Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Prehod iz otroške posteljice v posteljo

Vprašanje: Zanima me, kdaj priporočate prehod iz otroške posteljice z ograjico v posteljo? Kakšne so nevarnosti padcev iz postelje (poleg tega, da se otrok prestraši), če je na tleh odeja, ki vsaj malo ublaži padec? Kdaj se pri otroku razvije občutek, da se bo v spanju obračal samo po postelji, kot ga imamo odrasli?


Po tretjem letu
Prehod otroka iz posteljice z ograjo v »veliko« je zelo odvisen od vrste otrokovega spanja in družinskih navad ter zgledov. Otroci, ki spijo mirno in jih ne nosi »luna«, so seveda na svojo željo zgodnejši pri tem. Za vse pa na začetku priporočamo postopno zviševanje ležišča.

Pretres možganov
Sprva položite vzmetnico na tla in jo obložite z odejami. Padec na glavo s 50 cm visokega ležišča je namreč lahko tako neroden, da (sicer zelo redko) povzroči pretres možganov. Znaki pretresa možganov so: otrok ne zajoka takoj, je nekaj 10 sekund ali celo dlje nezavesten, po padcu bruha, boli ga glava, škili, je razdražljiv ali pa čezmerno spi. Včasih pri takem padcu pride do zloma ključnice.

Opazujte svojega otroka
Svetujem vam torej opazovati otrokovo spanje in poslušati njegove želje. Običajno otroci spijo v »veliki« postelji po tretjem letu.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.