Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Malček ne prespi noči

Vprašanje: Moj sin je star 20 mesecev in žal se nam je zgodilo le dvakrat do sedaj, da je spal celih 5 ur skupaj. To je moj prvi otrok in vse publikacije ter strokovni članki so kazali na to, da naj bi otrok do enega leta prespal noč in nato spal recimo cele noči. 

Pri nas se to ni zgodilo, otrok se zbuja na 2 uri in zahteva dojko. Nič drugega ga ne potolaži. Je kar naporno, saj že dobro leto in pol ne spimo. V vrtcu ni problemov, saj tam ni mame in lepo zaspi brez dojenja. Dude ne mara in tudi drugega tekočega nadomestila v steklenički ne. 

Ali bi spal, če ga povsem neham dojiti? Kaj mi svetujete?

 


Odločamo odrasli
Odgovor ste napisali že sami, le držite se ga. Enoletni zdrav, normalno prehranjen otrok je sicer še lahko dojen dvakrat dnevno, vsekakor pa ne potrebuje nočnega hranjenja v nobeni obliki. Vas je zamenjal za dudo. Mučite se vsi: otrok, vi in ostali domači. Niste spočiti, otrok pa tudi ne. Tak otrok se sam ne bo odstavil, o tem odločate vi. S svojo odločitvijo boste vplivali tudi na partnerske odnose. Svetujem vam, da se odločite in se o svoji odločitvi pogovorite z otrokovim očetom, ki vam bo lahko v veliko pomoč.

Očka naj pomaga
Ko se bo otrok ponoči zbudil (seveda upam, da v kolikor imate prostorske možnosti, že nekaj časa spi v svoji sobi!), naj gre k njemu očka; je odločen in ne diši po mleku. Otroku naj mirno, tiho, a z odločnim glasom pove, da je noč, da vsi spijo in da bi rad, da bi spal tudi on. Nato naj uporablja samo še tihe glasove uspavanja - šššš. Boža ga naj po hrbtu, otrok naj bo obrnjen z obrazom stran od njega. Vsakokrat, ko bo želel vstati, ga naj položi nazaj. Če pa bi polaganje postalo otroku igra, naj s tem takoj preneha. Po dveh minutah se naj umakne iz prostora in se vrne čez dve minuti. Ne prej, četudi bo otrok jokal. Ponovi naj tih šepet in božanje za dve minuti ter se vrne čez štiri minute, nato spet za dve minuti poskuša pomiriti otroka in se vrne čez šest minut, nato po zadnjih dveh minutah čez osem minut. Naj ga ne dviguje iz posteljice, ne nosi v svojo posteljo. Prvo noč običajno pri toliko starem otroku še ni uspeha, po tej uri ste vsi iz sebe in utrujeni, "trening" je zaključen, pomirite ga tako, kot ste ga vedno doslej. A vztrajajte naslednje noči po enakem postopku! 95% staršev in otrok po enem tednu takega privajanja na nove vzorce umirjanja spi.

Otrok bo jokal
Ne imejte se za zverino, ko bo otrok jokal in vas na vse načine skušal privabiti. On vam pač svojih čustev ne zna povedati drugače kot z jokom, vi pa ste prepričani, da veste, da je vajin cilj dober za vaju oba in ostale. Mislite na cilj, to je vzgojiti samostojnega, umirjenega, zadovoljnega otroka. Na tej stopnji to ne poteka dosti drugače kot pri živalskih mladičih. Naučiti ga morate, da se sam umiri in zaspi. Privzgojiti mu morate drugačne pogojne reflekse, kot ste jih ga učili doslej. Namesto dojke - dude mu lahko ponudite najljubšo igračo, ne pustite pa se zavesti v skušnjavo, da bi ga vendarle spet podojili. Potem ste na začetku ali še slabše - on ve, kaj mora storiti, da ga boste "ubogali".

Težava je pogosta
Približno 10% do 15% otrok ima težave s spanjem med 4. in 24. mesecem. Vsi otroci se delno prebudijo štiri do petkrat ponoči. Če jih starši od rojstva učijo uspavanja z zibanjem ali hranjenjem, se tudi kasneje znajo umiriti le tako. Poskusite mu čimprej pomagati do mirnega spanca celo noč, saj je sicer vsak mesec težje. Pa lahko noč!

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.