Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Horoskop - devica (24. avgust - 22. september)

OTROK DEVICA

Dobro opazuje in razmišlja
Vaš ljubki dojenček, za sedaj še večino časa prespi, toda kadar je buden, zelo pozorno opazuje svet, ki ga obdaja. Opazuje in se zelo hitro uči. Za male device je značilno, da so še posebno odprte v okolje. Vse vidijo, vse slišijo, vse vohajo. Vse hočejo potipati. Njihovi čuti so še posebno izostreni. Že zelo zgodaj opazijo, če ima mamica drugačno obleko ali če se je očka ostrigel. Nezaupljivo si ogledujejo babico, če ima nov parfum. Tisto, česar drugi otroci še opazijo ne, je za male device pomembno. Morda jih prav zato vsaka novost tako zelo vznemiri. Novo hrano sprejmejo le stežka in po dolgotrajnem previdnem okušanju. Ne marajo sprememb urnika. Ne marajo obiskov, ki obrnejo na glavo dnevno rutino in ne marajo, če se dogodki odvijajo drugače, kot so si predstavljale. Male device so tudi misleci. Vse, kar opazijo, najprej pazljivo razvrstijo in nato o vsem natančno premislijo. Marsikdaj vas bodo presenetile, kaj vse že vedo in kaj vse so opazile. 

Previdnost in predvidljivost
Device niso otroci, ki bi kar planile v nevarnost. Za kaj takega so veliko preveč bistre, saj dobro ocenijo, kaj bi se lahko zgodilo. Pri tem so celo nezaupljive, celo do lastnih staršev. Nič ne bo pomagalo, če jim boste prigovarjali, naj se le spustijo po toboganu, ker zagotovo ni nič nevarnega in jih boste na koncu ujeli - devicam pač ni ljubo, da bi se na vrat na nos spuščale v neznane situacije. Do najbližjih so še posebno kritične. Starši morajo vedno narediti vse prav in do pičice natančno. Device namreč ne marajo improvizacije in sprotnega reševanja težav. Želijo, da je vse predvidljivo in natančno določeno. Toda pri tem ne gre za ozkost značaja, temveč bolj za potrebo prestrašenega otroka, ki se zaveda, kako širen je svet. Devicam je najljubše, če starši strašljivi širni svet omejijo na varno in domače dvorišče. Prav zato imajo najraje reden urnik in rutinske dogodke. Za srečo potrebujejo tudi umirjeno in ljubečo družino. 

Device malčki
Ko so še malčki, imajo device pogosto napade trme. Pri večini otrok so ti napadi predvidljivi in starši vedo, kaj jih je povzročilo - lakota, potreba po izločanju, želja po določnem predmetu, ki otroku ni dosegljiv - pri devicah pa ni tako. Kaj natanko je povzročilo cepetanje in trmo, je težko reči, saj device ne znajo povedati, kaj je narobe. Obdobja trme trajajo zelo dolgo. Na srečo pa se z odraščanjem spremenijo v lastnost, ki devicam koristi - v vztrajnost, ki jim pomaga, da dosežejo zastavljeni cilj. Vzgoja device torej ne bo lahka. Treba jo bo naučiti, kako trmo uporabiti sebi v prid in hkrati tako, da drugim ne bo v škodo. Sicer pa so device zelo prijetna bitja, na katere se lahko vedno zanesete. So ljubeče in nežne, zelo tople in tudi neverjetno širokosrčne - če jih ne razočarate.

Device med vrstniki
Device imajo vedno veliko prijateljev, saj so zelo družabne. Pravzaprav bi morali reči, da jih vedno obkroža veliko tistih, ki jih občudujejo zaradi njihovih lepih lastnosti, toda izbirčne device si le redko izberejo več kot enega prijatelja, z ostalimi pa gojijo površne stike. Pa so device res izbirčne? Pravzaprav ne. Razlog je v tem, da drugim ljudem postavljajo tako visoke standarde, da jih le malo kdo doseže. Zato pa se jih same zelo trdo držijo, tudi za ceno lastnega udobja. Med vrstniki ne bodo nikoli priznale, da jim to ni lahko. Stisnile bodo zobe, zato pa bodo kasneje neznosno sitne med domačimi, med ljudmi, ki so jim najbliže. Toda vrstniki tega ne vidijo - vidijo le premočrtnost, ki je vredna občudovanja. Dečki, rojeni v znamenju devic, imajo sicer nekoliko težav, ker se med vrstniki ne morejo uveljaviti s brezglavim pogumom in brezobzirno glasnostjo, zato pa si pridobijo občudovanje vrstnikov z bistroumnim presojanjem in jasnimi merili, kaj je prav in kaj ne.

Device v šoli
V šoli se device izkažejo kot odlični učenci. Vedno vse vedo - toda za kakšno ceno! Device se učijo precej več kot vrstniki. Pa ne, ker bi si teže zapomnile šolsko snov, temveč zato, ker s svojim znanjem nikoli niso zadovoljne. Za marsikatero nalogo porabijo dvakrat toliko časa kot drugi učenci, ker jo delajo večkrat, dokler ni skoraj brez napake, pa še tedaj niso zadovoljne z doseženim. Ker mala devica kar naprej išče popolnost, ji ni lahko biti zadovoljna s seboj. Sama sebi je najhujši kritik. Pogosto se zgodi, da si do popolnosti predstavlja, kaj naj bi se zgodilo in kako naj bi se zgodilo; če pa dogodek ali stvar ne ustreza njeni predstavi, se počuti ogoljufana. Mala devica potrebuje zelo veliko pohval in spodbud. Zato je dobro, če device nimajo preveč časa za šolsko delo - bolje je, da so zaposlene z dodatnimi dejavnostmi, ki jih veselijo in jih raztresejo, hkrati pa jim omogočajo, da spoznavajo vedno kaj novega. Device je dobro tudi naučiti, kako skleniti kompromis in jih včasih spodbuditi, da pustijo delo »nedokončano«. Device imajo vedno zelo veliko znancev in prijateljev. So namreč odlični komunikatorji in tudi dobri poslušalci, čeprav med poslušanjem v resnici ves čas tehtajo in merijo vsako besedo.

MAMA DEVICA

Mamica devica je nadvse skrbna. Otrok si sicer potihem že dolgo želi, toda preden se odloči zanje, mora urediti vse do zadnje potankosti - materialni status, službeni položaj, stanovanje... Če tega ne more, jo kar naprej skrbi. Nesrečna je, ker še nima otrok, pa mora poslušati neumestna vprašanja in hudobne pripombe, da jih nima. Skrbi jo, ali bo lahko zanosila. Materinstvo je zanjo zelo pomembno. Za svoje otroke skrbi zelo dobro, saj se dobro zaveda, kako so ji polepšali življenje. Pri njej se izmenjuje občutek, da trpi zaradi svoje potrebe po strogi urejenosti, ki jo utesnjuje, z občutkom, da se je njeno življenje spremenilo v obupen kaos prav zaradi otrok. Devica neurejenosti in nepredvidljivosti namreč ne mara, ker čuti, da ji to jemlje energijo, ki jo želi uporabiti bolj koristno in bolj ustvarjalno. Do otrok pa je vedno nežna, zanesljiva in požrtvovalna. Ni mamica, ki bi bila najglasnejša in najbolj zahtevna na vsem otroškem igrišču. Otroci pa svojo modro in nežno mamico, ki dobro presoja položaj in ljudi, obožujejo. Mamica jim je pogosto najboljša svetovalka.

OČE DEVICA

Očka devica otrokom daje občutek varnosti, trdnosti in urejenosti. Ko so še majhni, pravijo, da njihov očka lepo diši, s čimer hočejo povedati, da jim je z njim dobro. Pa tudi njemu je v družbi otrok lepo, saj jih razume tudi brez besed. Ceni novo življenje. V njihovi družbi se sprosti, kar je sicer pri njem redko. Vedno se namreč zdi nekoliko zapet in kar preveč zadržan, tudi hladen. Le o čustvih ne razglablja preveč rad, pa tudi kaže jih ne prav pogosto. Kar pa ne pomeni, da ničesar ne čuti! Svoje otroke sicer ljubi iskreno in globoko, toda od njih pričakuje, da ga bodo tudi v prihodnje pustili živeti enako, kot je živel, preden so se rodili. Ker to ni mogoče, se skuša izmikati vsakdanjim neprijetnim opravilom z otroki in se raje posveti skrbi za materialno oskrbo družine. Kadar pa se posveti otrokom, skuša storiti vse, da bi bilo zanje kar najbolje poskrbljeno. Pikolovsko skrbno jim izbira vrtec, otroške knjige, televizijske oddaje... zatakne se, ko otroci odraščajo in se želijo odločati sami. A očka devica tudi takrat najde moder izhod, kajti nanj se res lahko zanesete.
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.