Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je že na voljo v samopostrežnih trgovinah in pri prodajalcih časopisov.
pika_poletje_2020_140_px.jpg

Vse novice
« nazaj

Caritas na Dunaju zbira odvečno sadje z vrtov

20. avgust 2019

Ideja, ki bi jo kazalo preizkusiti tudi pri nas! Dunajska humanitarna organizacija Caritas je začela z novim socialnim projektom, v okviru katerega zbira odvečno sadje z zasebnih vrtov. Na ta način zaposlijo osebe z motnjami v razvoju, razbremenijo starejše, ki sami ne morejo več obirati sadja, in tudi zmanjšajo količino zavržene hrane.

caritas.jpg

Poleti mnogi vrtičkarji pridelajo več sadja, kot ga lahko sami porabijo. Zato dunajski Caritas v okviru projekta Čas obiranja poziva vrtičkarje, naj odvečno sadje podarijo dobrodelni organizaciji. Sodelavci Caritasa lahko že obrano sadje pridejo iskat na dom in ga razdelijo med svoje uporabnike, kot so na primer brezdomci, begunci, socialno šibkejši, starostniki ali osebe z motnajmi v razvoju.

Če vrtičkarji sadja ne morejo obrati sami, pa lahko to namesto njih storijo uporabniki dnevnega centra Am Himmel za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Ti sadje nato predelajo v sirupe in marmelade, svoje izdelke pa prodajo.

»Namen projekta ni le smiselna zaposlitev oseb z motnjami v razvoju, ampak tudi razbremenitev starejših ljudi, ki sadja ne morejo obrati sami,« je povedal Martin Gantner iz organizacije Caritas. Gre za nadaljevanje pilotskega projekta iz leta 2014, katerega cij je bil povezovati begunce in domačine. Po petih letih na Caritasu ocenjujejo, da je projekt več kot uspešen, saj so doslej najrazličnejše vrste sadja darovali tako zasebniki kot tudi kmetje in institucije.
Študentski kampus FH Campus Wien jim je na primer podaril sivko s strešnega vrta, iz katere so nato skuhali sirup.

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.