Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Jecljanje pri otroku

Vprašanje: Imam hčerko, staro 3 leta. Kadar hoče povedati malo daljši stavek, včasih, ne vedno, jeclja oziroma večkrat ponovi isto besedo. Pred enim letom je dobila še sestrico. Ker sem še na porodniškem dopustu, moja deklica še ni spremenila okolja, še ni v vrtcu, kar bi morda lahko povzročilo jecljanje. 

Zanima me, zakaj jeclja, oziroma ali je takšen govor značilen za njeno razvojno obdobje?Ponavljanje je pogosto

Med drugim in petim letom veliko otrok ponavlja besede ali dele besed (zlog, glas). To je najpogosteje normalen pojav, ki mine tako, kot je prišel. Dve, tri leta star otrok največkrat hitreje misli, kot je to sposoben izraziti z govorom. Pogosto ne najde prave besede, izraza za tisto, kar želi povedati; govori o eni stvari, misli pa že na drugo... V tem obdobju je zelo pomembno, kako starši in okolica ravnajo z otrokom, da se prava motnja - jecljanje - ne bo razvila. Zato vam bom napisala nekaj osnovih nasvetov za preprečevanje jecljanja.

Preprečevanje jecljanja

Govorimo počasi.
Predšolski otrok se uči govora s posnemanjem govora svoje okolice, zato je počasen in umirjen tempo govora vseh, ki se z otrokom pogovarjajo, najuspešnejša preventiva proti jecljanju. Zato se moramo z otrokom pogovarjati v primernem govornem tempu - POČASI - in to tudi takrat, ko se nanj jezimo ali ko nekam hitimo. Svoje razpoloženje lahko pokažemo tudi z barvo glasu, glasnostjo, izrazom obraza... ne le s prehitrim govorom.

Poslušajmo otroka. Ko nam hoče otrok nekaj povedati, ga poslušajmo, tako kot želimo sami, da nas on posluša, kadar mu mi hočemo kaj povedati. Otroku moramo dati občutek, da imamo zanj dovolj časa, kadar pa ga res nimamo, mu moramo to na primeren način razložiti.

Ne kako, ampak kaj. Kadar otrok besedo, zlog ali glas ponavlja, ga mirno poslušamo in ne zahtevamo, da to še enkrat ponovi. Lahko tudi sami povemo besedo, ki jo otrok išče, ali je ni dobro izgovoril, seveda čim bolj naravno, mirno, in kot samo po sebi umevno. Nekateri otroci tudi tega ne želijo! Bolj kot KAKO bodimo pozorni na to, KAJ nam pove otrok.

Ne silimo ga. Otroka ne silimo v govorne situacije, v katerih se počuti negotov, na primer, ne silimo ga, da pove pesmico pred drugimi ljudmi, da pove svoje ime ali priimek... 

Besedni zaklad. Otroku veliko pripovedujmo, opisujmo in berimo. Širil si bo besedni zaklad in se laže izražal.

Skrb za zdrav splošen razvoj. Otrok naj ima dovolj spanja, gibanja na svežem zraku, zdrave prehrane, primernega reda in vsega, kar velja za vsak zdrav in optimalen razvoj.

Kdaj k logopedu?
Če vas otrokov govor zelo moti, vznemirja in ste zaradi tega zaskrbljeni, se le odločite za obisk pri logopedu. 

prof. def. Danila Bijelić, logopedinja

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.