Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Je igrača »sluz« varna?

Vsako leto pa se med igračami pojavi kakšna, ki je med otroki zelo zaželena. Letos je to sluz. Kupite jo lahko na stojnicah, v trafikah, trgovinah ali na spletu, vendar pa so številna testiranja do sedaj pokazala, da jih veliko vsebuje nevarne kemikalije!

Tveganje za zdravje
Potrošniške organizacije iz Španije, Danske in Velike Britanije so ugotovile, da igrača-sluz lahko vsebuje spojine bora, kot sta na primer boraks in borova kislina, ki zagotavljajo elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa so tudi konzervans. Več borovih spojin je povezanih z učinki endokrinih motilcev poroča Zveza potrošnikov Slovenije.

              Povzroči lahko draženje, drisko, bruhanje in krče.

sluz_deklici.jpeg
Zakonodaja sicer predpisuje mejne koncentracije migracije bora v igračah – kamor sodi tudi igrača sluz. Glede na EU direktivo o varnosti igrač je 300mg/kg največja dovoljena vsebnost bora v »lepljivih« igračah.
Tudi na ZPS so že objavili odpoklice sluzi, saj je bila ugotovljena koncentracija migracije bora precej višja od mejne vrednosti določene v standardu, kar je lahko tveganje za zdravje.
Izpostavljenost prekomernim vrednostim bora lahko v kratkem času povzroči draženje, drisko, bruhanje in krče. Takšna igrača ni skladna z Uredbo o varnosti igrač.

sluz_na_roki.jpg

Celo do štirikratno presežene mejne vrednosti bora

Danska potrošniška organizacija je pri testiranju 15 izdelkov ugotovila, da je bila pri štirih vzorcih koncentracija migracije bora višja od zakonske meje.
Prav tako so v določenih igračah-sluzi ugotovili previsoke vrednosti bora v potrošniški organizaciji iz Velike Britanije. Nekateri izdelki so celo za štirikrat presegli zakonsko dovoljene meje.
Žal pa so za potrošnika ob nakupu igrače-sluzi sestavine uganka. Na igračah namreč označevanje sestavin ni obvezno.

sluz.jpg
ZPS svetuje
1. Če je igrača-sluz na vašem nakupnem seznamu preverite, ali morda vsebuje neželene kemikalije. Vprašajte prodajalca, ali izdelek vsebuje bor oz. kolikšna je vsebnost le tega, pozanimajte se o uporabljenih konzervansih (alergeni!) in parfumih (alergeni!) v izdelku.

2. Ne kupujte igrače-sluzi pri ponudnikih, ki jih ne omejujejo zahteve EU direktive o varnosti igrač, na primer, spletne trgovine, ki nimajo sedeža v EU.

3. Na spletu je vrsta receptov za izdelavo igrače-sluzi v domači kuhinji. A pozor, tudi če sluz izdelujete sami, bodite pozorni pri uporabljenih sestavinah. Izogibajte se uporabi lepila, pralnih praškov, detergentov in podobno. Izberite takšne sestavine, ki so namenjene daljšemu kontaktu s kožo ali kot alternativo uporabite živila.

4. Umijte si roke. Poskrbite, da si bodo otroci po igri s sluzjo temeljito umili roke. Bodite pozorni, da mlajši otroci sluzi ne dajejo v usta.

5. Spravljajte sluz v posodi, da ne prihaja v stik z drugimi površinami.

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.