčki imajo največje tveganje za resne zaplete kot so pljučnica, bolezen možganov (encefalopatija), težave z dihanjem in večkrat potrebujejo bolnišnično zdravljenje, lahko pa zaradi oslovskega kašlja celo umrejo.
Dojenček je izpostavljen tveganju, če pride v stiku z osebo, ki preboleva oslovski kašelj. Težava pa je, ker klinična slika bolezni v začetku ni značilna, zato so lahko kužne tudi osebe, ki nimajo značilnega kašlja.

Cepljenje nosečnice zaščiti novorojenčka pred oslovskim kašljem
najbolj učinkovito, če ga opravimo čim prej po 24. tednu nosečnosti.

Cepljenje v nosečnosti
Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju pred boleznijo zaščiti otroka v prvih tednih življenja, preden pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti 3 mesecev. Poleg tega cepljenje pred boleznijo zaščiti tudi nosečnico, ki bi po rojstvu bolezen lahko prenesla na svojega otroka.

oslovski_kaselj_noseca.jpg
Cepljenje nosečnic je priporočljivo čim prej po 24. tednu nosečnosti in sicer v vsaki nosečnosti. Vaše telo ima tako čas, da ustvari protitelesa, ki bodo pred rojstvom preko posteljice prešla na vašega dojenčka in ga zaščitila. Cepljenje je priporočljivo kljub temu, da ste bili cepljeni v preteklosti ali ste celo preboleli oslovski kašelj, ker zaščita ni trajna.

Ali je cepivo varno?
Cepivo je varno tako za nosečnico kot za plod. Cepivo proti oslovskemu kašlju je mrtvo cepivo in ne more povzročiti oslovskega kašlja. Študije iz ZDA in Velike Britanije, ki so vključevale več kot 40.000 nosečnic, so poročale samo o blagih neželenih učinkih, kot sta bolečina ali rdečina na mestu cepljenja. Prav tako cepljenje ne poveča tveganja zapletov med nosečnostjo. Ker cepiva samo proti oslovskemu kašlju ni, vam bodo ponudili cepivo, ki ščiti tudi proti davici in tetanusu in je namenjeno obnovitvenemu cepljenju oseb, starejših od štirih let. To cepljenje je torej obenem tudi obnovitev cepljenja proti tetanusu, ki je v odrasli dobi priporočljivo vsakih 10 let.

Ali bom po cepljenju lahko dojila?
Da, s cepivom proti oslovskemu kašlju, davici in tetanusu, ki je namenjeno obnovitvenemu cepljenju, se lahko cepijo nosečnice, ki bodo dojile. Obstajajo dokazi o povečani koncentraciji protiteles proti oslovskemu kašlju v materinem mleku po cepljenju v nosečnosti, zato lahko dojenje še zmanjša možnost, da dojenček zboli za oslovskim kašljem. Vaš dojenček pa bo še vseeno potreboval zaščito s cepljenjem, skladno s programom cepljenja predšolskih otrok v Sloveniji.

oslovski_kaselj_cepljenje.jpg

Kaj moram storiti?
Naročite se na cepljenje proti oslovskemu kašlju čim prej po 24. tednu nosečnosti. Zaščita s cepljenjem proti oslovskemu kašlju sčasoma oslabi, zato je priporočljivo cepljenje med vsako nosečnostjo.

Pomembno je, da so proti oslovskemu kašlju zaščitene tudi osebe, ki bodo v prvih tednih življenja najbližje vašemu dojenčku. Najbolje je, da tudi drugi družinski člani, ki niso bili cepljeni proti oslovskemu kašlju v zadnjih 10 letih, opravijo to cepljenje vsaj dva tedna pred kakršnimkoli stikom z vašim dojenčkom. Poskrbite, da so vaši ostali otroci cepljeni skladno z nacionalnim programom cepljenja.

oslovski_kaselj_otrok.jpg

Vir: NJIZ

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.