Novice

30 let gledališča Unikat

Gledališče Unikat otroke razveseljuje s predstavami že 30 let. Sedem predstav je imelo več kot sto ponovitev, tri predstave več kot dvesto. Največ ponovitev je imela predstava Od kod si, kruhek?, najdlje pa igrajo predstavo Gremo na vlak – že dvajseto sezono! 

Vse novice

Aktualno

Aktivirani očka na TV Slovenija

Film ozavešča o pomenu dejavnega očetovstva ter s tem spodbuja bolj enakovredno porazdelitev gospodinjskih in skrbstvenih obveznosti med oba starša.

Vsi dogodki

Bolečine v spodnjem delu trebuha

Vprašanje: Dobila sem izvide iz bolnišnice, ker sem bila pet dni na ginekološkem oddelku na preiskavah zaradi bolečin v spodnjem delu trebuha in slabosti. Kaj pomeni diagnoza Pelvialgia Kolpitis VI, multipara, vagina BP, uterus je v AVF nekoliko večji, premakljiv, neboleč, v zrcalih; kolpitičen izcedek? 
V bolnišnici nisem jemala nobenih zdravil, tudi za domov jih nisem dobila. Rada pa bi vedela, kaj je z mano narobe, da ne bom po nepotrebnem v skrbeh.

Kaj pomeni izvid?

Diagnoza Pelvialgia pomeni bolečine v spodnjem delu trebuha, ki imajo seveda lahko različen vzrok. V samem ginekološkem statusu ne opisujejo posebnosti. Preprosteje rečeno, je navedeno, da ste mnogorodka (da ste že več kot enkrat rodili), maternica je sicer nekoliko večja, a brez posebnosti, prav tako nožnica. Ob tem so vam ugotovili Kolpitis IV, to je glivično vnetje nožnice, ki se kaže s povečanim izcedkom iz nožnice. Prav tako ne opisujejo posebnosti v skopem ultazvočnem izvidu, v katerem je navedena debelina maternične sluznice (15 mm) ter odsotnost patoloških sprememb v predelu jajčnikov in jajcevodov. Po debelini sluznice je moč sklepati, da ste bili v drugi polovici menstrualnega ciklusa, to je pred menstruacijo, ki ste jo medtem, kot navajate, tudi že dobili.

Vzrok bolečin še ni jasen

Kaže, da s preiskavami ni bilo mogoče pojasniti vzroka vaših težav, zato vam specifičnega zdravljenja oziroma zdravil niso predpisali, naročili pa so vas na ponovno kontrolo, ko bodo z dodatnimi preiskavami poskušali odkriti vzrok za vaše težave. Naj omenim, da bolečine v spodnjem delu trebuha niso nujno znak le ginekoloških bolezni, njihov vzrok je lahko tudi v boleznih prebavil ali sečil.

Barbara Rojnik, dr. med., specialist ginekolog

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.