Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Horoskop - bik (21. april - 20. maj)

OTROK BIK

Preprost in prijazen
Srečo imate, kajti vaš mali bikec je čudovit otrok. Vedno je približno enako dobre volje. Vedno se prijazno smehlja, z vsem je zadovoljen. Rad ima mirno in tiho okolje, kjer si iz svojega kota lahko v miru ogleduje svet. Pravzaprav ga ni težko osrečiti. Ampak če mu miru in reda ne morete zagotoviti in če ne dobi dovolj ljubezni, ni srečen. Bikec je pač otrok, ki ga že vsakršno spreminjanje rutine ali uvajanje novosti zelo vznemirja. Na primer? Ne mara novih jedi. Noče nove posteljice. Noče novih oblačil. Hoče vedno isto vzgojiteljico v vrtcu. Hoče sedeti vedno na istem mestu. Hoče obrok ob vedno isti uri... Najsrečnejši je, če je vse tako, kot ponavadi.

Počasen, a temeljit
Bikec ni otrok, ki se prvi plazi, ki prvi shodi, ki prvi spregovori. Razvija se počasi, toda lepo, brez vzponov in padcev. In vse opravi temeljito. Na njem ni nič hlastnega in nepremišljenega. Ne mara poskušati kar tako, če bo mogoče šlo. Poskusi šele tedaj, ko je prepričan vase. Naj vas njegova počasnost ne premami, da bi ga skušali potiskati v hitrejši razvoj. Ne mara, če ga potiskate v nove situacije. Sam pa presenetljivo dobro ve, kdaj je pravi čas za naslednji razvojni korak. Vrzite proč vse razvojne tabele, kajti časovni mejniki razvoja za vašega otroka ne veljajo. Raje se učite modrosti narave. Malega bikca nikoli ne bo mogoče prisiliti, da bi kakšno stvar opravil prej ali hitreje. Če bi ga silili, bi izničili tudi njegov občutek varnosti in sprejetosti. Toda prav bikec potrebuje močan občutek varnosti.

Bikec malček
Na vrtec se bikec privadi počasi, a ko svoje vzgojiteljice sprejme, je v vrtcu zadovoljen. Svoja čustva pa bo tudi do vzgojiteljic kazal nekam trezno. Saj jih ima rad, le da ne mara hlastnega razkazovanja močnih čustev. Če ga potiskate v situacije, v katerih je močan čustven naboj, bo prišel v nasprotje s samim seboj. Pretirana čustva se njegovi trdni in zemeljski naravi upirajo. Zelo slabo tudi prenaša močna čustva drugih ljudi. Ne mara tetic, ki navdušeno cvilijo nad njegovim vozičkom. Ne mara varuške, ki bi ga pretirano hvalila. Noče, da mu ploskamo, kadar kaj doseže. Bik namreč čuti trdno zemljo pod nogami in ve, da ni nobeno pretirano izkazovanje čustev ne more biti trajno. On pa ceni trajne in čim bolj oprijemljive dobrine. Recimo: mali bikec zelo rad kaj dobrega poje, veseli se sončnega dne in lepe slikanice, maminega objema in igre z očkom. Zna uživati v preprostih stvareh. To je bistvo njegovega tihega zadovoljstva.

Bikec pri igri
Bikec svoja prijateljstva gradi počasi. V vrtcu je lahko dolge mesece sam, čeprav je sredi brenčeče skupine otrok, pa ni videti, da bi bil zato nesrečen. Zato pa so njegova prijateljstva, ko jih sklene, trdna, globoka in dolgotrajna. Pogosto se pričnejo v otroštvu in ostanejo enako močna za vedno. Bik je zelo lojalen. Otroci to vedo, zato ga radi vključujejo v svojo igro. Je eden tistih prijateljev, katerih pravo vrednost spoznavajo počasi, potem pa jih vsak dan bolj cenijo. Otroci ga cenijo tudi zato, ker je neverjetno vztrajen. Kako dolgo se trudi, da bi zgradil stolp iz kock! Kakšen drug otrok bi že zdavnaj izgubil zanimanje in se lotil kakšne druge igre, bikec pa ne. Tudi v šoli je vztrajen. Kadar se za kaj odloči, to tudi doseže. Vzdrži vse preizkušnje in premaga vse prepreke, ne glede na to, koliko časa bo porabil, da bo dosegel cilj. Včasih pa se zgodi, da se otroci iz malega bikca norčujejo zaradi njegove pretirane opreznosti. Bikec res ne bo silil v nevarnost in tudi ne bo storil ničesar, za kar ni prepričan, da je smiselno. Žal pa ga to po drugi strani ovira pri raziskovanju novega in pri iskanju novih spodbud.

Bikec v šoli
V šoli učitelji najdejo za malega bikca same pohvalne besede. Vztrajen je, kooperativen, načelen in miren, le da je nekoliko preveč tih. Posluša, a sam aktivno ne sodeluje v skupinskih dejavnostih. In zamrzne, kadar je treba sprostiti domišljijo. Ne mara spisov z naslovom »Če bi bil Rdeča Kapica...« To se mu zdi nepotreben larifari. Bik je realist, ki daje velik poudarek materialnemu svetu. Nevidne stvari, svet čustev, domišljijski svet, onostranstvo, svet podzavesti in podobne neotipljive stvari, to je zanj klafranje. Vse tlači v isti koš. Ne mara ničesar abstraktnega, zato dosega pri matematiki včasih dobre ocene, kdaj drugič pa slabe. Če vidi v učni snovi uporabno vrednost in možnost prenosa v otipljivi svet - dobro. Če pa meni, da gre za abstraktno obračanje kozolcev, se mu upre. Pač pa bikec skuša priti do dna vsemu, kar vidi in kar lahko otiplje. Všeč sta mu fizika in naravoslovje. Bikec je tudi presenetljivo redoljuben. Njegova šolska torba in zvezki so zgledni. Z njim je lahko shajati tudi zato, ker ni sanjač, ki bi si želel nemogoče. Bikec ima vedno preproste in uresničljive želje. Ampak kadar se zgodi, da bikec rase v neugodnih okoliščinah, lahko postane prav neprijeten. Lahko postane tudi trmast in stiskaški, samovoljen in sebičen. Ne pozabite: njegov element je zemlja, a njegova hrana je ljubezen.

MAMA BIK

Mamica bik verjame v trdne in oprijemljive vrednote in v stvarno vzgojo. Je nekoliko staromodna, a zna preceniti, katere vzgojne prijeme je pametno ohraniti in katere zavreči. Modne teorije o vzgoji otrok je ne zmedejo, ker ima naraven občutek za to, kaj je prav in kaj ne. Zdi se, da je trdno povezana z naravo in svojim notranjim bistvom. Njena mirnost, ljubeznivost in praktičnost otroke umirjajo. Mamica bik zna ustvariti prijeten in varen dom, kjer je vse domače in predvidljivo. Otroke vzgaja v samostojne osebnosti. Pri tem pa ni hladna in stroga mamica, nasprotno, topla je, radodarna in odprta. Otroci jo obožujejo, tudi sosedovi. Ker je tudi sama skromna in zna uživati v tistem, kar je dosegla in kar ima, otrokom ne nakupuje gore nepotrebnih oblek ali igrač, ampak jim namesto tega raje pokaže, kako uživati v tistem, kar imajo. Na sploh na njej ni nič bahaškega. Prazno razkazovanje prezira, ker ve, kaj ima trdno vrednost in kaj je le puhla pena.

OČE BIK 

Očka bik je otrokom močan vzornik, čeprav ni glasen ali zahteven. Ne povzdiguje glasu in ne grozi, zato pa ostaja trdna opora tudi tedaj, ko vsi drugi izgubijo glavo. To je očka, na katerega se otroci lahko vedno zanesejo. Otroci ga obožujejo in so prepričani, da je njihov očka najboljši. Očka bik je stvaren in odločen. Otrokom je odličen zgled načelnega, delovnega in pokončnega človeka, ki ga okolica spoštuje. Zelo skrbno pazi na vedenje svojih otrok, saj ne prenaša nastopaštva, preziranja drugih otrok, prepirljivosti in pretepaštva. Njegova slabost je le preveč trdno prepričanje, da ima v vsem prav. Saj velikokrat res ima prav, vedno pa pač ne. Včasih je tudi preveč navezan na tradicionalne vzorce očetovske vzgoje in je prepričan, da je treba otroke veliko poučevati, otroci pa tega ne marajo. Kadar pa se sprosti, je zelo prijeten očka. Najbolj uživa, kadar otrokom razkriva skrivnosti narave, ki jo obožuje in globoko spoštuje. 

  • 03.08.10@13:23:31
    Pozdravljeni vse kar ste napisali drži le to je najina hči je zelo trmasta
    www.svetoglasov.com
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.