Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

"Če bi poznala neinvazivne metode predrojstvenih testiranj, bi vso nosečnost preživela mirno."

»Ko sem izvedela, da sem po več letih načrtovanja končno noseča, se mi je izpolnila največja življenjska želja. Nepopisna sreča me je že po prvih nekaj dneh gnala po trgovinah z otroškimi oblačili, v knjigarne po knjige o vzgoji malčkov, načrtovala sem celo obnovo našega stanovanja. A brezskrbnost in lahkotnost žal ni trajala dolgo. Na pregledu nuhalne svetline v 12. tednu nosečnosti se mi je porušil svet. Že resen in začuden pogled ginekologinje mi je dal jasno vedeti, da je nekaj narobe in ko je s težkimi besedami povedala, da ima plod nekoliko povečane možnosti za Downov sindrom, so se mi ulile solze. To so bili zame najbolj boleči in žalostni trenutki in čeprav so me vsi prisotni mirili in mi dajali upanje, da bo vse v redu, sem nekako čutila, da ne bo tako. Z možem sva se odločila, da dvome razbijeva s pomočjo zanesljive a invazivne metode za ugotavljanje kromosomskih napak - amniocenteze. Vedela sva, da gre za tvegano odločitev, saj lahko amniocenteza povzroči tudi spontani splav, a nevednost skozi nosečnost bi me razžirala in menila sem, da tudi to ne bi malčku prav nič koristilo.

Amniocenteza je bila zame izjemno težka izkušnja; zaradi negotovosti in strahu sem slabo spala že nekaj dni prej, sam poseg je bil zelo neprijeten, potem pa so mi predpisali še strogo tridnevno mirovanje. Kot da ni dovolj stresno že samo čakanje na rezultate, so se začela pojavljati še razna vnetja, katerim kar ni bilo konca in zaradi katerih sem nato v bolnici morala preživela še nekaj dni. Spraševala sem se, kje je tista pravljična nosečnost, nepopisna sreča in veselje ob načrtovanju otroka, veliko lažje bi se spopadala z vsemi oblikami nosečniških slabosti kot pa tole… Zakaj je moralo to doleteti ravno mene?

Čeprav se mi je izpolnila največja želja o nosečnosti, sem takrat preživljala najtežje trenutke, bilo me je strah, bila sem v dvomih in tudi zaskrbljujoči se pogledi moje družine, mi niso prav nič pomagali. Rezultati amniocenteze so bili na srečo dobri in čeprav je takrat posijal žarek upanja tudi name, sem bila zaradi te izkušnje še vso nosečnost nesigurna. Zaradi amniocenteze sem skoraj izgubila otroka, mojega sončka, ki je danes star 2 leti in je popolnoma zdrav in nasmejan. Ne znam si predstavljati slabe vesti in očitkov, ki bi jih bila deležna, če bi zaradi amniocenteze takrat izgubila otroka, nekaj dni kasneje pa bi me pričakali rezultati, da bi bil otrok zdrav. Žal mi je, da takrat nisem raziskala drugih možnosti, saj bi bila zagotovo bolj sproščena in pomirjena, če bi bila deležna neinvazivne metode odkrivanja kromosomskih napak, kjer ne obstaja nobenega strahu, pred izgubo otroka.«

Z novimi tehnologijami analize DNK je mogoče na osnovi vzorca krvi matere analizirati DNK otroka že v 10. tednu nosečnosti in z več kot 99 % natančnostjo odkriti kromosomske nepravilnosti kot je Downov sindrom, Edvardsov sindrom, Patau sindrom in druge. Na ta način je pričakujočim staršem omogočeno, da lahko že zelo zgodaj preženejo skrbi ali se bolje pripravijo na morebitne zaplete med nosečnostjo.

Predrojstvena testiranja za nekatere težje oblike kromosomskih nepravilnosti (trisomij) pri plodu se izvajajo že dalj časa, zlasti pri tistih nosečnicah, pri katerih so predhodni presejalni testi pokazali povečano tveganje za prisotnost trisomij, nosečnicah starejših od 35 let in tistih, ki imajo v družini znane primere kromosomskih napak. Za testiranja se uporabljajo diagnostične metode kot je amniocenteza, ki ne predstavlja samo tveganje za splav, ampak je tudi zelo neprijetna in stresna za nosečnico. Z novimi tehnologijami analize DNK pa je sedaj testiranje postalo bolj preprosto in varno.

Neinvazivnopredrojstveno testiranje NIFTY (Non-InvasiveFetalTrisomYtesting) je revolucionaren prispevek genetike v perinatalni medicini, s katerim je mogoče odkriti najpogostejše kromosomske nepravilnosti. Testiranje se imenuje neinvazivno, saj gre za preprost odvzem 10ml krvi nosečnice v kateri se nahaja tudi delež proste DNK ploda. Test je samoplačniški in se ga lahko izvede že od 10. tedna nosečnosti naprej, rezultati testa so znani že v roku 7 dni. Testiranje ne predstavlja nobene nevarnosti za otroka in mater, zato je primerno tudi za nosečnice, ki niso v rizični skupini, a lahko s testom obdobje nosečnosti preživijo bolj brez skrbi.

Z NIFTY testom je mogoče z več kot 99-odstotno zanesljivostjo zaznati trisomijo kromosoma 21 (Downov sindrom), 18 (Edwardsov sindrom), 13 (Patau sindrom) in anomalije spolnih kromosomov (Turnerjev sindrom, Klinefelterjev sindrom, trojni X sindrom in sidro XXY). Novost pa je tudi odkrivanje trisomij kromosomov 22, 16 in 9, ki najpogosteje vodijo do spontanega splava pred rojstvom ter zbranih mikrodelecij

NIFTY je najbolj razširjen neinvazivni predrojstveni test, saj je na voljo v več kot 50 državah po vsem svetu, analiziranih pa je bilo že več kot 1.800.000 testov. V Sloveniji je test možno opraviti v 23 ginekoloških ambulantah in klinikah, katere lahko najdete tukaj. Več informacij o testu pa lahko dobite na njihovi FB strani.

nifty_fb_banner_slo.jpg

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.