Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Odvajanje od sesanja palca

Vprašanje: Sem mamica enajstmesečne hčerke, ki je kmalu po rojstvu začela sesati palec. Sprva ji tega nisem preprečevala, kajti imela je močan sesalni refleks. Lepo se je dojila do 10 meseca. Dude nikoli ni marala. 

Težava pa je v tem, da pri enajstih mesecih še vedno sesa prstek. Poskušam jo zamotiti z igračko, skorjico kruha, a kmalu se v njenih ustih spet znajde palec. 

Slišala sem, da postane odvajanje od sesanja palca sčasoma vedno težje, nekateri pa to počnejo še kot odrasli. Kako naj jo odvadim sesanja palca?

 


Mučno in neuspešno
Odvajanje sesanja palca je zelo mučno delo za otroka in starše, največkrat se konča neuspešno. Tako kot pri drugih razvadah je najpomembnejša motivacija, ki pa je seveda 11-mesečni otrok nima in je ne bo imel nekako do šole. Šele norčevanje vrstnikov bo omejilo razvado na čas, ko so sami, skriti pred drugimi, kasneje pa jo bodo verjetno povsem opustili.

Igralna duda za vmesnik
V tolažbo naj vam povem, da ste za dekličino starost naredili vse s tem, ko ste jo skušali navaditi na igralno dudo (ki bi jo kasneje lahko zavrgli) in jo skušate zamotiti z drugimi opravili. Mazanje prstov, rokavice in podobno niso uspešni načini. Otroka le dodatno vznemirijo, da skuša tolažbo iskati drugje. Čez nekaj let boste morda v pogovoru s psihologom našli globlji vzrok razvade, sicer pa boste morda pač obiskovali ortodonta.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.