Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Otrok se laže

Ko se vam otrok prvič zlaže, boste najbrž začudeni, jezni in razočarani. Kaj se dogaja? Bi mu morali strogo povedati, da tako med poštenimi ljudmi ne gre, ali bi morali prve nedolžne laži sprejeti z blagim razumevanjem in jih preslišati?

Če je laž očitna

Iz otroške sobe zaslišite glasen tresk. Razbila se je vaza, vaša štiriletna hči pa trdi, da jo je razbila njena enoletna sestrica. Veste, da ne govori resnice, ker je bila vaza previsoko, da bi jo mlajša hči lahko dosegla. Jezni ste, pa ne zato, ker bi bilo tako zelo škoda vaze, temveč zato, ker se vam otrok očitno laže. Ali to pomeni, da bo lažnivka?

Kaj torej rečete?Starši v skladu s svojimi prepričanji, zaznamovanimi z izkušnjami iz svojega otroštva, običajno rečemo nekaj od naštetega:

- »Lažeš! Pojdi v svojo sobo in premisli, kaj je bilo. Ko boš vedela resnico, pridi, in mi povej.«
- »Tvoja sestrica je premajhna, da bi dosegla vazo. Pomagaj mi pospraviti črepinje, vmes pa povej, zakaj se je to zgodilo.«
- »Ne laži. Lažnivcev nihče ne mara. Vem, da si jo razbila.«
- »Zvečer bova prebrali zgodbo o Ostržku.«

Kaj pravijo strokovnjaki?

Psihologi pravijo, da štiriletniki zelo radi ustrežejo odraslim. Če se na njihovo laž odzovemo z jezo in očitki, dosežemo le to, da se nam ob prvi priliki ponovno zlažejo. V laž se zatečejo predvsem zato, ker vidijo, da so starši jezni in zato nočejo priznati nečesa, kar bi jih samo še bolj razjezilo. Najraje bi, da se tisto ni zgodilo. Še vedno mislijo, da bo nesreča kar izbrisana iz realnega sveta, če jo bodo močno zanikali. 
Zato naj starši skušajo ostati mirni in ne sprašujejo stvari, na katere že sami vedo odgovor. V tem primeru je najbolje otroka le opozoriti, da je potrebno vedno govoriti resnico, nato pa lahko mirno zahtevate, da vam pomaga pospraviti. Za štiriletnika bo to čisto dovolj, da bo razumel težo dogodka, pospravljanje pa mu bo pomagalo tudi umiriti občutek krivde, ki ga otrok nedvomno občuti. 
Seveda starši v tem primeru tudi ne smejo spregledati, da je treba vaze in druge predmete, ki se lahko razbijejo, postaviti drugam, da se otrokom ne dogajajo nepotrebne nesreče.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

 • Spori med igro

  Zakaj se otrok se med igro pogosto spre z odraslim soigralcem ali z drugim otrokom?

 • Ste sposobni starši?

  Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

 • Razumevajoči ali dosledno strogi?

  Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

 • Zadnje leto v vrtcu

  Vaš petletnik je v najvišji skupini v vrtcu. Pripravlja se na vstop v šolo. Ali zna vse, kar mora znati ob vstopu v šolo?

 • Otrok se noče obleči

  Ko se vam zjutraj mudi v vrtec in službo, ni otrokovo večno upiranje oblačenju toplejših oblačil prav nič smešno.

 • Otrok in žival

  Katera žival je najbolj primerna za otroka in za starše, ki morajo že po nekaj dneh prevzeti vso oskrbo živali? Pes, hrček ali ribica?

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.