Novice

Izšla je revija za otroke Pikapolonica - Igre

Posebna izdaja otroške revije Pikapolonica Igre je na voljo v samopostrežnih trgovinah in pri prodajalcih časopisov.
 

Vse novice

Aktualno

Spomladanske knjižne novosti založbe KUD Sodobnost International

Pridite v torek, 26. 3., vas ob 11. uri v Trubarjevo hišo literature, ker bo založba KUD Sodobnost International predstavila vznemirljive spomladanske knjižne novosti. Srečali se bomo z Evaldom Flisarjem, Rokom Vilčnikom, Silvijo Šesto in Vando Čižmak ter Dušanko Zabukovec in Andrejem Pleterskim. 

Vsi dogodki

Nevarni akrilamid v hrani

Deset evropskih potrošniških organizacij je v okviru vseevropskega testa testiralo več kot 500 živil, za katere je znano, da lahko vsebujejo akrilamid: čips, zelenjavni čips, piškoti, oblati, kava, žita za zajtrk...

zelenjavni_cips.jpeg

Akrilamid je kemična snov, ki nastane med praženjem, cvrenjem in pečenjem živil iz krompirja, žit, kave in kavnih nadomestkov pri temperaturi, višji od 120 °C. Je genotoksična in nevrotoksična snov, ki vpliva na naš genski material in nevrološki sistem. Uživanje živil, ki ga vsebujejo, pomeni tveganje za zdravje. Pri otrocih je tveganje zaradi njihove majhne telesne mase še večje.

toast_zazgan.jpg

Kar tretjina testiranih izdelkov je imela vrednost akrilamida na meji ali čez njo. Največ izdelkov s preseženimi referenčnimi ravnmi je bilo med piškoti in oblati. Presenečenje je, da zelenjavni čips iz korenja, pese ali pastinaka vsebuje v povprečju skoraj dvakrat toliko akrilamida kot različice iz krompirja, čeprav po splošnem prepričanju velja za zdrav izbor.

cips_zazgan.jpg

Nasveti za manj akrilamida v domači kuhinji:

  • Živila raje kuhajte v vodi, na pari ali jih dušite.
  • Pri pečenju dodajajte vodo in hrano zapecite do zlato rumene barve, dele, ki so temno rjavi ali črni, odrežite.
  • Temperaturo pečice ali olja v cvrtniku nastavite na največ 170 °C, živilo pa predhodno blanširajte.
  • Dodatek zelišč, kot so rožmarin, zeleni čaj, žajbelj in sok limone, zavira nastanek akrilamida.
  • Živila med pečenjem na žaru pogosto obračajte, tako da se posamezni deli ne zažgejo.
  • Krompir shranjujte v temnem, hladnem prostoru (ne manj kot 8 °C) in ne v hladilniku.
  • Krompir za pečenje ali cvrtje narežite na debelejše kose in jih pol ure pred peko namakajte v vodi, lahko ga pred peko tudi blanširate (nekajminutno kuhanje v vreli vodi).

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.