Paralelna vesolja

Aleš Jelenko

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
»Na periferiji slovenske poezije ter kulturne krajine že vrsto let vztraja avtentičen pesniški glas Aleša Jelenka: glas, ki prisluškuje samemu sebi, se s samim seboj bori, išče možnosti svojega izraza, obenem pa prisluškuje tudi svetu, svetovnozgodovinskemu trenutku. Predvsem pa je to glas, ki se ves čas giblje na robu tišine: odkrivajo jo, brska za njo, razmetavajoč za seboj sledi izkopanin, zakriva jo, izgublja in znova najdeva.

Prvenstveno v svojem jeziku. Jelenkova raba slovenščine je raba pesnika, ki se je v jeziku naselil s svojim bivakom, ki tam prenaša viharje in ledeno klimo, vse zato, da bi se mu na nekaterih mestih razkril neprecenljiv pogled v svet, da bi tu in tam užil čisti sublimni trenutek poti same, da bi na njej ujel redek trenutek tišine, plezajoč preko govorice. A višje kot Jelenko prihaja, bolj se naseljuje v globinah gore, bližje njenim koreninam. Je v skrivnosnti dvojni vlogi rudarja in planinca, jezik mu omogoča dvig nad vsakdanji blebet, obenem pa se mu daje v svoji strašni utemeljenosti, kot hiša biti, ki je ni mogoče zavreči, zgolj približati se njenemu izvoru in zaslutiti krajino onkraj njenih meja.

Njegov jezik je, kot je mogoče s tolikšno silo razbrati v pričujoči knjigi, spojen z ostalimi čuti. Njegovo oko ne slika pokrajine, pesnik gleda skozi jezik, prav tako kot jezik gleda z njegovim očesom. Njegovo oko se sooča s predmeti in jih preko jezika, ki gledanje oblikuje, dovolj pristno nagovarja, da ga ti gledajo nazaj. Predmeti zanj niso samo dani v uporabo, temveč se s pesmijo odvija dialog z njimi, obenem pa se ruši neizrečeni dogovor, ki ga z njimi imamo. S tem, ko se Jelenko izreka o tem govoru, ga zamaje. Vse to pa ne v rušilni želji, temveč v čudenju resničnosti, ki nam je dana.« - Muanis Sinanović (iz spremne besede)

Založba Kulturno Društvo Mariborska Literarna Družba, 2021
Mehka vezava, 100 strani
Mere: 13,0 x 20,0 cm
ISBN: 9789616329569

v košarico
Namesto: 10,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 6,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.