Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Razstava za družine: Arheomuzika

Glasbilo iz Pompejev.

V Narodnem muzeju Slovenije na Prešernovi je na ogled prestižna potujoča razstava o glasbi starodavne Evrope. Zaradi vsebine in zaradi privlačnega, interaktivnega in nazornega prikaza je zelo zanimiva za družine in otroke vseh starosti. Odprta je še do 24. septembra!

Obiskovalce popelje na časovno potovanje od prvih inštrumentalnih zvokov človeštva do sodobnosti, predstavi razvoj glasbil od kamene dobe do srednjega veka in pove, kdaj in čemu je bila glasba namenjena.

Na razstavi so zelo kakovostne replike glasbil iz preteklosti, številne vizualne ponazoritve, animacije in glasbeni posnetki, tako da slišimo, kako so glasbila zvenela. Kar dve izmed razstavljenih glasbil sta iz Slovenije: neandretalčeva piščal iz jame Divje babe in razkošno lepa tibia, rimska dvojna piščal, ki so jo našli na Ptuju.

S pomočjo avdio naprave lahko slišimo, na primer, kako so zveneli skrivnostni keltski karniksi, vojna trobila, visoka skoraj kot človek, ali pa vstopimo skozi zvočna vrata v Stonehendge in tam prisluhnemo neznanim zvokom... Nekatera glasbila starodavne Evrope lahko tudi sami raziščemo in preizkusimo. Na primer kamniti ksilofon, na kakršnega so zelo verjetno igrali v kameni dobi, ali pa brnivko, ki je lahko bila igrača, čarovni predmet, predmet za sporočanje in glasbilo v enem.

arheomuzika_obiskovalci_prisluhenjejo_zvokom_stonehendgea.jpg

Tri teme razstave
Razstava Arheomuzika obsega tri teme. Prva tema - Prvi zvoki človeštva - predstavlja tisto, kar vemo o glasbi v kameni dobi. Na tej razstavi je prvič na enem mestu prikazan razvoj glasbil v razdobju od 60.000 do 2.500 let pred našim štetjem.
Druga tema - Glasbila skozi čas - prikazuje razvoj glasbil in glasbene stike v bronasti in železni dobi, tretja tema - Glasba za ljudi – glasba za bogove - pa razkriva, kdaj in čemu so igrali, kako so glasbila uporabljali in kakšen pomen pripisujemo njihovim zvokom. Če bi si želeli ogledati celoto in poslušati prav vse zvočne posnetke, bi za ogled potrebovali dve uri in pol, po izkušnjah avtorja razstave pa so mnogi obiskovalci nad razstavo tako navdušeni, da se nanjo vračajo večkrat in odrivajo vedno kaj novega.

Interaktivna predstavitev je rezultat večletnih muzikološko-arheoloških raziskav vseevropskega projekta Emap (The European Music Archaeology Project). Avtor razstave je dr. Arnd Adje Both iz Nemškega arheološkega inštituta. Razstava, ki je v Ljubljano prišla iz Ystada na Švedskem in Valladolida v Španiji, bo pri nas do 24. septembra, nato pa se seli v Rim.

arheomuzika_deklica_aki_iz_slikanice.jpg

Za otroke in družine
Razstava, ki ima namesto daljših besedil veliko vizualnega in zvočnega gradiva, je še dodatno prirejena tudi za otroke. Njim je namenjena slikanica Aki in čarobna brnivka, ki je izšla ob razstavi in je povezana z razstavljenimi glasbili. Govori o deklici Aki in njenem psičku Rasu, otroci s pomočjo slikanice odpotujejo v preteklost in kot detektivi pomagajo Aki in Rasu na njuni veliki nalogi, ob tem pa raziskujejo razstavo. Otrokom je namenjen tudi ustvarjalno raziskovalni kotiček, kjer lahko glasbila tudi sami izdelujejo in preizkušajo. Ob razstavi bodo vodstva in delavnice za družine, vodstva, koncerti in predavanja pa bodo tudi za odrasle.

 

 

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.