Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Umetni popadki

Vprašanje: Zakaj nekatere porodnice nimajo dovolj velikih popadkov ter jim je za to potrebno dati umetne popadke? 
Ali je, če je bilo tako na prvem porodu, možno, da se to zgodi tudi pri naslednjih porodih?

Induciran porod

Redni in močni popadki so potrebni, da se maternični vrat skrajša in odpre ter iztisne plod. Natančni mehanizem poroda še ni povsem raziskan, tako da je težko odgovoriti na vprašanje, zakaj nekatere ženske nimajo dovolj močnih popadkov za spontan začetek poroda. Razlogov je več, in če je potrebno porod inducirati oziroma pospeševati v eni nosečnosti, to ne pomeni, da bo enako tudi pri naslednjih. Pri nekaterih nosečnicah se porod spontano prične, vendar popadki niso dovolj močni za njegovo pravočasno dokončanje. V porodništvu se je uveljavilo mnenje, da se pri normalno potekajočem porodu maternično ustje odpira 1 cm/uro, otrok pa naj bi se rodil eno uro po tem, ko se je maternični vrat popolnoma odprl. Za sprožitev in pospeševanje poroda se danes najbolj pogosto uporablja predrtje plodovega mehurja in stimulacija z oksitocinom, čemur pravimo tudi »umetni popadki«.

Barbara Rojnik, dr. med., spec. ginekologije

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.