Bobri – Voz, kako so barjanski koliščarji iznašli kolo, interaktivni strip

Besedilo Miha Čelar, likovne predloge Iztok H. Šuc, Gašper Vovk, fotografija Rožle Bregar

Knjiga je še nerabljena!

Založnik o knjigi:
Strip, v katerem koliščarji z Ljubljanskega barja s pomočjo mobilne aplikacije oživijo.

Bobri Voz je interaktivni strip, ki je nastal po istoimenskem animiranem filmu. Avtor zgodbe in besedila Miha Čelar je vanj združil legendarne junake iz trilogije Janeza Jalna Bobri (Sam, Rod, Vrh), odkritje najstarejšega ohranjenega lesenega kolesa s osjo na svetu (Ljubljansko barje, 2002) in sodobno mobilno tehnologijo, s pomočjo katere junaki pred našimi očmi v stripu oživijo. Interaktivni strip je nastal po istoimenskem animiranem filmu. V njem junaki, navdihnjeni po legendarni trilogiji Janeza Jalna Bobri, iznajdejo barjansko kolo. Ostrorogi Jelen in Neokretni Karp se v veliki dirki pomerita za roko Jezerne Rože. Karp Jelenu nastavi past, hlapec Premeteni Navihanec pa Jelena z nenavadno vrtečo se napravo reši iz zagate.

Zgodba oživlja čas izpred 5200 let, ko so na Velikem jezeru živeli koliščarji. Ti so za sabo pustili najstarejše kadar koli najdeno leseno kolo z osjo, ki ga je leta 2002 odkrila ekipa arheologov Inštituta za arheologijo pri ZRC SAZU pod vodstvom dr. Antona Veluščka. Zgodba je nastala kot nekakšna medgeneracijska iztočnica, ki naj bi predvsem mlajše gledalce uvedla v zahtevno dokumentarno filmsko pripoved o barjanskem kolesu. Nekateri liki v zgodbi sovpadajo z Jalnovimi, drugi pa so izmišljeni ali predelani. Prav tako so spremenjeni tudi nekateri odnosi med liki, celotna zgodba pa ima izmišljen zaplet, ki ga ni moč najti v nobenem od Jalnovih romanov.

Bobri voz zato ni nadaljevanje legendarne Jalnove trilogije, ampak samosvoja zgodba, ki gledalca na zabaven in atraktiven način vabi k razmisleku o nastanku najstarejšega kolesa. Namen animiranega filma in stripa je, da gledalca in bralca vpeljeta v Skrivnost barjanskega kolesa, brez dvoma pa bo zgodba v marsikom prebudila tudi strastnega bralca knjig, ki bo ponovno vzel v roke izvirne Jalnove Bobre in se z Ostrorogim Jelenom, Neokretnim Karpom in Jezerno Rožo podal na nepozabno literarno pustolovščino.

Maja Črepinšek, Moj malček o knjigi:
Ali veste, kaj je interaktivni strip? V rokah držiš knjigo stripa, jo prebereš, nato pa z zagonom aplikacije na pametnem telefonu strip oživiš v animirani film. Zgodba pripoveduje o izumu najstarejšega kolesa z osjo na svetu, tistega, ki so ga arheologi našli na Ljubljanskem barju. Izum vpne med koliščarje Janeza Jalna. Pripoveduje, da je bilo izumljeno v tekmi med Ostrorogim Jelenom in Neokretnim Karpom, ko se potegujeta za Jezerno Rožo. Toda tekma je le privlačen okvir za razlago izuma. Avtor, scenarist in režiser Miha Čelar, je namreč znan po odličnih dokumentarnih filmih, strip pa je le del večjega multimedijskega projekta, ki vključuje tudi risanko in še celovečerni dokumentarni film o barjanskem kolesu. Zato ne preseneča, da je strip vizualno domišljen in verodostojen do podrobnosti, kot so oblačila, obutev, osebni predmeti, orodje, koliščarske stavbe in pokrajina... To je strip, ob katerem se marsičesa naučiš. Celjska Mohorjeva družba.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Društvo Mohorjeva družba, 2016
Mehka vezava, 48 strani
Mere: 29,5 x 21 cm
ISBN: 978-961-278-271-9

v košarico
Namesto: 17,50 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 14,00 €

Ne spreglejte

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time za dečke, ki imajo radi nogomet in za deklice, ki jim je všeč rolanje, petje in ples.
 

v košarico
Namesto: 25,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.