Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Imena za dojenčka

deklica_jpg.jpg Deklice

TINA, je ime, ki je nastalo kot okrajšava za imena Valentina, Martina ali Kristina, vendar se je uveljavilo kot samostojno ime in se celo podaljšalo v Tinkara, kakor je ime ljubki deklici s svetlimi kitami v knjigah o Kekcu. Ime Tina nima pomena, Tino, ime za dečka, pa pomeni majhen, mlajši. Tina je ime za ljubko deklico.

VESNA, ime slovanskega izvora, lahko pomeni tudi pomlad, ali pa skrivnostno bajeslovno bitje, neke vrste vila, ki ima v sebi neizmerno moč začetka novega življenja, zadržuje pa se v samotnih logih blizu vode. Je ime za vilinsko lepo, pomladno nežno in nekoliko skrivnostno deklico, ki je polna novega življenja. 

TIANA, je ime kraljice vil, če pa bi ga zapisali kot Tjana, bi bilo lahko tudi okrajšava za Tatjano ali Ticijano. Je ime za deklico, ki je lepa, ponosna, samostojna in pametna, ob tem pa tudi lepa kot kraljica vil. 
 

decek_jpg.jpg Dečki

MARTIN, ime latinskega izvora, pomeni tisti, ki pripada bogu Marsu, se pravi, bogu vojne. Tako bi lahko dali ime dečku, ki se je priboril v življenje. Lahko pa bi ga dali tudi otroku, ki mu želimo, da bi imel enake lastnosti kot svetnik istega imena, ki je znan po dobroti, sočutju, osebni skromnosti in veliki zmožnosti deljenja.

LAN, ime slovanskega izvora, je ime rastline z drobnimi modrimi cvetovi, ki je bila za naše prednike zelo pomembna. Dajala jim je vse: obleko in olje ter semena za hrano, zato so jo zelo cenili. Tako bi lahko dali ime dečku, ki ima čudovite modre oči in je hkrati nežen, prijeten, vsestransko nadarjen in tudi močan ter vzdržljiv, kot je laneno tkanje ali vrv. V vietnamščini pomeni orhideja.

FILIP, je ime grškega izvora, ki pomeni tisti, ki ima rad konje. Tako bi lahko dali ime dečku, ki mu želimo povezanosti z naravo in živalmi, ali pa dečku, ki mu želimo, da bi ga varoval svetnik istega imena. Okrajšava imena v Lipe pa ima slabšalni pomen; pomeni tistega, ki ni posebno bister, ki je trde in lesene pameti kot leseni kipci, ki so jih rezljali iz lipovine.

Še več imen z obširnimi razlagami najdete v knjigi Janeza Kebra Najlepša imena za novorojenčka, o kateri lahko več izveste ali jo naročite tukaj.

Preberite si še

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.