Mati je ena sama - Slovenske materinske pesmi

Knjiga je še nerabljena!

Založnik o knjigi:
Prvi izbor pesmi z naslovom Mati je izšel pri Mohorjevi družbi leta 1930. Pesmi in prozne sestavke je zbral Alojzij Bolhar (1899–1984), ki jih je razvrstil po tematiki: trpljenje in junaštvo, žrtev ljubezni ter večnim spominom. V knjižici Mati je ena sama so zbrane pesmi od ljudskega slovstva do leta 2014. Izbor je vedno zelo subjektivna stvar. Zbiralec lahko kako ime spregleda, pozabi, ga ne pozna in podobno, zato se opravičujem vsem tistim, ki jih nisem uvrstila v ta izbor.

Zbrana besedila posegajo tudi v zamejski in izseljenski prostor. S tem sem želela pokazati, da smo vsi Slovenci sestre in bratje po besedi, ne glede na to, kje živimo. Nekateri avtorji so zastopani z več pesmimi, drugi samo z eno. Nekateri od teh pesnikov so pogosto pisali o motivu matere, drugi zelo redko. Pesmi so povečini lirske, saj izražajo najgloblja čustva lirskega subjekta. Tako kot se spreminja življenje, se spreminja tudi tematika pesmi. Razporedila sem jih v tri sklope: Mati in otrok, Otrok in mati, Mati kot Božja mati oz. Domovina. Sklope sem razporedila v podsklope glede na motiviko. Zanimivo je, da se nekateri motivi tako v prvem kot v drugem sklopu ponavljajo. Največ motivov v pesmih se nanaša na: skrb, slovo, žalost, krivdo, srečo, socialni položaj, zapuščenost, spomin, prijateljstvo. Naj bo Mati je ena sama darilo moji mami in vsem našim ljubim mamam.

Maja Črepinšek, Moj malček o knjigi:
Pri Celjski Mohorjevi družbi so izdali zbirko pesmi, ki so jih Slovenke in Slovenci napisali o materi. Izbor iz skrinje »materinskih pesmi« - od ljudskih, ki jim ne vemo časa nastanka, do avtorskih, ki so nastale do leta 2014 - je naredila Jana Ozimek. Avtorji pesmi so zato zelo različni: od Franceta Prešerna do Braneta Senegačnika, od zamejskih in izseljenskih pesnikov do tistih, ki so ustvarjali v domovini, od priljubljenih pesnic, kot sta Mila Kačičeva in Neža Maurer, do prav tako priljubljenih pesnikov kot sta Tone Pavček in Dane Zajc. Nežnih, liričnih pesmi v knjižici, ki je velika ravno za dve dlani, je skoraj 60. Nekateri avtorji se pojavijo dvakrat ali trikrat, drugi z eno samo pesmijo. Avtorica izbora pravi, da jo je vodil motiv in ne ime pesnice ali pesnika. Pesmi je razporedila v tri velike sklope - Mati in otrok, Otrok in mati, Mati kot Božja mati ali Domovina. Knjigo je posvetila svoji mami, jaz pa tem pesmim želim, da bi jih slišala prav vsaka mama.

Založba Celjska Mohorjeva družba, 2016
Trda vezava, 128 strani
Mere: 16 x 14 cm

 

v košarico
Namesto: 15,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 8,00 €

Ne spreglejte

Zapestnica proti slabosti Sea-band

Zapestnica proti slabosti Sea-band je namenjena nosečnicam, pa tudi otrokom. Povsem naravno in brez stranskih učinkov deluje proti slabosti. Učinkuje takoj.

v košarico
Namesto: 15,21 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €

Lovely Pregnancy 3, glasbeni CD

Sproščujoča in pomirjajoča glasba Raimonda Lapa je namenjena sproščanju nosečnice, prilagojena pa je tudi otroku v materinem telesu.

v košarico
Namesto: 16,80 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,90 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.