Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Težave z govorom pri dvojčkih

Vprašanje: Imam dvojčici, ki bosta dopolnili pet let. Zanosila sem z biomedicinsko pomočjo. Ob rojstvu ni bilo težav, tehtali sta skoraj 3 kg in bili dolgi 47 cm. Rojeni sta s carskim rezom.
S tremi leti in pol sem ju vključila v vrtec. 

Problem je v tem, da še ne govorita. Že leto in pol hodita k logopedinji in specialni pegagoginji. Dobrega napredka še ni. Ni stavkov, ni čistih besed, črk r, š, č in podobno. Njun govor je nerazumljiv, razumljiv samo meni, ker sem veliko časa sama z njima. Sluh imata dober. V razvojni ambulanti ni bilo težav. Nevrološki pregled ni pokazal nič posebnega. Na psihološkem pregledu pa je bilo težko, ker še ne govorita. Drugače sta živahni in se normalno odzivata. Poznata vse, kar jima pokažeš. A govora ni.

Prosim vas, da mi pomagate z nasvetom. Kam naj se še obrnem? Kam naj ju še peljem? Kaj naj naredim, da bosta končno spregovorili. Hudo mi je, ker že pri dveh letih mnogi govorijo. Zdi se mi, da ne bosta nikoli dobro spregovorili. Vem, da sem se razpisala, a moja bolečina je huda, ko poslušam druge otroke.

 

Dodatne preiskave
Pri deklicah ste se skupaj z zdravstvenimi strokovnjaki že res zelo potrudili. Verjetno ste preiskave opravili že pred obravnavo pri logopedu, najbrž po sistematskem pregledu pri treh letih. Žal niste navedli vrst preiskav, zato bi Vam lahko le predlagala, katere bi bilo smiselno narediti pri poglobljeni prepoznavi njunih težav. Smiselno bi bilo ponoviti pregled pri posebej tako usmerjenih psihologu in specialnem pedagogu, opraviti magnetno resonančno preiskavo možganov, elektroencefalogram (EEG) v spanju ter izključiti presnovne motnje. V kolikor katera od naštetih ni bila opravljena, Vam svetujem, da se posvetujete s strokovnjaki nevrologi na Pediatrični kliniki v Ljubljani, morda najprej ob razgovoru v nevrološki ambulanti, kasneje pa po potrebi tudi ob dodatnih preiskavah na oddelku.
Vsekakor do tedaj nadaljujte z obravnavami pri logopedu!

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.