Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Spina bifida

Vprašanje: Prosim za pojasnilo bolezni, imenovano »hrbtenična reža« ali »spina bifida«. Je to dedna bolezen? Zakaj se pojavi? Že nekaj časa živim s partnerjem in želiva si otroka. Obotavljava se le zato, ker ima moj partner iz prejšnje zveze 7 letnega otroka s to boleznijo. 

Otrok je paraliziran, ne more hoditi. Bova midva lahko imela zdravega otroka? Kakšna je možnost, da bo tudi najin otrok zbolel za spino bifido? 

Bi morala pred nosečnostjo v genetsko posvetovalnico? Kje v Sloveniji izvajajo takšne preiskave in kako to poteka? Se da že v nosečnosti, recimo z ultrazvokom, ugotoviti to bolezen? Kako pogosta je ta bolezen? Se da preprečiti? Kakšne preiskave lahko opravim in koliko stanejo?

 


Verjetnost, da bo otrok prizadet
Ortopedi se ukvarjamo predvsem z operativnim zdravljenjem otrok s to hudo boleznijo, ki lahko različno prizadane živčni sistem in s katero je povezana določena stopnja paraliziranja spodnjih udov. Stopnja bolezni je predvsem odvisna od nivoja, na katerem je prizadeta hrbtenjača. Praviloma je bolezen hujša, če so prizadeti višji nivoji (ledveni v primerjavi z križničnimi nivoji).
Incidenca te bolezni je v svetu od 1 do 2 na tisoč otrok, v nekaterih državah, kot je, na primer, v Veliki Britaniji, je ta incidenca do trikrat večja kot drugod. Verjetnost, da imata ista zakonca po otroku, ki je že prizadet zaradi te bolezni, ponovno prizadetega otroka, je približno 5%.

Skrb v nosečnosti
V Sloveniji v primeru rizičnih dejavnikov opravljamo tako imenovani trojni hormonski test, pri 15 do 18 tednih nosečnosti, pri 12 tednih pa priporočamo UZ pregled.
Priporočamo tudi jemanje posebnega vitamina, to je folne kisline, od prenehanja jemanja kontracepcije do 8. tedna nosečnosti v dozi 400 mikrogramov na dan. Na voljo je več preparatov, ki jih je potrebno plačati, ker gre za vitaminske preparate.

Ambulanta za genetiko

Priporočam vam tudi, da se oglasite v ambulanti za genetiko Univerzitetne Ginekološke klinike.

Prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.