Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Otrok noče kakati v kahlico

Vprašanje: Moj vnuk je star 32 mesecev in je zelo bister in živahen otrok. Vsi se z njim veliko ukvarjamo in ga imamo zelo radi. Edina težava je, ker še vedno kaka v hlačke. Pri dveh letih smo mu podnevi sneli pleničko in ga pričeli navajati na čistočo. V nekaj dneh je nehal lulati v hlačke in od tedaj vedno pove, kdaj bi lulal. 

Nikakor pa ga ne moremo navaditi, da bi povedal, kdaj bo kakal. Na stranišču ali kahlici sploh noče sedeti. Trdi, da ne more kakati, trenutek za tem pa se pokaka v hlačke, skrit za foteljem ali za zaveso. Naj povem, da ga nikoli nismo silili v kakanje. 

Vsak dan znova ga prepričujemo, naj kaka v kahlico, vsak dan znova obljubi, da bo, vendar se nič ne zgodi. Mislim pa, da natanko ve, kdaj bo kakal, ker tedaj prekine z igro in se teče skrit za fotelj. Kako naj ravnamo


Kakanje v kahlico je zahtevno
Težave, ki jih opisujete pri svojem vnuku, so sorazmerno pogoste in kar precej staršev se v tem obdobju srečuje s tem, da otrok odklanja kakanje na kahlici in raje opravlja potrebo stoje nekje bolj na samem. Navajanje na kahlico je za otroka zahteven korak naprej in pri različnih otrocih poteka različno. Po eni strani otrok želi upoštevati navodila in želje svojih bližnjih, po drugi strani tega še ne zmore. Kadar gre za običajne razvojne zaplete, težave največkrat ne trajajo dolgo in se ne povezujejo z drugimi znaki. Menim, da je tako tudi pri vašem vnuku.

Ponudite kahlico po obroku
V pomoč pri navajanju na kakanje sede na kahlici je, če otroku ponudimo kahlico po obroku. Takrat je namreč možnost, da se bo sprožil refleks za odvajanje, največja. Otroku bo morda kahlica prijetnejša, če se bo ob tem igral. Vendar pa naj otrok na kahlici ne sedi predolgo in po vsej sili, če ne kaka. Če mu uspe opraviti potrebo na kahlico, ga zelo pohvalite, če ne, ga vzpodbudite in mu povejte, da mu bo gotovo kmalu uspelo kakati tako, kot to delajo veliki fantki, morda že jutri.

Pomoč otroku
Če opazite, da se napenja in se želi umakniti, da bi kakal, mu poskušajte mirno ponuditi, da bi šel na kahlico, morda na istem mestu, kot bi sicer kakal v pleničko. Včasih je otroku težko poriniti kakec sede, ker je bil do sedaj to navajen opravljati stoje. Še težje je, če je blato nekoliko trše. Zato je pri navajanju kakanja na kahlico ali na stranišče pri otrocih, ki podobno kot vaš vnuk že obvladujejo odvajanje vode in povedo, da kakati ne znajo ali ne morejo, pogosto lahko v pomoč kratkotrajno dajanje sirupa, ki blato zmehča do mere, da ga je lažje odvajati. Sam uspeh pri odvajanju nekoliko mehkejšega blata otroka vzpodbudi, da z rednim odvajanjem na kahlico ali na stranišče nadaljuje.

Pazite, kaj govorite
Uspeh je vedno treba podpreti s pohvalo. Pomembno pa je tudi, da se v času, ko vsi skupaj želite, da bi vnuček čim prej obvladal kakanje, v družini med seboj ne pogovarjate zgolj o tem in da tudi v pogovorih z otrokom ni zgolj to v ospredju. V pomoč mu bo pohvala na drugih področjih, kjer se tudi lahko uveljavi kot velik fantek. Prav tako pa mu bo v pomoč sproščena igra, razigranost skupaj z družinskimi člani, še posebej pa tudi igre s plastelinom, glino, testom ter z vodo, blatom in mivko, za kar bo sedaj, ko prihajajo toplejši dnevi, vse več priložnosti.

Vesna Markič, dr. med., pedopsihiatrinja in specialistka šolske medicine

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.