Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Izpad trme v trgovini

Kaj storiti, ko ima malček spet enega od svojih izpadov trme in besnega joka? Naj čim bolj spregledamo njegovo vedenje ali naj mu dosledno pokažemo, kje so meje in kaj sledi, če se bo neprimerno obnašal

Vam je ta situacija znana?

Na poti iz vrtca se z malčkom ustavite še v trgovini. Oba sta utrujena in lačna. Komaj čakate, da boste doma. Toda vrsta je dolga in med čakanjem pred blagajno vaš malček začne trmasto jokati in se vam trgati iz rok, ker mu nočete kupiti čokoladice, ki jo vidi na stojalu pri blagajni. Komaj se zadržujete. Kaj naj storite? Našteli bomo nekaj najbolj običajnih rešitev, vi pa premislite, kako ste ravnali do sedaj in kako bi bilo najbolje storiti v prihodnje:

- otroka ignorirate, pa čeprav ste v očeh čakajočih brezčutna mati,
- kupite mu čokolado, pa čeprav jo bo pojedel takoj in ne bo jedel kosila doma,
- pustite voziček in greste takoj iz trgovine, čeprav vse nujno potrebujete,
- otroka skušate zamotiti, čeprav bi najraje rekli samo »ne«.

Kaj pravijo strokovnjaki? Otroški psihologi se strinjajo, da je najbolje, čeprav najtežje, izpad trme preprosto ignorirati. Najlaže bi mu bilo kupiti čokolado, a v tem primeru svojemu malčku sporočate, da je treba biti samo dovolj glasen in zoprn, pa dovolj dolgo vztrajati in cilj, katerikoli, bo dosežen. Če pa zapustite trgovino, še preden kupite blago, ki ga res potrebujete, mu sporočate, da položaja nimate v rokah vi, ampak on. 
Seveda pa je pomembno vedeti, da so izpadi trme močno odvisni od trenutnega razpoloženja malčkov, tudi od lakote, utrujenosti in, pogosto, tiščanja na potrebo. Če greste z njim po nakupih naravnost po dolgem dnevu v vrtcu, ko je že utrujen in zaspan, morda tudi lačen, raje pripravite namesto kosila le sendvič, kot da bi z njim hodili po meso in solato. Če pa je nakup neizogiben, malčku v trgovini najprej dajte žemljico, nato pa nakupite le najnujnejše in se čim prej odpravite domov.

V vrtincu dogajanja

Če pa se napad trme kljub temu pojavi in ste sredi dogajanja, preden ste ga lahko preprečili? Skušajte ostati mirni. Ne menite se za druge nakupovalce. Raje se osredotočite na potrebe svojega sitnega malčka in na to, da morate nakup opraviti, čeprav pod kritičnim drobnogledom ostalih nakupovalcev.
Tanja, mamica danes sedemletnega Jana, se spominja, da je svojega sina med izpadi trme najlažje ukrotila tako, da ga je zamotila. Ko je prvič uprizoril javni izpad trme sredi trgovine, je ostala popolnoma mirna in mu čez čas naglas in mirno rekla: »Jan joka, ker ne dobi čokolade. Majhni otroci jokajo in s tem ni nič narobe. Ampak če ne bodo nehali, ne bodo mogli pravočasno priti domov in gledati risanke.« Tanja pravi, da je stavek čudežno deloval na Jana, ki je v trenutku nehal jokati in jo začel priganjati, naj čim prej nakupita stvari in gresta domov.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

  • Spori med igro

    Zakaj se otrok se med igro pogosto spre z odraslim soigralcem ali z drugim otrokom?

  • Ste sposobni starši?

    Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

  • Razumevajoči ali dosledno strogi?

    Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.