Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Poslabšan vid po porodu

Vprašanje: Sem mamica sedemmesečnega sina, ki ga še vedno dojim. Pred sedmimi leti so mi na levem očesu diagnosticirali keratokonus (desno oko je zdravo, imam le dioptrijo –3.00). Med nosečnostjo se mi stanje ni bistveno poslabšalo, po porodu, ki je bil sicer kratek in neproblematičen, pa imam kar precej težav, saj se mi je vid na bolnem očesu zelo poslabšal. 
Zanima me, kdaj mi priporočate ponovno nosečnost in ali bi bilo bolje, če bi rodila s carskim rezom. Prav tako me tudi zanima, kolikšna je možnost, da to bolezen podedujejo tudi otroci.

Ne odlagajte nosečnosti

Po porodu se keratokonus sicer lahko poslabša, a poslabšanje ni zelo pogosto in je običajno posledica hormonskih sprememb. Zaradi tega ni potrebno naslednje nosečnosti odlagati več kot običajno. Nikakor pa vam ne svetujem manj kot dveletnih razmikov med enim in drugim porodom.

Ni indikacija za carski rez

Keratokonus kot tudi močna kratkovidnost sama po sebi ne predstavljata indikacije za carski rez, razen v primeru, če so prisotne večje spremembe na očesnem ozadju. V poštev pride tudi izhodna operacija, to pomeni dokončanje poroda z vakuumsko ekstrakcijo ali s kleščami, pri čemer se izognete pritiskanju med iztisom ploda. Sicer pa vas bodo babice ob porodu naučile, kako med popadkom pravilno pritisnete, da zmanjšate možnost očesnih poškodb. Verjetnost, da bo tudi vaš otrok imel keratokonus, je zelo majhna.

Barbara Rojnik, dr. med., specialistka ginekologije

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.