Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Srbeča koža pozimi

Pozimi se težave s srbečo kožo povečajo. Ko Lahkotna in zračna poletna oblačila zamenjajo težki in bolj hrapavi kosi. Težko se je obleči prav - zunaj nas zebe, znotraj se kuhamo. In potem prične koža srbeti, da bi si najraje odpraskali vrat, roke, prsni koš, noge...

praskanje_vratu.jpg

Najteže je otrokom, ki ne znajo povedati, kaj jih moti. Šele v banji, opazimo, da imajo lise rdeče in razpraskane kože v pregibu komolca, za koleni, na prsih in na vratu. Pa tudi v nosečnosti se težave povečajo.

dojencek.png

Zakaj je po praskanju še slabše?
Prvi nasvet je, da se ne praskamo. Nasvet je dober, teže pa ga je upoštevati. Praskanje je naravni refleks, vendar je koristen le pri hipnem povzročitelju srbenja, na primer, če vam po koži leze mravlja.
Če pa ga povzroča nekaj trajnejšega, na primer, volnen pulover, bi se praskanju morali upreti, ker ima koža spomin. Ko se popraskamo, srbenje sicer hipno popusti, ker možgani dobijo sporočilo, da rahla bolečina prevladuje nad občutkom srbenja. Toda koža je po praskanju še bolj občutljiva, razdražena in nekoliko ranjena, zato še bolj srbi.
Kjer se pogosto praskamo, si živčne celice to zapomnijo. Ustvari se spomin na srbenje, srbeti pa nas potem začne tudi brez povzročitelja draženja. Zato se je praskanju bolje izogniti in se težave lotiti pri izvoru.

prsakanje_komolca.jpg

Prva pomoč
Prvi ukrep je lahko tuširanje s hladnejšo vodo, a brez mila. Mila, detergenti, dezodoranti in nekatera kozmetika, takšna, ki kožo izsušuje ali ki vsebuje dražeče snovi (pogosto so to dišave in konzervansi), srbenje povečujejo.Po tuširanju se zelo nežno otremo, kožo pa še vlažno namažemo z vlažilno kozmetiko. Pogosto je »najvarnejša« tista, ki je namenjena dojenčkom, ker je skrbno preverjeno, da ne vsebuje česa dražečega.
Navlažimo se tudi od znotraj – popijemo velik kozarec vode, saj tudi dehidracija povečuje srbenje.

tus_01.jpg

Kaj imate oblečeno?
Zimska oblačila so pogosto narejena iz vlaken, ki zagotavljajo, da bo oblačilo toplo, a je hkrati tudi dražeče. Kožo draži volna, čeprav je naravni material, pa tudi lateks in sintetična vlakna. Najbolje bo, da opazujete odziv svoje kože na določeno oblačilo. In ne, ni nujno, da je oblačilo res iz materialov, ki so navedeni na všitem listku, še posebno, če je bilo oblačilo poceni ali če je sestavljeno iz več kosov blaga, če ima našitke in všitke.

rokavice.jpg
Kožo lahko moti celo sukanec, s katerim je oblačilo sešito. Možno pa je tudi, da jo draži snov, ki so jo uporabili za površinsko obdelavo oblačila, še posebno, če je oblačilo novo. Rešitev? Kadar je koža razdražena, nosite stara, že dobro izprana in preverjena oblačila. Oblačite se v slojih, da vam notri ne bo vroče, ker vročina povečuje težave s srbenjem kože. Poskrbite, da bolj grobe tkanine ne pridejo v stik s kožo, ker brušenje ob kožo povzroča srbečo, razdraženo kožo.
Vzrok pa so lahko tudi »nežni« dodatki na oblačilih, na primer, umetno krzno na ovratniku, mehki šal, ki ga je spletla babica, nova ljubka otroška kapica s stojnice...

norveski_puover_moder_puli.jpg

Kaj ste jedli?
Tisti, ki so alergični na določeno hrano, ob srbenju že pomislijo na alergično reakcijo, a tudi za vse druge velja, da je srbenje lahko odziv telesa, ker smo pojedli preveč določene hrane. Najpogosteje so to citrusno sadje, mleko, jajca, arašidi, školjke.

citrusi.png

Je onesnažen zrak?
Srbenje je lahko tudi odziv kože na onesnažen zrak, ki je pozimi pogosta težava v mestih, na primer, zaradi izpušnih plinov in individualnih kurišč, pa tudi na zadrževanje v prostorih, kjer so kadilci. V prostorih, kjer so se zadrževali kadilci, se onesnaženje še dolgo ohrani na stenah in v tekstilnih oblogah. Za otroke pa je bolje, da ostanejo notri, kadar je zrak onesnažen.

smog.jpg

Ali vas kaj skrbi?
Pomislite tudi na to, da stres, jeza, zaskrbljenost in psihična obremenitev povzročajo srbenje. Opazujte se, ali se srbenje poveča, kadar vas čaka kaj neprijetnega. Pri otroku morda opazite, da je stanje slabše, ko gre spet v vrtec. Če ste noseči, je še toliko pomembnejše, da se izognete virom stresa in da se naučite katere izmer sprostilnih tehnik.

sprostitetv.jpg

Druge možnosti
Ste zamenjali pralni prašek ali mehčalec za perilo? Morda moti vašo kožo. Ste bili v stiku s kakšno živaljo, morda na obisku, v parku? Imate doma zelo suh zrak, kar se rado zgodi pozimi? Vlažite ga, če ne drugače, z brisačami na radiatorju.

pranje.jpg

Nič ne pomaga?
Če srbenje ne popusti šest mesecev in se vrača vedno znova, gre za dolgotrajno srbenje. Treba bo k zdravniku. Srbenje na notranjih straneh dlani, za koleni ali na komolcih kaže na kronično kožno bolezen, kot sta na primer nevrodermitis in luskavica oziroma na določeno alergijo.

izbruhi_ekcema.jpg

Značilna mesta izbruha srbečega ekcema pri otroku in odraslem.

Pigmentirano znamenje, ki srbi, se spreminja ali začne celo krvaveti, pa mora takoj pregledati zdravnik.

Možno pa je tudi, da je srbenje stranski simptom kakšne druge zdravstvene težave, na primer, pomanjkanja železa (pogosto v nosečnosti), težav z ledvicami, z jetri, s presnovo in s hormoni (pogosto v nosečnosti). Možno je tudi, da je stranski učinek kakšnih zdravil.

nevrodermitis_otrok.jpg

              Pri otroku pomislite tudi na začetek noric
                  in na kakšno drugo virusno okužbo.

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.