Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Jahorina – spet olimpijska planina!

Jahorina je prišla v zgodovino kot eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger leta 1984 v Sarajevu.

Jahorina je prišla v zgodovino kot eno od prizorišč zimskih olimpijskih iger leta 1984 v Sarajevu. Od takrat se je zgodilo veliko, a za Jahorino so končno prišli tudi lepši časi. Pred vstopom na planino goste spet pozdravlja olimpijski simbol – pet krogov, ki tudi simbolično dokazuje, da je Jahorina (spet) olimpijska. In zanimiva v zimski in poletni sezoni!

Najsodobnejše zasneževalne naprave
V zadnjih nekaj zimskih sezonah so v smučišče na Jahorini veliko vlagali, ponudba hotelov, apartmajev in počitniških hišic je veliko boljša kot nekoč, izboljšali so infrastrukturo in povečali parkirišča, gostinska ponudba pa je bila v teh krajih od nekdaj zelo dobra. Povečali so tudi število prog, ki jih je zdaj že skoraj 40 km, med njimi je najti tudi bolj zahtevne, večina pa je primernih za manj vešče smučarje in tudi začetnike. Sladokusci seveda še posebej uživajo, ko se lahko spustijo po progah olimpijskega smuka in slaloma.
glavna_zimska_mm1.jpg
zimska_slika_mm2.jpg
Proge se raztezajo na nadmorski višini med 1.200 m in 1.890 m, kjer je (bilo) praviloma dovolj naravnega snega, a zaradi s snegom skopimi zadnjimi zimami so pred zadnjo zimsko sezono smučišča opremili z najsodobnejšimi zasneževalnimi napravami. Tri sodobne šestsedežnice, dvosedežnica in tri vlečnice ter trije trakovi za začetnike lahko na uro prepeljejo 13.000 smučarjev. Poseben občutek nostalgije pa prežame vsakega smučarja ob vožnji z dvosedežnico, prav tisto, ki so jo postavili ob olimpijskih igrah leta 1984 in s katero so se vozili na startna mesta olimpijskih preizkušenj najboljši alpski smučarji takratnega časa. Vsi sedeži so pobarvani v olimpijske barve in čeprav niso tako udobni, kot smo (raz)vajeni danes, ima vožnja s sedežnico posebno draž. Prav bi bilo, da ostane takšna še naprej, kot tehnični spomenik in pomnik ne tako daljne zgodovine.

Odlična ponudba in tradicionalna gostoljubnost
A na Jahorini danes raje kot v preteklost gledajo v prihodnost. Smele ambicije, da postane Jahorina eno najpomembnejših športnih središč v tem delu Balkana, dokazujejo tudi z dejanji na vsakem koraku. Letos februarja so gostili Olimpijske igre mladih, kar Jahorine ni le ponovno umestilo na olimpijski svetovni zemljevid, ampak je bilo večdnevno tekmovanje in druženje mladih z vsega sveta tudi pomemben preizkus organizacijskih sposobnosti gostiteljev, ki so ga ob tradicionalni gostoljubnosti opravili z odliko.

olimpijski_krogi_oc.jpg
kulinarika_mm3.jpg
Hotelska ponudba je vse boljša in nekateri hoteli se lahko kosajo tudi s primerljivo ponudbo v Avstriji, Italiji ali Švici, kar še posebej velja za hotel Termag. Moderno zasnovan, iz naravi prijaznih materialov in z ravno prav etnološkega pridiha, ki mu daje dodatno vrednost, je Termag namenjen najzahtevnejšim gostom pozimi in poleti, saj med letom nikoli ne zapre svojih vrat. 

slika_6.jpg

Kulinarična ponudba v hotelu je vrhunska, a tudi sicer je gostinska ponudba na Jahorini na visoki ravni, cene pa so za slovenske razmere zelo prijazne. To velja tudi za smučarske karte, saj so v glavni sezoni enodnevne vozovnice za odrasle 22 EUR, šestdnevne pa 84 EUR, medtem ko so za otroke približno tretjino nižje, nudijo pa tudi družinske popuste. Najmlajšim otrokom posvečajo še posebno pozornost, med drugim sta jim namenjena dva smučarska vrtca z animacijo.

vrtec.jpg

Načrti - povezava Jahorine z Ravno planino
Ob Jahorini pa se razvijajo tudi nekatera druga bližnja športna središča. Na Ravni planini, le nekaj km od Jahorine, so nedavno postavili sodobno deset sedežno gondolo, progo opremili z zasneževalnimi napravami, ob vznožju pa bo zrasel še hotel s 126 sobami. Ambicija zasebnega investitorja je Ravno planino povezati še z eno gondolo z Jahorino, saj bi bilo tako mogoče z vrha planine prismučati po 12 km dolgi progi vse do spodnje postaje gondole na Ravni planini. S tem bi postali zanimivi ne zgolj za Sarajevčane, ki bi jim zelo približali veliko smučišče, ampak tudi za številne tuje goste.

poleti_kolesa_oc.jpg
glavna_poletna_otroka_na_poti_v_poletnem_gozdu.jpg
Jahorina je zanimiva tudi poleti
V poletnih mesecih je Jahorina z okolico skoraj prav tako – ali pa za koga še bolj – zanimiva kot pozimi. A ne le za udeležence največjega trail teka po stezah Jahorine, Ravne planine, Romanije in Trebevića »Jahorina ultra trail«, ki se ga je lani udeležilo že 450 tekačev iz 29 držav. Privlačna je tudi za družine, ki rade aktivno preživijo svoj prosti čas v naravi. Ponuja namreč nešteto poti za pohodništvo, vse bolj priljubljeno gorsko kolesarjenje, pa izlete v kraške jame, za vse miru željne pa na Romaniji razvijajo tudi kmečki turizem. Gostje iz Slovenije pa se na poti na Jahorino ali ob povratku domov vsaj za kratek obisk gotovo ustavijo tudi v dobrih 20 km oddaljenem Sarajevu.

Matjaž Markič


Foto: Matjaž Markič
Foto: OC Jahorina


www.jahorina.org
www.oc-jahorina.com


 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.