Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Horoskop - oven (21. marec - 20. april)

OTROK OVEN

Pogumen in odkrit
Poglejte, kako odkrito in občudujoče vas gleda vaš mali ovenček. V njegovih malih očeh ste veliki, močni in pogumni. On sam si želi postati prav tak. Želja, biti prvi, je že v njem. Klije, kot klije seme spomladi. Sonce je spomladi vsak dan močnejše in to je prava prispodoba njegovega malega značaja. Ovnov astrološki element je ogenj. Mali oven je zelo aktiven. Ne, njemu ne more in ne sme igračka, ki ste mu jo obesili na globoki voziček, bingljati pred očmi kar tako, le za gledanje. On jo hoče doseči, prijeti, osvojiti. Komaj čaka, da se bo zavihtel na vsako novo razvojno stopnjo, ker mu to omogoča vedno večjo samostojnost. Rad bi se že sam dotaknil igrače, se sam prekobalil na trebušček, se čim prej pričel plaziti. Razkorak med njegovo željo, med močno voljo in še nespretnim telesom ga spravlja v obup. Pogosto bo jokal od nemočnega besa. Bi mu lahko pomagali? Raje ne. Ovenček mora vse doseči sam. Pač pa zelo potrebuje vašo ljubezen in potrpežljivost.

Močna volja in veliko energije
Mali oven ima neverjetno močno voljo. Kadar ima izpad trme, smo starši zaradi tega nesrečni. Ovnovi izpadi volje so res hrupni, močni in dolgotrajni. Ampak kadar pa to svojo močno voljo uporabi za kaj koristnega, kadar zaradi močne volje doseže svoj cilj, smo nanj ponosni. In to je ključ do ovnove vzgoje: ne skušajte ga zadrževati ali spreminjati, raje ga usmerjajte tako, da bo svojo močno voljo in zalogo energije uporabljal sebi in drugim v prid, ne pa v škodo. To ne bo lahko. Komaj se bo postavil na nogice, bo že potegnil prt z mize, raziskal notranjost straniščne školjke in splezal do televizije. Pri tem se mu neizmerno mudi. Kar naprej pada in joka, ampak že kmalu tudi vstane in se poganja novim dogodivščinam naproti. Ne, njega ni potrebno pobirati, tega pravzaprav ne mara. Dovoli vam le topel poljub na čelo in pihanje bolečih kolen, drugo bo opravil sam. Če pa ga boste zaprli v stajico, bo glasno, jezno in zelo užaljeno jokal.

Oven malček
Malemu ovnu bosta starša marsikdaj komaj kos. Modri starši se z malim ovnom ne bodejo, ampak njegovo voljo raje obidejo ali pa preusmerijo na kaj drugega. Ali ste v nevarnosti, da ga boste razvajali? Ne. Tega vam sploh ne bo dopustil. Ali ste v nevarnosti, da mu ne boste postavljali dovolj trdnih meja? Da. Ampak joj, če mu jih ne boste. Vedite, da vaš malček od vas želi trdnih mej in povsem jasnih stališč, sicer se ob vas ne počuti varno. Kajti na dnu srca male ovne bojevitost, ki jo čutijo, tudi straši. Želijo vedeti, da obstaja nekdo, ki jih lahko tudi ustavi, če je res potrebno. Veste, kaj jih ustavi? Objem in poljub. Ljubezen je močnejša kot sila in močnejša kot grožnja. Malemu ovnu bo potrebno pogosto pomagati, da se umiri, pa tudi, da se nauči vztrajati. Njegova narava ga namreč sili od izziva do izziva, butnil bi se tu in tam, pa prehitro pozabil, kaj je s tem pravzaprav hotel. Pomagajte mu dosegati cilje po korakih. Pokažite mu, kaj vse je dosegel, ker je vztrajal.

Oven pri igri
Otroci male ovne obožujejo in jim radi sledijo. Občudujejo njihov pogum in odkritost, saj že majhni ovni sovražijo skrivanje, pretvarjanje in laganje. Pri ovnu vedno veš, kaj se dogaja in kaj čuti. Ovenček zna biti tudi dober prijatelj, le da vedno najprej pomisli nase, šele potem na drugega. Vsi njegovi stavki se začenjajo z: »Jaz... mislim, jaz... hočem«. Sebe zna zdravo ceniti. Ni pa sebičen in prav rad deli igrače, ampak le, dokler drugi z njim delajo lepo. Igra z njim pa lahko postane neprijetna, ker skuša oven vsem ukazovati in jih usmerjati. Vsem vsiljuje svoje mnenje. Nerad posluša mnenja drugih, še manj rad pa jih upošteva. Tega se bo moral šele naučiti. Za malega ovna je igra z vrstniki zelo koristna, ker ob vrstnikih brusi svoj vroči značaj. Običajno nima veliko prijateljev, tisti, ki ga izbere, pa mu ostane zvest za vse življenje. Oven je namreč tudi zelo požrtvovalen in sposoben velike in globoke ljubezni. Kdor je deležen ljubezni ovna, bo spoznal oboje - globine in vrtoglave višine. Oven je za svoje ljubljene pripravljen storiti marsikaj.

Oven v šoli
Ovni so zelo bistri otroci, ampak vztrajni pa ne. To se jim v šoli otepa. Poleg tega jim manjka potrpežljivosti, da bi se česa naučili, včasih pa tudi poslušali učitelja do konca. Česar pa oven ne zna ali razume kar takoj, ob tem se krešejo iskre. Še dobro da je tako ponosen in bojevit, da noče biti slab učenec. Ti dve lastnosti ga prisilita, da tu in tam vendarle sede k učnim knjigam in vztraja pri učenju, ampak s stisnjenimi zobmi. Z učitelji shaja tako-tako. Saj ga cenijo zaradi lepih lastnosti, a v šoli to ni dovolj. Treba je tudi spoštovati red in druge člane skupine, pa tudi priznavati avtoriteto učitelja. Oven pa tega najraje ne bi - pravzaprav bi najraje stopil k tabli in on sam poučeval vse skupaj... Prav lahko se zgodi, da vas bodo večkrat klicali v šolo zaradi njegovega vedenja. Lasje vam bodo stali pokonci, ko vam bodo povedali, kaj je ušpičil. Ampak vedite, da je vaš ovenček vseeno čudovita osebica, čeprav včasih za najbližje tudi precej naporna.

MAMA OVEN

Mamica oven je pametna in ravno prav odločna. Iz izkušenj ve, da se je za uspeh potrebno potruditi in tega želi naučiti tudi svojega malčka. To ni mamica, ki svojemu dojenčku približuje igračke, »da se ne bo mučil«, ampak mu dopusti, da se do njih stegne sam. Ker hoče, da malček svoje uspehe doseže sam. Rada je zmagovalka, in ker ve, kako lep občutek je, kadar kaj dosežeš, želi to veselje dopustiti tudi svojemu otroku. Ker je sama zelo odkrita oseba, ki ničesar ne prikriva, je tudi njen odnos z otrokom pristen in zdrav, brez laži, prikrivanja, lažne hvale in pretvarjanja. Otroku mame ovna ni treba razmišljati, kako bi mami ugodil ali kaj mama v resnici želi, kajti njegova mamica je oseba, ki se ne skriva za dvojna sporočila. Je odkrita in enako pričakuje od svojega otroka. Za laži in prekrivanje je mama oven veliko preveč pametna, ponosna in pogumna. Otrok jo občuduje in ceni, tudi ko zrase.

OČE OVEN

Očka oven bi za svojega otroka storil vse. Ko ga otrok potrebuje, mu ni žal ne časa ne truda, še celo lastno kariero je pripravljen začasno podrediti otrokovim potrebam. Zato pa od svojega otroka veliko pričakuje. Želi tudi, da je vztrajen in načelen, kot je on sam. največkrat je to otroku v vzpodbudo, včasih pa je tudi breme. Pogosto pa se zgodi, da v tem že pretirava, da želi preveč usmerjati vse podrobnosti življenja svojih otrok. Pa to počne le zato, ker jim hoče dobro. Očka oven se ne ustraši nobene neprijetnosti, niti izzivalnih otroških vprašanj niti izzivalnega vedenja, pa tudi padcev, poškodb, izbruhov trme in uporništva ne. Svoje otroke spodbuja, da razvijejo vse svoje zmožnosti. Otroci ga obožujejo. Vedo, da se nanj lahko vedno zanesejo, tudi v najtežjih preizkušnjah. Zna pa tudi odpuščati napake, še posebno svojim otrokom. Ni zamerljiv, čeprav je včasih občutljiv že na najmanjše znamenje nespoštovanja. 

  • 25.12.11@03:32:13
    Točno tak je moj fant do najinega sina. Vse bi naredil zanj, ni mu težko ponoči vstajat kot meni. Prow zlati očka je.
  • 25.12.11@03:32:08
    Točno tak je moj fant do najinega sina. Vse bi naredil zanj, ni mu težko ponoči vstajat kot meni. Prow zlati očka je.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.