Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kako povečati občutek sreče?

Občutek sreče poveča količina endorfinov, snovi, ki jih ustvarja naše telo, da lahko premaguje bolečine in stres. Ali veste, kako si občutek sreče lahko povečamo po povsem naravni poti?

Telo pospešeno izloča endorfine kadar nas doletijo bolečine, stres ali veliki telesni napori. Beseda endorfin je sestavljens iz besed endogen, kar pomeni »telesu lasten« in morfin, ker je endorfin po učinku podoben morfiju. Endorfini namreč blokirajo bolečino in stres ter povečujejo telesno vzdržljivost. Njihov učinek dobro poznajo tekači. Pravijo, da je tek (ali kakšen drug naporen šport) droga, tekači pa zasvojenci z endorfini. Že mogoče, toda tek je zdrav način zasvojenosti.

mamica_zalostna.jpg
Se počutite slabo?

Raven endorfinov je drugačna od človeka do človeka. Ljudje, ki imajo nizko raven endorfinov, so bolj nagnjeni k črnogledosti, depresiji, kroničnim glavobolom, pogosti utrujenosti, občutku ujetosti, motnjam spanja, vrtoglavicam, bolečinam v sklepih, razdraženost črevesja, večji občutljivosti za mraz... Če bi imeli višjo raven endrofinov, bi bile naštete tegobe manjše. Dobro je vedeti, da si je mogoče raven endorfinov povečati po povsem naravni poti. S tem zmanjšamo telesne tegobe in si povečamo občutek sreče.

tek_mamica.jpg
Redna telesna vadba
Kot smo že omenili, endorfini nastajajo med telesno dejavnostjo, zato se po gibanju običajno počutimo bolj zadovoljni. Ni treba, da postanete tekač, lahko tudi vsak dan pol ure divje plešete po dnevni sobi, se vsak dan odpravite na hiter sprehod, odigrate košarko ali nogomet s starimi prijatelji, redno obiskujete vadbo v telovadnici... Pomembno pa je, da je vadba tako intenzivna, da se zadihate.

yoga_lepa.jpg
Joga in meditacija

Pri jogi in meditaciji se ne boste zadihali, a ima oboje kljub temu močan sproščujoč učinek. Nariše vam nasmeh na obraz, poveča dobro telesno počutje in zmanjša skrbi.

dobrodelnost.jpg
Dobrodelnost

Tudi dobrodelnost dviguje raven endorfinov, zato vsak dan storite vsaj eno drobno dobro delo. Pomagajte odnesti voziček po stopnicah mladi materi, pomagajte nekomu, ki slabo vidi, prebrati ceno izdelka v trgovini, odpeljite na sprehod psa ostarele sosede, odnesite kos jabolčnega zavitka osamljenemu sosedu, kadar za svojo družino spečete cel pladenj, postanite boter v projektu Botrstvo, pospravite omare in odnesite oblačila v zabojnik Humane, predmete pa darujte centru ponovne uporabe. Nasmehnite se prodajalki, recite nekaj prijaznega sodelavki. Dajanje ima čudežno moč – obdari tistega, ki daje in tistega, ki prejme.

smeh.jpg
Smeh

Poskusite se iz srca nasmejati vsaj enkrat na dan, ker vam to dvigne raven endorfinov. Ste slišali ali prebrali dobro šalo? Povejte ali prepošljite jo naprej, naj razveseli še koga. Še bolje pa je, če se dobro nasmejite v družbi prijateljev. Ljudje smo socialna bitja. Kadar pa ste sami, pomaga tudi ogled komedije, ob kateri se boste nasmejali do solz.

pekoce_zacimbe_mala.jpg
Čokolada in čili

Pekoče začimbe kot sta čili in poper, zaradi katerih nas peče v ustih, spodbujajo nastajanje endorfinov. Ne marate pekoče hrane? Pa poskusite s čokolado! Čokolada, pravzaprav kakavov prah v njej, dokazano povečuje raven endorfinov. Ni pa vseeno kakšno čokolado uživate. Privoščite si kvalitetno, s čim manj dodanega sladkorja in maščob in čim bolj črno.

druzenje_s_prijatelji.jpg
Druženje s prijatelji
Tudi druženje z ljudmi, ki jim zaupamo in nas sprejemajo, kakršni smo, pogovor s prijatelji, ki niha od vsakdanjih malenkosti do velikih tem, dviguje raven endorfinov. Dvigne jih tudi tesen objem, oči, ki se potopijo v naš pogled, pozorno poslušanje, stisk roke. Učinkuje dvosmerno – ko prejemamo pozornost in ko jo dajemo.

soncna_svetloba_rumena.jpeg
Sončna svetloba

Bedenje pozno v noč in pozno vstajanje vam lahko poslabšata počutje. Pomembno je, da ste budni podnevi, ponoči pa spite. Ker barva dnevne svetlobe, še posebno pa sončna svetloba povečujeta občutek sreče, se na sončen dan odpravite ven. Učinek še okrepi pogled na vodo ali sneg, na kateri se svetloba iskri.
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.