Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je že na voljo v samopostrežnih trgovinah in pri prodajalcih časopisov.

Vse novice

Aktualno

Delavnica ponatisa Biblije za šolarje in glasbene jaslice

Ljubljanski Balassijev inštitut se bo dneva reformacije spomnil z delavnico ponatisa Biblije.

Vsi dogodki

S kolesom ob Blatnem jezeru

Keszthely ali po naše Blatenski Kostel na zahodnem delu Blatnega jezera na Madžarskem je vabljiva destinacija za družinsko kolesarjenje. V okolici je veliko urejenih kolesarskih poti, odmaknjenih od prometa, ob poti pa se vrstijo zanimivosti za vso družino. Kolesarske poti vodijo ob obali jezera, česar bodo vesele družine z manjšimi otroki, saj pot nima vzponov. Obalna pot vodi ob zgledno urejenih plažah, kjer si je mogoče izposoditi tudi ležalnik in senčnik.
maja_na_spomeniku.jpg

slika_2.jpg
Keszthely in palača Festetics

Za izhodišče večdnevnega izleta je najbolje izbrati Keszthely (Blatenski Kostel), manjše mestece, kjer si je na turističnem uradu mogoče kolo in otroški sedež tudi izposoditi, nudijo pa tudi zemljevid lažjih, srednjih in zahtevnejših kolesarskih prog. Mestece je močno zaznamovala plemiška družina Festetics.

slika_4.jpgslika_3n.jpg
Njihova baročna palača je sedaj urejena kot muzej, v njem pa je poleg pohištva, slik in drobnih premetov velika baročna knjižnica, park z oranžerijo, muzej kočij, lovski muzej in muzej modelov električnih železnic. Nagačene živali in vlakci, ki vozijo skozi različne pokrajine, muzej kočij, palmarij in oranžerija s steklenjaki z eksotičnim cvetjem ter kaktusi, park ptic in ribnik navdušijo otroke in odrasle.

zivalski.jpg
Živalski vrt domačih živali
Napredna aristokratska družina je spodbujala agrarni razvoj in v želji po napredku gojila različne domače živali. Njihova duhovna dediščina je sedaj na ogled v živalskem vrtu domačih živali (Festetics Imre Animal Park), kjer se otroci navdušujejo nad madžarskimi ovcami s spiralnimi rogovi (Fekete Racka), vodnimi bivoli, konji, oslički... V posebni obori je mladičke mogoče tudi pobožati. Poleg živalskega parka stoji hiša narave (Térmeszet Háza Látogatóközpont) z otrokom prijazno razlago lokalnega ekosistema.

obala_balaton.jpg
maja_na_poti.jpg
Kolesarjenje, primerno za družine

Nekdanja posest družine Festetics se je raztezala tudi čez gozdove in gričevje, ki Blatno jezero obdajajo na severu. Skoznje sedaj vodijo kolesarske poti z blagimi vzponi, ki so primerne za družine z malo večjimi otroki. Nagrada za trud so velika gozdna jasa, prostor za igro in piknik.

slika_9n.jpg
Ob kolesarskih poteh so razgledni stolpi, od koder se odpirajo prelepi pogledi na vinograde na pobočjih, na jezero in na močvirje Malo Blatno jezero (Kis-Balaton). Močvirje je naravni rezervat in življenjski prostor mnogih vodnih ptic.

slika_8.jpg
Ob poteh stojijo kolesarske hišice z nadstreškom, ki nudijo senco in zaščito pred nepričakovanim nalivom, pa tudi informacijsko tablo in lepo urejen prostor za malico. Gurmanske navdušence pa vabi Festetics Helikon Taverna, kamor je rada zahajala že lady Mary Victoria Festetics Douglas-Hamilton. Helikon Taverna preseneti z odličnimi madžarskimi specialitetami in vinom ter prelepim razgledom na jezero.

Vrhunski sladoled Bringatanya
Do tja je mogoče priti tudi po kolesarski poti ob obali jezera, ki jo bodo verjetno izbrale družine z manjšimi otroki, saj ta nima vzponov. Obalna pot vodi ob zgledno urejenih plažah, kjer si je mogoče izposoditi tudi ležalnik in senčnik, z otroškimi igrišči in kioski s prigrizki, pa tudi mimo naravnih dostopov v jezero, kjer ni vstopnine.

slika_12.jpg
Posebnost med ponudbo ob obalni kolesarski poti je sladoled pri plaži Gyenesdiás, kjer je nujno preveriti slastne okuse domačih sladoledov Bringatanya, s katerimi na tekmovanju v Italiji zadnja leta vsako leto dobijo priznanje za odličnost. Našli jih boste, ker je pred njihovim kioskom vedno nekaj ljudi v vrsti.

slika_6n.jpg
Po jezeru z ladjico
Čez Blatno jezero vozi tudi ladjica iz Balatongyörök v Balatonmáriafürdő, na katerega je mogoče naložiti kolo in si tako skrajšati povratek. Tiste, ki si želijo še kolesarjenja po kolovoznih poteh, bo navdušila vožnja po 6 km dolgem drevoredu 140-letnih črnih borovcev. Drevesa je Tasilo Festetics dal zasaditi za svojo ljubljeno ženo lady Mary Hamilton ob poti za kočije in jahalni poti od Festeticseve palače do njihove posesti, kjer so gojili znamenite tekmovalne konje, po katerih je družina slovela po vsej tedanji Evropi. Velika kolesarska pot okoli celotnega jezera je dolga 202 km, krajša pot (z ladjico) pa 66 km, seveda pa se jo je mogoče lotiti tudi po odsekih.

slika_14.jpg
coln.jpg
Največje termalno jezero Hévíz
Kolesarska pot vodi iz Keszthelyja tudi v bližnje priljubljeno kopališče Hévíz, največje termalno jezero v Evropi, kjer se zdravilna voda zaradi povezav s podzemnimi vrelci niti pozimi ne ohladi pod 20 stopinj C, poleti pa doseže do 33 stopinj. Plavanje v vodi, bogati z minerali, med lokvanji in obrežnim rastjem je poseben užitek. Kopališče je znano že iz rimskih časov, sedanje zdraviliške stavbe pa odsevajo eleganco preteklih stoletij.

slika_11.jpg
Številni majhni muzeji
Keszthely pa slovi tudi po številu manjših muzejev, saj jih ima kar 20. Med njimi bo za otroke najbolj zanimiv muzej igrač in muzej lutk v narodnih nošah, odrasli pa se bodo navdušili nad avtomobilskim muzejem cadillacov, muzejem nostalgičnih predmetov, muzejem radia in televizije, muzejem voščenih lutk iz madžarske zgodovine....

Maja Črepinšek
Fotografije: Matjaž Markič

www.west-balaton.hu

slika_13.jpg

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.