Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Zdravniki so jima rešili življenje

Lažja bolezen se nevarno stopnjuje
Napeta zgodba se je pričela pred sedmimi meseci, ko je 30-letna nosečnica zbolela. Sprva je mislila, da ima le lažjo bolezen, nato pa se je izkazalo, da se ji zdravje slabša. Zdravniki so ugotovili, da je zbolela za hudo obliko gripe. Nato se ji je stanje še slabšalo, kar je imelo za posledico, da so ji v 23. tednu nosečnosti pričela odpovedovati pljuča. Mariborski zdravniki, ki so bdeli nad njenim zdravjem, so takoj poklicali na pomoč v Ljubljanski UKC, kjer so edini opremljeni in usposobljeni za priključitev na zunajtelesni krvni obtok z oksigenacijo krvi  -ECMO.

Kaj je postopek ECMO?
Pri tem postopku prenesejo kri iz telesa na napravo, ki doda kisik in odstrani ogljikov dioksid, ter jo vrne v bolnika. Postopek uporabljajo pri odpovedi pljuč in srca, brez njega pa bi bolnik skoraj zagotovo umrl v kratkem času, je razložila Vojka Gorjup, namestnica predstojnika kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Interne klinike UKC Ljubljana. Metodo uporabijo le pri res najhujših bolnikih, ki so praviloma mlajši in bi brez uporabe ECMO v naslednjih urah in dneh zanesljivo umrli. Od začetka uporabe ECMO leta 2009 smo imeli v Slovenji 58 primerov bolnikov z odpovedjo pljuč, preživelo jih je 41 odstotkov. Prvo leto so z metodo zdravili štiri bolnike, letos pa že 22.

Na pomoč s helikopterjem
K hudo bolni nosečnici, ki so ji odpovedovala pljuča, je iz Ljubljane v Maribor že v eni uri odletel helikopter z dvema zdravnikoma – eden od njiju je bila prav dr. Vojka Gorjup. Nosečnico so takoj priklopili na ECMO, nato pa z reševalnim vozilom odpeljali v Ljubljano. Kljub težkemu zdravstvenemu stanju nosečnice so zdravniki ocenili, da bo za otroka, ki ga nosi, najbolje, če storijo vse, kar je mogoče, da bo nosečnost trajala čim dlje.

Rodila se je deklica
Porod se je tako začel šele čez 16 dni, v 26. tednu nosečnosti. Doc. dr. Miha Lučovnik, dr. med., vodja Enote za intenzivno nego nosečnic in porodnic KO za perinatologijo Ginekološke klinike je poudaril, kako pomembno je, da so na KO za intenzivno interno medicino Interne klinike uspeli podaljšati nosečnost iz 23. tedna na 26. teden, saj se z vsakim dnem poveča možnost za normalno rast in razvoj otroka.  

Bodoča mamica je bila uspavana, toda zdravniki se kljub temu niso odločili za carski rez. Tako se je uspavani mamici po naravni poti rodila deklica, drobna nedonošenka, ki je tehtala 820 gramov. Takoj so jo vzeli v oskrbo neonatologi na enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov kliničnega oddelka za perinatologijo ginekološke klinike Ljubljana. »Vsi nedonošeni otroci imajo lahko težave, ker so v razvoju nezreli. Maternico jim skušamo nadomestit z inkubatorjem,« je razložila asist. dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., vodja Enote intenzivne nege in terapije novorojenčkov KO za perinatologijo Ginekološke klinike. Mlada mamica se je prebudila šele čez več kot dva tedna. Šele tedaj je izvedela, da ima hčerkico, ki je stara že več kot štirinajst dni.


nosecnici_resili_zivljenje_3.jpg


Ko sta se prvič videl
Prvič sta se mamica in hčerka videli prav na 8. marec. To je bil to za vse lep in tudi ganljiv trenutek, saj so zdravniki rešili življenje obema, mamici in njeni nedonošeni hčerkici. "Takrat smo vsi jokali. Takšne zgodbe se nas vseh dotaknejo in želimo si, da bi bilo srečnih koncev še več," je dejala Lilijana Kornhauser Cerar. Prof. dr. Marko Noč, predstojnik KO za intenzivno interno medicino Interne klinike pa je dodal: »Veselja vsega našega osebja ob uspehih in potrtosti ob neuspehih se ne da na kratko opisati.«

Sedaj sta obe zdravi
Mamica in hčerka sta sedaj zdravi. Deklica, ki je bila prav na dan, ko so zdravniki predstavili njuno zgodbo in reševanje življenja z metodo ECMO, stara sedem mesecev, lepo napreduje. Sicer še vedno diha s pomočjo prenosne kisikove jeklenke, zato ima na fotografijah v nosnicah cevke, vendar ni več v bolnišnici. Po ocenah zdravnikov ne bo imela posledic zaradi prezgodnjega rojstva, bo pa, tako kot vsi nedonošenčki, ob roku rojene vrstnike v svojem razvoju ujela šele kasneje. Zanjo zdravniki ocenjujejo, da jih bo dohitela približno pri treh letih. A kaj bi to! Kot je dejala mamica – le požrtvovalnim in usposobljenim zdravnikom se lahko zahvalita, da sta sploh tukaj.

Strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med. pa je za zaključek povedal: »V medicini je nenehno treba slediti novostim in uvajati nove metode. Sodobna medicina nam namreč omogoča do nedavnega domala nepredstavljive dosežke zdravljenja. Želel bi si, da bi imeli na KO za intenzivno interno medicino in tudi drugje po klinikah UKC Ljubljana boljše pogoje za delo. Ta zgodba je dokaz, da zmoremo, znamo in hočemo.«

Se cepite proti gripi?
Strokovna direktorica UKC Ljubljana, prof. dr. Marija Pfeifer, dr. med. je opozorila, kako zelo pomembno je cepljenje proti gripi, še posebej pa v rizični skupini ljudi, kamor sodijo tudi nosečnice.

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.