Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Avokado

Avokado je sadež z izjemno hranilno vrednostjo. Zaradi hruškaste oblike in temno zelene, hrapave lupine ga imenujejo tudi aligatorjeva hruška. Izvira iz Latinske Amerike, kjer so iz sadežev zimzelenega drevesa stoletja pridobivali »gozdno« maslo. Indijancem je razpolovljen in soljen avokado s tortiljo in skodelico kave predstavljal popoln obrok. V Evropo je nenavadni sadež pripotoval s španskimi pomorščaki v 16. stoletju. Danes so glavne pridelovalke in izvoznice avokada južnoameriške države, ZDA, afriške dežele in Izrael, raste pa tudi v južni Španiji ter v Franciji, na Kreti, Cipru ter Siciliji.

Avokado odlikuje blag in maslen okus, ki nas včasih spominja na oreške ter kremasta tekstura, ki odlično dopolnjuje zelenjavne in mesne jedi ter testeninske solate. Pretlačeno in začinjeno meso sadeža poznamo kot omako guacamole, privoščimo pa si ga lahko tudi kot namaz. Avokado, zmešan s skuto in ananasom, je krepčilen preliv za sadne solate z obilico hranljivih snovi. 

Pri nas in po svetu


Pri nas se avokado uveljavlja šele v zadnjih letih, bolj kot specialiteta, in je redek gost na jedilniku. Priljubljen je v Severni Ameriki, kjer ga običajno uživajo kot zelenjavo: začinijo ga z limoninim sokom, kisom, majonezo ali drugimi solatnimi prelivi, polovice nadevajo z morskimi sadeži. Meso sadeža narežejo ter pripravijo v solati s paradižnikom, kumarami ali drugo zelenjavo. Avokado ne izboljša le okusa in teksture jedi, poveča tudi absorpcijo zaščitnih snovi (predvsem karotenoidov), ki jih vsebuje zelenjava. V Braziliji ga uživajo kot sadje: iz sadežev pripravljajo sorbet, sladoled in mlečne napitke. Nekoliko medel okus obogatijo z limoninim sokom, pomarančnim sokom in sladkorjem. Ljubitelji sladkarij si lahko za pokušino omislijo sadno kombinacijo avokada, ananasa, pomaranč, datljev in banane z dodanim medom ali sladkorjem.
Kuhan avokado ima nekoliko grenek okus. Za zajtrk s pridihom eksotike si lahko pripravimo razpolovljene sadeže, ki jih pogrejemo v pečici pri nizki temperaturi, nadevamo z umešanimi jajci in sardelami.

Guacamole

Potrebujemo:
- 2 srednje velika zrela avokada,
- 1 majhen zrel paradižnik (popečen),
- 1 japaleno papriko (temno zelena pekoča paprika), narezano na kocke,
- 1 jedilno žlico sesekljane čebule,
- 2 jedilni žlici sesekljanega svežega koriandra,
- ¼ žličke soli.

V posodi pretlačimo meso avokada, paradižnik in kocke paprike s hrbtno stranjo vilice ter vmešamo preostale sestavine. Namesto koriandra lahko uporabimo tudi peteršilj. Jed ni primerna za shranjevanje, najboljša je sveže pripravljena. Na zalogo lahko pripravimo vse sestavine z izjemo avokada, ki ga vedno umešamo tik pred serviranjem. Guacamole je odličen dodatek k pečenemu mesu in ribam. 

Hranilna vrednost

Avokado je bogat vir energije in maščob, v čemer se razlikuje od drugih vrst sadja. Kar 85 % energije izvira iz maščob. Pol avokada (približno 115 gramov) vsebuje 630 kJ (150 kcal) energije in 15 gramov maščob z ugodno maščobnokislinsko sestavo, podobno oljčnemu olju: 21 % je nasičenih, 62 % enkrat nenasičenih in 11 % večkrat nenasičenih. Velik delež enkrat nenasičenih maščob ne zvišuje ravni holesterola v krvi, oleinska kislina pa celo zmanjšuje tveganje za razvoj raka na dojki. Priporočena dnevna količina enkrat nenasičenih maščob na jedilniku z 8400 kJ (2000 kcal) energije je 33 gramov, z enim samim avokadom pa jih zaužijemo 20 gramov.

V preglednici je prikazana primerjava sestave različnih maščobnih živil, ki jih uživamo v dnevni prehrani:
 

 
avokado
surovo maslo
kisla smetana
porcija
2 jedilni žlici
2 jedilni žlici
2 jedilni žlici
energijska vrednost
210 kJ/ 50 kcal
857 kJ/ 204 kcal
252 kJ/60 kcal
skupne maščobe
4,6
23
6
nasičene maščobe (g)
0,6
14,6
3,7
holesterol (mg)
0
61
13
natrij (mg)
2
164
15

Vir: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (2005)

Kaj vsebuje?

Avokado vsebuje več kot 25 esencialnih hranil, vključno s kalijem, vitaminoma A in E, vitamini skupine B ter folati. Kalij je mineralna snov, ki uravnava krvni tlak in z varuje srce. Polovica sadeža nas oskrbi s 500 mg kalija, z več kot 16 % dnevno priporočene količine folatov ter 10 % priporočene količine železa in vitaminov A, C, B6. Folati so izjemno pomembni v prehrani nosečnice, saj preprečujejo nepravilnosti pri razvoju ploda, poskrbijo pa tudi za zdravo srce. Pomembne zaščitne snovi so beta-sitosterol, glutation in lutein. Beta-sitosterol znižuje holesterol, glutation preprečuje oksidacijo in s tem razvoj rakavih obolenj, lutein pa poskrbi za zdrave oči in bister vid. Karotenoidi in v maščobah topni vitamini, ki jih vsebuje avokado, imajo izjemno moč prav zaradi prisotne maščobe, ki poveča njihovo izkoristljivost. V nasprotju z drugimi vrstami sadja je bogat vir beljakovin: 100 gramov sadeža vsebuje 2 grama beljakovin. Za učinkovito prebavo poskrbi prehranska vlaknina. Avokado vsebuje 10 gramov vlaknine, kar predstavlja 40 % dnevnih potreb odraslega človeka in 100 % dnevnih potreb 5 let starega otroka (g prehranske vlaknine = 5 g + starost otroka).

Privoščimo si avokado

Sadež z bogato hranilno vrednostjo učinkovito uravnava holesterol, znižuje krvni tlak, preprečuje napake pri razvoju ploda in varuje živčni sistem, zato je primerno živilo za ljudi v vseh starostnih obdobjih.
Dr. W.Sears je že leta 1988 priporočil avokado kot prvi sadež, ki ga vključimo na dojenčkov jedilnik. Brez holesterola, z majhno vsebnostjo natrija in obilico hranljivih snovi je prava izbira. Vsebuje več kalija kot 45 različnih vrst sadja in zelenjave ter je edini, ki v bogati sadno-zelenjavni ponudbi oskrbi organizem z enkrat nenasičenimi maščobami, nujno potrebnimi za zdrav razvoj otroka. Blag okus in kremasta tekstura sta idealna za prvo uvajanje goste hrane, bogato energijsko vrednost pa dopolnjuje obilica hranljivih snovi.
 

Za odrasle

V odrasli dobi je uživanje avokada okusen način varovanja zdravja: zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih obolenj, bolezni srca, artritisa in katarakte. Ugledni prehranski strokovnjak G. Hauser je avokado označil kot edinstven sadež, v katerem so združene beljakovine mesa, maščobe surovega masla (vendar z ugodnejšo maščobnokislinsko sestavo), vitamini in mineralne snovi zelenjave ter aroma oreškov. Odlična prehranska sestava in prebavljivost sta ukrojena po meri ljudi. Priporočajo ga kot eliksir mladosti, ki upočasni procese staranja in kot učinkovito kozmetično sredstvo, namenjeno uživanju. Vse pogostejši so namigi, da avokado vključuje vse prednosti uživanja Mediteranske diete, bogate z oljčnim oljem, sadjem in zelenjavo ter kozarcem rdečega vina. 
Avokado lahko tudi škoduje! Sadež vsebuje encim hitinazo, ki lahko povzroči alergijsko reakcijo pri ljudeh, preobčutljivih na lateks. Zorenje avokada z etilenom še poveča vsebnost encima, ki ga deloma uničimo s kuhanjem.

Vse bolj priljubljen

Avokado, ki ga kupimo v trgovini, običajno še ni popolnoma zrel. Podobno kot banane ga obirajo pred užitno zrelostjo. Če ga hranimo na sobni temperaturi, dozori v nekaj dneh. Za uživanje je primeren, ko se lupina rahlo vda pod pritiskom. Z nožem ga vzdolžno prerežemo, razpolovimo in odstranimo koščico. Porjavenje preprečimo z dodatkom limoninega soka.
V zadnjih letih se povečuje priljubljenost avokada tudi pri nas. Ponudba na policah trgovin predstavlja svet v malem in na domači jedilnik postopoma vključujemo živila, katerih pred desetletji nismo poznali. Tudi avokado, eksotičen sadež z nenavadnim okusom, je redek gost na jedilniku. Privoščimo si ga in užijmo prednosti, o katerih pišejo prehranski strokovnjaki.

Preberite si še

  • Banane

    Banane so običajno prvo sadje, ki ga uvedemo na dojenčkov jedilnik. Priporočajo jih tudi nosečnicam za lajšanje jutranje slabosti.

  • Korenje

    Blagodejni učinek korenja na naše zdravje pripisujejo kombinaciji različnih zaščitnih snovi, ki jih ne vsebuje nobeno prehransko dopolnilo.

  • Jedilnik nosečnice

    Optimalna prehranjenost pred nosečnostjo in med njo je temelj za zdravo rast in razvoj našega otroka.

  • Kaj jedo vaši otroci?

    Vse, kar jemo, učinkuje na naše telo tako zdaj kot kasneje v življenju. Otroci že zgodaj pridobijo dobre prehranske navade.

  • 12 vprašanj o uvajanju goste hrane

    Olajšajmo sebi in dojenčku prehod iz dojenja ali stekleničke na prvo hranjenje. Za dojenčka je to velika sprememba.

  • Dojenčkov razvoj: 6. mesec

    Značilnosti dojenčkovega razvoja v 6. mesecu.

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.