Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Horoskop - rak (22. junij - 22. julij)

OTROK RAK

Nežen in prijazen
Vsi dojenčki in majhni otroci so nežni in vsi se prijazno nasmehnejo ljubečim staršem, toda vaš dojenček je nekaj posebnega - njegova mala osebnost je še posebno pretkana z ljubeznivostjo in nežnostjo. Kar poglejte ga, kako svetel in odprt je njegov nasmeh! Če rakcem omogočimo srečno otroštvo v ljubeči družini, v kateri dobijo mnogo možnosti, da zgradijo samozavest, to srečno lastnost tudi ohranijo. Teže pa je rakcem, ki morajo svojo nežnost skrivati pred vsemi in včasih še celo pred samim seboj. Še posebno težko je dečkom rakcem, saj okolica od njih pogosto pričakuje bolj grobo, bolj »moško« vedenje. Kljub temu pa ne bi bilo dobro, če bi vašega malčka povsem zapirali pred vsem, kar bi ga lahko prizadelo, saj trenutka, ko se bo soočil s svetom, kakršen že je, ne morete preprečiti.

Dober prijatelj
Rakci znajo biti ljubeči družinski člani in dobri prijatelji. Za človeka, ki si ga izberejo, bi naredili vse. Žal pa ne vzpostavijo toliko realnega odmika, da jih ne bi prizadelo, kadar prijatelj ali družinski član ne izpolni njihovih pričakovanj - to pa se zgodi pogosto, saj imajo rakci vedno visoka pričakovanja. Tedaj se počutijo globoko prizadete in izdane. Morda prav zato izbirajo partnerje in prijatelje zelo previdno. Pravijo, da so raki nezaupljivi, toda to sploh ni res. Vzrok njihovo previdnega ravnanja je pretirana zaupljivost, ki jo raki razvijejo, ko vstopite v njihovo srce. Rakci, ki ne prejmejo dovolj ljubezni, pa se obdajo s trdim oklepom, ki pa najbolj moti njih same, saj jim ne da dihati s toliko topline in odprtosti, kot bi si je želeli.

Malček rak
Malček rak se le redko dolgočasi. Rad se igra sam, saj je zanj to čas, ko lahko v miru podoživi vse tisto, kar ga pri zunanjem svetu vznemirja. Na sploh potrebuje veliko miru in časa zase. Opazili boste tudi, da izza svojih igrač pogosto zelo pozorno posluša in opazuje vse, kaj se dogaja v okolici. Igrače in samostojno igro namreč rad uporablja tudi kot zaščitni zid, saj se mu odrasli tedaj ne približujejo. Čeprav je rakcu potrebno omogočiti, da živi umirjeno in obdan z ljubeznijo, pa ga je hkrati potrebno tudi vzpodbujati k igram, ki ga odpirajo v svet. Dobro je, če srečuje tudi druge otroke in se uči, kako z njimi vzpostaviti stik. Pokažite mu tudi, da ni vedno potrebno, da so stiki z drugimi otroki zelo globoki - lahko gre tudi za prijetno srečanje z naključnimi soigralci na igrišču v parku.

Rak med vrstniki
Prav presenetljivo je, da imajo zadržani rakci običajno veliko prijateljčkov, ki si jih pridobijo že v vrtcu. To je zato, ker jih imajo drugi otroci radi, saj čutijo njihovo ljubeznivo in nežno naravo. Pogosto se celo zgodi, da sramežljivega rakca vzame v zaščito kakšen bolj glasen vrstnik, ki zna ceniti pravo prijateljstvo. Takšno na videz neenako prijateljstvo se pogosto ohrani za vse življenje. Če pa rakci naletijo na malčka, ki je še posebno glasen, zahteven, grob in zaverovan vase, potem kar zakrknejo. Rakci se namreč običajno odzivajo in nadgrajujejo igro drugega otroka. Če pa se s soigralcem ne ujamejo, se raje umaknejo, kot da bi se spopadli z nadležnežem. Umaknejo pa se ne iz strahopetnosti, temveč zato, ker zaradi takšnih otrok rakci ne občutijo več notranjega miru in občutka varnosti. Še bolj pa rakce prizadene, če se vrstijo prepiri v družini, saj jim družina pomeni najvarnejše zatočišče. Deklice rakci imajo pogosto manj prijateljic kot dečki rakci. Težave imajo celo pri pridobivanju »najboljše« prijateljice, pa ne zato, ker jih nihče ne bi maral, temveč predvsem zato, ker so premalo vešče prijateljevanja. Pomagajte jim z lastnim zgledom.

Rak v šoli
V šoli bi bili premišljujoči in mirni rakci lahko zelo uspešni, pa jih žal omejuje njihova pretirana zadržanost in tihost. Učenec, ki je vedno tiho in v ozadju, pač le stežka pokaže, kaj vse zna in zmore. Dobro je, če se o tem pogovorite z učitelji in jih prosite, da vašega rakca čim večkrat postavljajo v situacije, v katerih se bo učil, kako izraziti svoje misli in kako nastopiti pred večjo skupino ljudi. Sicer pa bodo vašega rakca sošolci imeli radi, ker bodo vedeli, da se nanj lahko zanesejo. Učitelji bodo cenili njegovo umirjenost. Dobro pa bi bilo, če bi ga tudi vključili v dejavnosti, pri katerih bo rakec v družbi vrstnikov, recimo, v skupinske športe, pri katerih skupina deli veselje in žalost. Vendar pa je kljub temu vsakemu rakcu potreben tudi čas, ki ga lahko umirjeno preživi sam s seboj. Ta čas mu je še posebno potreben po malih »porazih«, ko mora rakec predelati doživljaj in znova vzpostaviti svoj notranji mir. Rakec je izrazito netekmovalen - morda zato, ker ve, da ima vsaka tekma zmagovalca in poraženca, on sam pa preveč sočustvuje s poražencem, da bi hotel biti zmagovalec. Toda določena mera tekmovalnosti je potrebna vsakemu človeku... Dečkom rakcem je v času odraščanja včasih v šoli zares težko, saj se med sošolci ustvarja rivalstvo, temu pa bi se rakci najraje izognili.

MAMA RAK

Mamica rak je nežna in požrtvovalna mamica, ki zelo dobro čuti, kaj potrebujejo njeni otroci. Pravzaprav se zdi, da se z otroki najbolje razume, ko so še dojenčki, saj njihove potrebe odlično zazna in še bolje zadovolji. Njeno razumevanje potreb poteka na intuitivni ravni, saj je njena intuicija izredno močna. Ko pa otroci rastejo v malčke, ji dela težave njena popustljivost. Mamica pač čuti, da otroci napake morajo delati in še predobro razume, zakaj so včasih sitni in zahtevni. V svoji veliki ljubezni pogosto pozabi nase in na svoje potrebe, ki bi se jih otroci morali naučiti spoštovati. Toda čeprav je vsa mehka, se je za svoje otroke pripravljena boriti kot levinja. Otroci so smisel njenega življenja, pa čeprav počne še sto drugih pomembnih stvari. Pogosto se tako močno naveže na svoje otroke, da ima težave, ko se otroci osamosvojijo. Ljubi resnično globoko. Najbolj srečna je, kadar je z njimi. Njenim otrokom prav gotovo ne primanjkuje ljubezni, čeprav se včasih na zunaj zdi hladna. Toda to je le zato, ker ji niso potrebna glasna zunanja znamenja, da pokaže pravo ljubezen.

OČE RAK

Očka rak se s svojimi otroki sporazumeva molče, zgolj s pogledom. Drugim se morda zdi nekoliko hladen, odmaknjen in molčeč, v resnici pa je njegova vez z otroki globoka in skrita nepoklicanim očem. Otroci pa jo dobro čutijo kot močno podporo njihovi osebnosti. To je tiha, a zelo močna vez, ki ostane za vse življenje. Tudi očka rak svoje očetovstvo jemlje nadvse resno in odgovorno. Očetovstvo je zanj pomemben del življenja. Nikoli ne opusti nobenega dela, ki je povezano z otrokom. Ni mu žal ur, ki jih je preživel za otroke. Morda se prav zaradi občutka velike odgovornosti za otroka tako težko odloči, saj hoče vse opraviti popolno. V majhne vzgojne težave se ne spušča, pri vseh velikih pa lahko nanj za trdno računate. Praktik sicer ni, je pa dober strateg in neprekosljiv, kadar se je treba pravilno odločiti o pomembnih življenjskih odločitvah, čeprav je pri odločanju nekoliko počasen. Zato pa deluje pomirjujoče na svojo okolico. Je tisti, ko povezuje družino.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.