Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Moj otrok je trmast

Vprašanje: Moja štiriletna hči je skoraj odvisna od čokolade in grozno trmasta. Ne vem, kako naj jo odvadim čokolade in kaj naj z njeno trmo, saj mora biti vedno vse po njenem. 

Če ni, ponori, se meče po tleh in se dere, tako da me je večkrat zelo sram. Če smo kje v javnosti, ji pač moramo ustreči, saj se nihče ne more niti pogovarjati, tako vpije. Vedno ji razložimo, zakaj mora nekaj biti tako. Razume, le da dela po svoje, kot hoče sama.


Obdobje uporništva

Otrok v obdobju od drugega do četrtega leta močno razvija občutek svoje individualnosti. Del tega obsega tudi to, da postane uporen in trmast ter želi uveljaviti svojo voljo. Obdobje uporništva je obdobje, ki ga poznajo vsi starši dveletnih in triletnih otrok, lahko pa poteka pri različnih otrocih in različnih družinah - različno. Izid je odvisen od otrokovih značilnosti in od odnosov, ki jih vzpostavlja z najbližjimi. Vaša deklica za zdaj še intenzivno predeluje razvojne naloge tega obdobja. Opisali ste dve značilnosti, ki sta za vas še posebej moteči: njeno željo po čokoladi in njeno trmo. Deklica niha med odvisnostjo majhega otroka (ki jo še potrebuje) in med večjo samostojnostjo, ki ji jo že omogoča njen razvoj. To je sicer značilno za vse otroke v tem obdobju, morda pa je pri vaši deklici bolj poudarjeno hitro menjavanje odvisnega in trmasto uporniškega vedenja.

Pomoč otroku
Kako bi deklici pomagali prebroditi to obdobje? Napadi trme morajo izgubiti svojo moč, ki se povečuje s tem, da deklica prek njih doseže vse, kar hoče. Če vi presodite, da tisto, kar zahteva, ni primerno, če ste se torej vi odločili drugače, ji zaradi napada trme ne ugodite. Vztrajajte pri svoji odločitvi trdno in mirno. Ne ponujajte ji tistega, kar zahteva, da bi se pomirila. Sram pred drugimi, ki so priča njeni trmi, naj vas od tega ne odvrača. Deklica mora čutiti, da jo imate radi. Bodite z njo prijazni in naklonjeni ter ji aktivno posvečajte čas izven njenih napadov trme. Kot kazen za napade trme ne uporabljajte groženj, ki govorijo o tem, da je ne marate, ali da jo boste »kar tam pustili« in podobno. Spodbujajte njene korake v samostojnost, pohvalite njena nova znanja in na novo osvojene spretnosti v gibanju, njeno radovednost, opravila, ki jih zmore samostojno opravljati, in besedno izražanje njenega doživljanja in občutkov.

Nihanja v razvoju
Ne prestrašite se, če bo pri kakem koraku v razvoju zanihala in če se vam bo zdelo, da se obnaša bolj otročje, kot je že znala in ji to dovolite. Pomembna je tudi vaša udeležba v igri. Spodbujajte igre, kjer deklica lahko predeluje vtise in povezuje izkušnje v celoto, kot so igre menjave vlog, kjer je enkrat otrok, drugič mama ali oče ali vzgojiteljica in podobno, ali kjer imajo podobne vloge njene plišaste živali ali druge igrače. Ob tem spodbujajte besedne predelave doživljanja junakov igre. Z aktivnim posvečanjem časa izven napadov trme in brez nagrajevanja napadov trme s ponujanjem tistega, kar deklica s trmo zahteva, lahko njej in sebi nekoliko olajšate prehod skozi to naporno razvojno obdobje in otroku omogočite tudi boljšo osnovo za nadaljnje razvojne korake. 

dr. Vesna Markič, pedopsihiatrinja in specialistka šolske medicine

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.