Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica - Šola za šalo

Izšla je posebna izdaja otroške revije Pikapolonica - Šola za šalo, ki je primerna že za najmlajše otroke.

Vse novice

Aktualno

Korenje

Piše: dr. Blaža Nahtighal, dipl. ing. živilske tehnologije

Korenje, oranžno obarvana vrtnina iz skupine korenovk, je pregovorno znano naravno zdravilo za preprečevanje nočne slepote. Izvira iz Afganistana. Antični Grki in Rimljani so ga uporabljali kot zdravilo, kar lahko pripišemo njegovi žilavi teksturi. V začetku 17. stoletja so v Evropi pričeli z gojenjem različnih sort korenja. Odkritje oranžno obarvane, manj vlaknate in okusne sorte je povečalo njegovo priljubljenost. Hrustljava zelenjava sladkega okusa je danes sestavina mnogih jedi.

Kaj vsebuje?

Korenje odlikuje bogata vsebnost beta karotena in obilica prehranske vlaknine. Intenzivneje obarvano korenje vsebuje več beta karotena - antioksidanta, ki se v telesu pretvori v vitamin A in poskrbi za zdravo kožo, lase, oči in kosti, hkrati pa krepi odpornost. Rezultati novejših raziskav potrjujejo učinkovitost in celo širijo območje njegovega delovanja. Karotenoidi v korenju nas varujejo pred nastankom rakastih obolenj, skupaj s prehransko vlaknino uravnavajo raven sladkorja v krvi, topna prehranska vlaknina pa znižuje raven holesterola in varuje srce. Blagodejni učinek korenja na naše zdravje pripisujejo kombinaciji različnih zaščitnih snovi, ki jih ne vsebuje nobeno prehransko dopolnilo.

100 gramov korenja vsebuje:
- 146 kJ (35 kcal) energije,
- 0,3 g maščob,
- 0,6 g beljakovin,
- 7,9 g ogljikovih hidratov (7,4 g sladkorjev) in
- 2,4 g prehranske vlaknine.

Vitamin A in beta karoten

Vitamin A spada v skupino v maščobi topnih vitaminov. V naravi se nahaja v dveh oblikah: prvič kot pravi vitamin A (retinol) v živilih živalskega izvora, na primer, v ribjem olju in jetrih; drugič pa kot beta karoten v rumeno, oranžno in zeleno obarvanih živilih rastlinskega izvora, imenovan tudi provitamin A.
Beta karoten se šele v organizmu spremeni v pravi vitamin A. Za učinkovito pretvorbo potrebuje maščobe. Pri zdravih ljudeh je učinkovitost pretvorbe 25%, kar pomeni, da se le četrtina zaužitega beta karotena v telesu spremeni v vitamin A.
Beta karoten je le eden izmed številnih rastlinskih pigmentov, uvrščenih v skupino karotenoidov, ki absorbirajo škodljiva sevanja sončnih žarkov in preprečujejo oksidacijo. V naravi ščitijo rastline pred škodljivim delovanjem prostih radikalov, ki nastajajo pod vplivom sončnih žarkov.

Koliko beta karotena vsebujejo različne vrste sadja in zelenjave?

sadje/zelenjava
(100 g)
beta-karoten* (mikrogrami)
vitamin A (retinol)*
(mikrogrami)
korenje
8118
1353
špinača
3840
640
buča maslenka
3270
545
melona
1998
333
mango
1800
300
paradižnikov pire
1300
217
paradižnik
640
107
brokoli
575
96
Vir: J. Wills, The Food Bible, Quadrille, 2002
*6 mikrogramov beta karotena ustreza 1 mikrogramu retinola!

Priporočeni dnevni vnosi vitamina A (retinola) so naslednji:

- za dojenčke od 4 do 12 mesecev = 0,6 miligramov,
- za otroke od 1 do 4 let = 0,6 miligramov,
- za otroke od 4 do 7 let = 0,7 miligramov,
- za otroke od 7 do 10 let = 0,8 miligramov,
- za ženske = 0,8 miligramov,
- za moške = 1,0 miligram,
- za nosečnice = 1,1 miligram,
- za doječe matere = 1,5 miligram.

(Vir: Referenčne vrednosti za vnos hranil, Ministrstvo za zdravje, 2004)

Preveč korenja lahko škoduje!

Čeprav (pre)velike količine beta karotena (več kot 30 mg na dan), v primerjavi z vitaminom A, niso škodljive, pa lahko beta karoten, ki ga vsebujejo korenje in druge vrtnine, povzroči oranžno obarvanje kože. Obolenje se hitreje razvije pri dojenčkih in ni nevarno. Prevelikih količin karotena organizem ne more pretvoriti v vitamin A in presežek se skladišči - običajno se obarvajo dlani in podplati. Zdravljenje je enostavno - z jedilnika začasno črtamo korenje, ki ga kasneje dodajamo v zmernih količinah.

Korenje na domačem jedilniku

Korenje, vrtnina sladkega okusa in čvrste teksture, je odličen prigrizek. V nasprotju z drugimi vrstami zelenjave in običajnimi prehranskimi priporočili je kuhano korenje bolj hranljivo kot surovo. S toplotno obdelavo izboljšamo njegovo prehransko vrednost, saj razbijemo celične stene in sprostimo »ujeti« beta karoten. S kuhanjem ne pretiravajmo, uporabimo pa tudi vodo, v kateri so raztopljene zaščitne snovi.
Za učinkovito absorpcijo beta karotena telo potrebuje maščobo, zato korenje pripravimo z dodatkom maščobe. Kuhano in pretlačeno korenje je odlična jed, sladka in hranljiva, ki jo uvedemo na dojenčkov jedilnik. Obogatimo jo lahko s krompirjem in drugo zelenjavo.

Pozor: nitrati v korenju!

Korenje spada med vrtnine z visoko vsebnostjo nitratov, zato prehranski strokovnjaki priporočajo, da jih na dojenčkov jedilnik uvajamo postopoma in v manjših količinah, na primer, eno do dve žlički na obrok. Dojenčki do šestega meseca nimajo dovolj želodčne kisline in majhna kislost v želodcu je lahko vzrok za pretvorbo nitrata v nitrit. Po dopolnjenem šestem mesecu je vsebnost kisline v želodcu večja, vendar nam strokovnjaki še vedno svetujejo previdnost pri pripravi domačega korenčkovega soka.

Koliko korenja?

Po dopolnjenem prvem letu starosti so priporočene dnevne porcije (enote) zelenjave na dan naslednje:

starost
priporočeno št. porcij (enot) na dan
velikost porcije (enote)
1 do 3 leta
3-5
1 do 2 žlici
3 do 5 let
3-5
3 do 5 žlic
6 do 8 let
3-5
5 do 8 žlic
več kot 8 let
3-5
½ skodelice

Vir: E. Satter: Child of Mine, BPC (2000)

Pred uporabo in skladiščenjem korenja obvezno odstranimo zelenje, ki srka vitamine in vodo iz korena. Korenje temeljito očistimo s krtačo za zelenjavo. Pred kuhanjem odrežemo zeleni del in po potrebi ostrgamo zunanji del. S tem zmanjšamo vsebnost pesticidov, ki so nujno zlo konvencionalne pridelave. Na trgu izberemo čvrsto, intenzivno obarvano korenje. Hranimo ga v hladnem prostoru, kjer obdrži svežino in čvrstost. Če je to hladilnik, ga zavijemo v folijo za živila, ki jo redno menjamo, da preprečimo pojav plesni.

Kuhanje in pečenje

Korenje lahko jemo surovo, lahko pa ga tudi pečemo kot krompir ali pa pripravimo glazirano korenje. Glaziramo ga tako, da očiščeno korenje skuhamo, nato pa ga v ponvi popečemo z dvema žlicama rjavega sladkorja (ali medu) in dvema žlicama surovega masla ter začinimo s soljo in poprom. Osnovnemu receptu lahko dodamo sok sveže iztisnjene pomaranče. Če nismo ljubitelji eksotike in mešanja okusov, pa ostaja korenje železni repertoar pri pripravi juh, enolončnic, omak, pireja in zelenjavnih prilog. Morda pa z njim obogatimo solato ali spečemo korenčkov kolač.

Korenje s cimetom

Sestavine:
- 3 srednje velike korene, narezane na kolobarje,
- 6 žlic sveže iztisnjenega pomarančnega soka,
- 1,5 žličke surovega masla,
- ¾ žličke mletega cimeta.

V ponev stresemo kolobarje korenja in jih prelijemo s pomarančnim sokom. Pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju od 6 do 8 minut. Občasno premešamo. Ko je korenje hrustljavo mehko, dodamo maslo in cimet ter kuhamo še eno minuto med stalnim mešanjem.

Preberite si še

  • Avokado

    Avokado je sadež z izjemno hranilno vrednostjo

  • Banane

    Banane so običajno prvo sadje, ki ga uvedemo na dojenčkov jedilnik. Priporočajo jih tudi nosečnicam za lajšanje jutranje slabosti.

  • Jedilnik nosečnice

    Optimalna prehranjenost pred nosečnostjo in med njo je temelj za zdravo rast in razvoj našega otroka.

  • Kaj jedo vaši otroci?

    Vse, kar jemo, učinkuje na naše telo tako zdaj kot kasneje v življenju. Otroci že zgodaj pridobijo dobre prehranske navade.

  • Urejena prebava v nosečnosti

    V nosečnosti je zjemno pomembno je, da imate urejeno prebavo. Toda kako to doseči, še posebno, če je težava dolgotrajna?

  • 12 vprašanj o uvajanju goste hrane

    Olajšajmo sebi in dojenčku prehod iz dojenja ali stekleničke na prvo hranjenje. Za dojenčka je to velika sprememba.

  • Jabolko za zdravje

    Jabolka so danes, v obdobju ponudbe z vsega sveta, nadomestile pomaranče, banane in drugo južno sadje. Je to dobro?
     

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.