Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Banane

Banane, okusni sadeži iz tropskih krajev, so danes vsakdanji gost na našem jedilniku. Priročno shranjene v čvrstem olupku so okusen prigrizek z bogato prehransko vrednostjo. Raziskave po svetu potrjujejo njihovo pomembno vlogo pri preprečevanju različnih bolezni, saj uravnavajo krvni tlak, varujejo srce, preprečujejo infekcije, vplivajo pa tudi na naše razpoloženje. Banane so običajno prvo sadje, ki ga uvedemo na dojenčkov jedilnik. Priporočajo jih tudi nosečnicam za lajšanje jutranje slabosti.

Banane izvirajo iz dežel jugovzhodne Azije, kjer so jih gojili že pred tisočletji. Od tam so se razširile preko Afrike v dežele južne Amerike. Aleksander Veliki jih je odkril v Indiji, o njih pa je pisal tudi Jules Verne v svoji knjigi V osemdesetih dneh okoli sveta. V 20. stoletju so z razvojem transporta in hladilne tehnike osvojile svet.

Kako jih hranimo?

Banane se razlikujejo po velikosti in barvi. Zrele banane so običajno rumene barve, redkeje rdeče ali škrlatne. Njihov okus in tekstura sta odvisna od stopnje zrelosti. Manj zreli sadeži vsebujejo več škroba in so bolj čvrsti. Zreli sadeži so mehkejši in vsebujejo več sladkorja. Pred uživanjem jih enostavno olupimo, privoščimo si lahko surove (presne), pečene ali ocvrte. Pri nakupu pazimo, da so sadeži čvrsti (ne pretrdi) in brez poškodb. Njihova velikost ne vpliva na kakovost.
Hranimo jih na sobni temperaturi. Zorenje pospešimo, če jih ovijemo v papir ali shranimo v papirnato vrečko skupaj z jabolki. Zrelim bananam podaljšamo obstojnost v hladilniku, vendar jih pred uživanjem ogrejemo na sobno temperaturo, kar izboljša njihovo aromo. Banane so primerne tudi za krajše zamrzovanje (do 2 meseca). Lahko jih pretlačimo ali pa le olupimo in shranimo v vrečki za zamrzovanje. Porjavenje preprečimo z dodatkom limoninega soka.

Odlična prehranska vrednost

100 gramov sadeža vsebuje:
- 370 kJ (90 kcal) energije,
- 23 g ogljikovih hidratov (sladkorji, škrob in prehranska vlaknina),
- 1 g beljakovin,
- 0,3 g maščob,
- 9 mg vitamina C,
- 350 mg kalija. 

Zaradi uravnotežene kombinacije sladkorjev (saharoze, fruktoze, glukoze), škroba in prehranske vlaknine so banane odličen vir energije. Vitamini (na primer vitamini skupine B) in mineralne snovi pa poskrbijo tudi za naše zdravje in dobro počutje. Zrela banana lahko vsebuje kar 5 žličk sladkorja.
Kalij, mineralna snov, uravnava krvni tlak in poskrbi za zdravo srce. Kot ugotavljajo raziskovalci, banane preprečujejo oksidacijo škodljivega (LDL) holesterola in s tem nastajanje oblog na stenah žil. So učinkovita obramba proti aterosklerozi in zmanjšujejo tveganje za nastanek infarkta in kapi. Ameriški raziskovalec dr. Young svetuje, da o bananah in drugih, s kalijem bogatih živilih, razmišljamo podobno kot o denarju in ljubezni – nikoli jih ni preveč! Blagodejni učinek kalija še povečuje prehranska vlaknina, ki prav tako poskrbi za zdravo srce in ožilje. Novejše raziskave opozarjajo tudi na možno povezavo med kalijem in krepkimi kostmi. Običajno zaužijemo (pre)več natrija, kalij pa preprečuje izgube kalcija z urinom, ki so posledica neuravnotežene, preslane prehrane.

Banane za zdravje...

Banana je odlično živilo za zdravljenje driske, ki izčrpa zaloge elektrolitov v telesu. Okusen sadež obnovi zaloge kalija, ki pomembno vpliva na tekočinsko ravnovesje v telesu. Topna prehranska vlaknina pektin uravnava prebavo. Poleg tega so banane odličen vir prebiotikov - snovi, ki pospešujejo rast koristnih bakterij v črevesju. Te bakterije proizvajajo vitamine in prebavne encime, ki izboljšajo sposobnost absorpcije hranljivih snovi ter ovirajo rast škodljivih bakterij.
Banane so naravni antacid. V želodcu ustvarijo zaščitno plast, ki ovira izločanje želodčne kisline, vsebujejo pa tudi zaščitno spojino, ki preprečuje rast škodljivih bakterij. Za vse, ki jih muči zgaga, je odlično zdravilo banana, pretlačena v mleku, ki si jo preprosto pripravimo v mešalniku.
Banane varujejo tudi ledvice. Vzpodbudni rezultati raziskav so pokazali, da se s prehrano, ki vsebuje 75 porcij sadja na mesec, za 40% zmanjša tveganje za nastanek ledvičnega raka. Med različnimi vrstami sadja so raziskovalci izpostavili učinkovitost banan in njihovo preventivno vlogo.

...in za dobro počutje

Banana, okusni sadež, prežene slabo razpoloženje in celo omili depresijo. Za dobro voljo poskrbi aminokislina triptofan, ki v telesu stimulira tvorbo serotonina – nevrotransmiterja, ki nas pomirja, deluje sproščujoče in izboljša razpoloženje. Blagodejni učinek še povečajo vitamini skupine B, ki umirjajo živčni sistem in uravnavajo raven glukoze v krvi. Kalij je učinkovit v boju proti stresu, saj uravnava bitje srca in poskrbi za pretok kisika v možgane, krepi pa tudi umske sposobnosti. V angleški raziskavi je 200 študentov redno uživalo banane (3 na dan), ki naj bi pozitivno vplivale na delovanje možganov. Okusni sadeži, bogati s kalijem, so se izkazali za dobre pomočnike pri učenju.

Prava izbira za dojenčke in nosečnice

Banane so običajno prvo sadje, ki ga uvedemo na dojenčkov jedilnik. Razlogov za izbiro je več: so blagega okusa, lahko prebavljive in zelo redko povzročajo alergije. Priporočajo jih tudi nosečnicam za lajšanje jutranje slabosti. V mnogih vzhodnih kulturah uživajo banane poseben sloves. So sadež, ki pomirja in znižuje tako telesno kot tudi čustveno temperaturo, in so zato nepogrešljive v prehrani nosečnic.
Tudi pri prebavnih težavah so banane zaradi blagega okusa ustrezna jed, ki lajša simptome. Vsem dobro poznana je BRAT dieta, ki vsebuje banane, riž, kuhana jabolka in prepečenec in so jo v preteklosti priporočali za zdravljenje driske pri otrocih.

Popečene banane

Potrebujemo:
- 4 zrele banane,
- 1 žličko surovega masla,
- 1 žličko rastlinskega olja,
- pimet.

Banane olupimo, jih razpolovimo in narežemo na poljubno velike kose. V ponvi segrejemo maslo in olje ter vanjo položimo banane z narezano stranjo navzdol. Pečemo jih 5 minut oziroma toliko časa, da zlato porjavijo. Nato jih obrnemo in nadaljujemo s pečenjem še 1 do 2 minuti. Postrežemo še tople na krožniku, kjer jih blago začinimo s pimetom. Namesto pimeta lahko uporabimo cimet, muškatni orešek ali mlete nageljnove žbice.

Banana kot dodatek

Banane so priljubljeno sadje, s katerim v deželah južne Amerike obogatijo tudi druge jedi. Za naš okus nenavadne so kombinacije z mesnimi jedmi in enolončnicami. Običajno jih uživamo kot prigrizek ali sladico po obroku, narezane dodamo jogurtu ali žitnim jedem, krepčilen napitek so banane z mlekom in medom, nepogrešljive pa so tudi pri pripravi sadnih solat. Zaradi sladkega okusa redko razmišljamo o njihovih blagodejnih učinkih na naše zdravje in dobro počutje.

Preberite si še

  • Avokado

    Avokado je sadež z izjemno hranilno vrednostjo

  • Korenje

    Blagodejni učinek korenja na naše zdravje pripisujejo kombinaciji različnih zaščitnih snovi, ki jih ne vsebuje nobeno prehransko dopolnilo.

  • Jedilnik nosečnice

    Optimalna prehranjenost pred nosečnostjo in med njo je temelj za zdravo rast in razvoj našega otroka.

  • Kaj jedo vaši otroci?

    Vse, kar jemo, učinkuje na naše telo tako zdaj kot kasneje v življenju. Otroci že zgodaj pridobijo dobre prehranske navade.

  • Urejena prebava v nosečnosti

    V nosečnosti je zjemno pomembno je, da imate urejeno prebavo. Toda kako to doseči, še posebno, če je težava dolgotrajna?

  • 12 vprašanj o uvajanju goste hrane

    Olajšajmo sebi in dojenčku prehod iz dojenja ali stekleničke na prvo hranjenje. Za dojenčka je to velika sprememba.

  • Jabolko za zdravje

    Jabolka so danes, v obdobju ponudbe z vsega sveta, nadomestile pomaranče, banane in drugo južno sadje. Je to dobro?
     

  • Dojenčkov razvoj: 6. mesec

    Značilnosti dojenčkovega razvoja v 6. mesecu.

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.