Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Prehod na kravje mleko

Pri enem letu marsikatera mamica še doji zjutraj in zvečer, dojenčka pa z dojenjem tudi še potolaži občasno, recimo, ko je preutrujen in ne more zaspati ali je potreben tolažbe. Takšen dojenček je na prsi zelo navezan, saj nima dude, pa tudi po steklenički ni nikoli pil. Sedaj pa prihaja čas, ko ga želite odstaviti od jutranjega obroka dojenja, ker boste otroku ponudili kravje mleko. Kako bi to storili?

Kravje mleko

Malčku pri enem letu že lahko ponudite namesto svojega mleka - kravje mleko. (Prej pa ne!) A kaj ko je marsikateremu malčku okus kravjega mleka sicer všeč, vendar se že po nekaj požirkih iz skodelice začne obračati k mamici, nato pa skodelico zavrne in jasno pokaže, da hoče sesati. Mamico prične skrbeti, ali lahko dojenje po enem letu starosti škodljivo vpliva na otrokov psihični razvoj, kot ji zatrjujejo znanke. Skrbi jo, da bo prišlo do nezdrave (v psihičnem smislu) navezanosti na mater. Je to res mogoče?

Zdrav dodatek k prehrani

Če pri enem letu malčka občasno še dojite, vam je uspelo ohraniti čudovito intimno vez, s katero, se zdi, sta oba še vedno zadovoljna. Dokler je tako, se ne ozirajte na besede ljudi, ki ne poznajo vašega otroka, njegovih potreb in želja tako dobro kakor vi. Materino mleko oziroma dojenje še vedno nudi vašemu malčku odličen, zdrav dodatek k prehrani. To vpliva na dobro rast in razvoj, na zaščito pred boleznijo in je osnova za bogat čustveni razvoj. Materino mleko s časom ne izgubi nobene izmed teh kvalitet in nikakor ne velja, da postane vodeno. Prav tako je še vedno bogato z imunološkimi sestavinami, ki zagotavljajo, da bo vaš malček bolj zdrav in odporen.

Preslišite pripombe

Pri otroku po prvem rojstnem dnevu je dojenje bolj čustvenega kot prehranskega pomena. Marsikomu to ni všeč in prav zato je dojenje po prvem rojstnem dnevu deležno največ nezaželenih pripomb. Neprijetne pripombe skušajte preslišati, kajti dojenje vašemu otroku nudi bližino, ki jo še potrebuje. To je njegova varnostna mreža, v katero se lahko ujame, kadar življenje nenadoma postane pretežko, recimo, kadar se udari, ko je preutrujen ali ko je zaspan.

Navezanost na mamo

Prav gotovo je malček, ki se še doji, posebno navezan na mamo. Žal je zaradi naše odtujenosti od narave in ljudi v naši družbi bolj sprejemljivo, da je otrok navezan na mrtve objekte, kot so duda, steklenička ali medvedek, vendar vam lahko zagotovim, da je njegova navezanost popolnoma naravna, kakor tudi vaša želja, da nadaljujete z dojenjem. Kakšno srečo ima vaš otrok, da ima mamico, ki zna prisluhniti njemu in svojemu srcu!

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

 • 23.06.10@21:13:39
  pa zakaj ga ne smejo piti ka pa včasih ko so mame devale že pri 1mescu kravje mleko pa so vsi preživeli
  nika
 • 08.11.09@07:30:18
  Zakaj pa ne smejo kravjega mleka pred enim letom?
 • 21.09.08@12:45:42
  Kakšno kravje mleko boste dale svojemu otroku vprahu ali iz tetrapaka
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.